logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-DS575 - gubi ustawienia po zaniku napięcia

aragoth 26 Maj 2011 00:43 4913 11
REKLAMA
  • #1 9545061
    aragoth
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam,
    od jakiegoś czasu mój amplituner Onkyo TX-DS575 gubi wszystkie ustawienia, gdy nie ma prądu przez kilka sekund (lub gdy go wyłączę na 'twardym' wyłączniku). Próbowałem go resetować, ale zgodnie z podejrzeniami nie pomogło. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną? Czy wewnątrz znajduje się może jakaś bateryjka, która podtrzymuje zawartość jakiejś pamięci, którą da się jakoś prosto wymienić? Dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9545180
    aragoth
    Poziom 14  
    Czyli rozumiem, że tam jest jakaś bateria, która podtrzymuje pamięć (coś na kształt baterii na płytach głównych komputerów)? Amplituner już ma ładnych kilka lat i nie zdziwiłbym się, gdyby padła. Czy mógłbym prosić o jakieś bliższe informacje, tzn. jaka to bateria, gdzie ją znaleźć, czy jest na tyle łatwo dostępna, że da się ją wymienić bez większego doświadczenia?
  • #4 9545222
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Wymień kondensator o oznaczeniu C7002 znajdującej się w pobliżu procesora na panelu przednim. Kondensator ten jest dość spory, przypominający pastylkę (kształt walca). Problem powinien ustąpić.
  • #6 9554224
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Kolego @aragoth to nie ten kondensator, @dzimi napisał jaki masz wymienić. W pdf-e na stronie 9 (opisana jako 19) w górnej części tekstu

tak wygląda Link
  • #7 9554276
    aragoth
    Poziom 14  
    Ambrozy: dzięki za skorygowanie, jakoś się zasugerowałem widokiem płytki DSP w instrukcji, tam jest właśnie taki duży kondensator o podobnym symbolu, pomyślałem, że @dzimi po prostu literówkę zrobił :) Już widzę ten kondensator, teraz tylko taki zdobyć...
  • REKLAMA
  • #8 9555159
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kondensatory do dostania prawie w każdym sklepie elektronicznym - w Gliwicach chyba macie takie? Możesz zawsze wylutować i pójść do sklepu.
  • REKLAMA
  • #9 9555823
    aragoth
    Poziom 14  
    Oczywiście, że mamy :) Pomyślałem, że to może być jakiś nietypowy, nie zajmuję się na codzień elektroniką.
  • #10 9564195
    aragoth
    Poziom 14  
    No i okazało się, że ten kondensator to jednak nie tak łatwo znaleźć - byłem w kilku sklepach i nie było, mówili że nigdy takich nie mieli. Szukam dalej...

Jeśli ktoś ma namiary, gdzie w Polsce można kupić wysyłkowo, będę wdzięczny za info.
  • #12 9613477
    aragoth
    Poziom 14  
    Wymieniłem kondensator, wszystko działa jak należy :))) Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Onkyo TX-DS575, który gubi ustawienia po zaniku napięcia. Po wymianie informacji, zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony kondensator lub bateria podtrzymująca pamięć. Użytkownik został poinformowany o konieczności wymiany kondensatora C7002, który znajduje się w pobliżu procesora na panelu przednim. Po wymianie kondensatora problem został rozwiązany, a amplituner działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA