logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować dekoder Sageme 4275 z komunikatem CAMLOCK?

baks 16 Cze 2005 11:35 2319 14
  • #1 1582110
    baks
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich. Mam dekoder w spadku po POLSACIE (model jak w temacie) z orginalną kartą, który używałem do odbioru programów FTA. Niestety wczoraj zablokował sie i na ekranie całyczas wyświetla znany pewnie czytającym ten post komunikat "CAMLOCK". Przeczytałem kilka postów i zdążyłe sie zorientować że problem tkwi w błędnym wpisie karty. Tylko mam w związku z tym kilka pytań. A mianowicie czy tą kartę, którą posiadam też mogę zaprogramować wsadem czy muszę nabyć jakąś specjalna FANKĘ o konkretnej pojemności EEPROMA czy ta jest jakoś zabezpieczona przed zapisem. Drugie pytanie to, jakim programem najlepiej mógłbym to zrobić i gdzie mógłbym zlokalizować jakiś opis procedurki wgrywania softu. Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi. Nadmieniam jednocześnie, że interesuje mnie wyłącznie oglądanie programów FTA. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 1582231
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    mozesz uzyc wintalka i wgrac na karte IRD ktrore przeliczysz z nr seryjnego , jezt tez mozliwosc zaprogramowania funki ale do wsadu tez musisz wpisac nr IRD w starych postach pisalem jak ten nr sie przelicza .Pozdrawiam
  • #3 1582705
    baks
    Poziom 21  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety nie mam programatora na RS 232 do kart a Wintalk tylko pracuje z tego co widzę pod RS -em, ten który mam jest niestety na LPT. Czy jest może program, który jest pod LPT, którym mógłbym to zrobić a jeżeli tak to jaki? Pozdrawiam
  • #4 1582777
    art23
    Poziom 25  
    raczej musisz miec do tego phenixa i kopnac to po rs232
  • #5 1583098
    baks
    Poziom 21  
    Ok. Teraz już wiem wszystko...no prawie:) Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy po udanym zaprogramowaniu karty jeżeli to pójdzie to czy jakiś wpływ w przyszłości będzie maiło to jak operator zmieni NAGRĘ na ALLADYNA? To już naprawdę ostatnie pytanie. Pozdrawiam
  • #6 1583128
    art23
    Poziom 25  
    no jak nie zmieni Ci ird w tunerze wraz z nowym softem to raczej nie , zreszta ciezko powiedziec jak to bedzie narazie idzie im ta wymiana nieudolnie i jak tunek nie zdechnie to sie sie wiesza , duzo znajomych sklada rekamacje do p2c
  • #7 1595211
    baks
    Poziom 21  
    Witam ponownie
    Nabyłem ten programatorek i jest oki. Czyta i zapisuje kartę tylko CAMLOCK jak był tak jest. Odczytałem numer seryjny tj 486307056375 obciąłem pierwszą i dwie ostatnie cyfry przeliczyłem to na kod heksadecymalny tj 33 71 69 63 . Wpisałem go na kartę normalnie i od tyłu i nadal jest to samo. Czy mógłbyś sprawdzić czy dobrze przeliczyłem? Czy jest jeszcze ewentualność że trzeba podmienić soft lub pokombinowaćz inną kartą. Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie podpowiedzi
  • #8 1595544
    art23
    Poziom 25  
    a jestes pewien ze udalo Ci sie wpisac na karte ?? napisalo w wintalku sucessfully ?? moim zdaniem ird przeliczony dobrze
  • #9 1596123
    baks
    Poziom 21  
    Tego jestem raczej pewien bo przy ponownym uruchomieniu programu i wybraniu opcji odczytu czyta nowowpisane IRD. Dla pewności zapytam chociaż tak czy odwrotnie jest to samo, jak powinno sie wpisywać po przeliczeniu na hex to IRD od przodu czy od tyłu? Pozdrawiam
  • #10 1597078
    art23
    Poziom 25  
    wiesz wiele razy bylo tak ze nie ma na to reguly wiem ze w dsi 30 trzeba bylo obrocic ale moze sprobowac i tak i tak sa tylko dwie mozliwosci :)
  • #11 1598018
    baks
    Poziom 21  
    No niestety ani tak ani tak. Mam w takim razie pytanie czy nie ma innego sposobu na odpalenie tego tunerka na FTA? Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 1598208
    art23
    Poziom 25  
    mozesz wyciagnac ird z tunera za pomoca programu pc load
    Załączniki:
    • SagemyBoxKey.zip (949.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1599110
    baks
    Poziom 21  
    Dzięki na wstępie za cierpliwość ale znowu zwrócę się do ciebie z pytaniem. Mam problem z wgraniem tego softu. Wszystko robię zgodnie z instrukcją, którą mi udostępniłeś ale jak do tej pory nie udało mi sie wgrać tego softu. przynajmniej nie przebiegało to jak w opisie i dane które są po wyświetleniu informacji o dekoderze są nieco w innej kolejności niż te na zdjęciu. Pozdrawiam i w miarę możliwości proszę o odpowiedź.

Dodano po 52 [minuty]:

Udało mi sie uruchomć ten tuner. Błąd tkwił w tym, że przeliczałem IRD nie z tego numeru co potrzeba. Źle zinterpretowałem numer seryjny który podawał każdy w opisach do tego tunka. Cały czas myślałem, że chodzi o ten numer z informacji o dekoderze a jak sie okazało chodziło o numer kontroli dostępu z informacji o karcie. Zamęczyłem przy tym kolegę art 23, ale mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie omijał moich postów z daleka :). W poszukiwaniu rozwiązań mojego problemu trafiłem na kilka ciekawych rzeczy po drodze, które chciałbym zamieścić na forum dla ułatwienia innym. Poprosiłbym przy tym kolegę art 23 o zerknięcie w opisik wyciągania IRD wg innego autora. Ja już z tego szczęścia, że udało mi się odpalić programy FTA na tym tunerze nie próbowałem tego sposobu a problem wgrania softu pozostał niestety. Chodzi tu o moment podpinania zasilania. To chyba tyle. Wielkie dzięki jeszcze raz za okazaną pomoc. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • sageme.zip (7.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1599740
    art23
    Poziom 25  
    opisy pasuja robilem to wieki temu ale wydaja mi sie ok a o jakie zasilanie Ci chodzi ??? Jezeli mozecie przeliczyc to nie musicie uzywac pc load , przy jakims bledzie z waszej strony tuner sie zapetli i trzeba go bedzie ratowac :)
  • #15 1605328
    WOLF33
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Panowie ten numer z obcinaniem to dotyczy Thompsona wy w Sagemie dajecie cały serial w dec pózniej hex i Wszystko.Nastepnie Wintalk i tu mozecie miec problem przedewszystkim zgrajcie swoje ird jesli zgracie to edyja i send Sa czeste kłopoty ale radze sobie z tym i tu-- uwaga --moge sparowac inną karte z innym dec ale o tym prywatnie Przepraszam adminów za lekkie przekraczanie Reg. Z wyr. szacunku dla całego Forum <<<<Wolf>>>>
    Załączniki:
    • WINTALK.rar (201.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Sagem 4275 z oryginalną kartą POLSAT zablokował się z komunikatem CAMLOCK podczas odbioru programów FTA. Problem wynika z błędnego wpisu numeru IRD na karcie. Do programowania karty zalecane jest użycie programu Wintalk, który działa pod RS232, jednak autor dysponuje programatorem pod LPT, co komplikuje proces. Konieczne jest prawidłowe przeliczenie numeru IRD z numeru kontroli dostępu karty, a nie z numeru seryjnego dekodera. Wpisywanie IRD na kartę wymaga uwagi na kolejność bajtów (przód/tył), choć nie ma jednoznacznej reguły. Po poprawnym wpisaniu IRD problem CAMLOCK może pozostać, co sugeruje konieczność ewentualnej zmiany softu lub użycia innej karty. Możliwe jest wyciągnięcie numeru IRD z tunera za pomocą programu PC Load. Wymiana softu i zmiana numeru IRD w tunerze mogą wpłynąć na działanie karty, zwłaszcza przy zmianie systemu NAGRĘ na ALLADYNA. Użytkownicy zalecają ostrożność, gdyż błędy mogą powodować zapętlenie tunera i konieczność jego ratowania. Wskazano również, że w Sagemie należy podać pełny numer seryjny w systemie dziesiętnym, a następnie przeliczyć na heksadecymalny do wpisu w Wintalk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA