logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAGEM 4275 - Dekoder zablokowany po aktualizacji, błąd 02, brak odczytu karty

daro29 28 Gru 2005 01:20 10419 25
REKLAMA
  • #1 2121575
    daro29
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    WITAM!
    Na poczatek uprzedajac złosliwe uwagi powiem iz przeczytalem wszystkie wątki dotyczace tego sagema i wiem tyle ze..... nie wiem nic-czyli mam totalny mętlik bo znajduje sprzeczne lub skrajnie rózne informacje na ten sam temat. W zadnym tez watku nie poruszano akurat problemu ktory mi sie trafił, ale moze po kolei:od kilku lat uzywałem sagema na oryginalnej karcie (bez abon.) odbierając FTA, aktualizacje oprogramowania były bezproblemowe. Ale kilka dni temu odbiornik pytał czy zrobic aktualizacje oprogramowania-no i zrobiłem tym razem nie wiedzac wtedy jeszcze ze to był najwiekszy błąd. Aktualizacja przebiegła co prawda pomyslnie ale od tej pory odbiornik przestał wyswietlac programy- odbiera je bo przez ułamek sekundy po wlaczeniu pojawia sie obraz i dzwiek a za moment napis "Błąd 02-Dekoder Zablokowany" i tyle. Po wejsciu w menu w info o karcie wyskakuje tylko napis "odczytanie karty niemozliwe". Czy moj odbiornik został celowo zablokowany czy cos sie jednak wysypało podczas tej aktualizacji? Wiele było pisane ale dotyczyło camlocka a tu u mnie jest wydaje mi sie jakis inny problem. Bede wdzeczny za wszelkie sugestie-zalezy mi głównie na FTA bo chyba nic innego nie da sie na 4275 odbierac? Czy przerobka opisana tutaj http://laki.dvhk.pl/faq/avr3p2c.htm w swietle obecnej "nagry alladin" jest juz pozbawiona sensu?
    Jesli ktos jest w stanie pomóc mi doprowadzic to do porzadku (w temacie oprogramowania tunera sat zaczynam dopiero raczkować) to mozna oczywiscie pisac na priva box33(_at_)go2.pl.

pozdrawiam
    daro29
  • REKLAMA
  • #2 2121641
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    jestes blisko.alladin narazie ciamnosc,czesc tego opisu ci sie przyda,bo chodzi o to zeby wyciagnac z softu BOX KEY i IRD i zapisac te dane na twoja karte.fta znow odpala.powinienes najpierw wgrac stary soft.tu ci wszystkiego nie napisze,bo za duzo pisania w dodatku sam sie musisz nauczyc.mi tez kiedys z kragla kopcilo az zaskoczylem o co chodzi.wejc tu http://laki.dvhk.pl i czytaj i jeszcze raz czytaj.nikt nikomu tych spraw na tacy nie poda.nara.

Dodano po 8 [minuty]:

tu masz stary soft.tyle znalalem na szybko.
    Załączniki:
    • firm4275v13.zip (804 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2121989
    daro29
    Poziom 12  
    kriss51 napisał:
    jestes blisko.alladin narazie ciamnosc,czesc tego opisu ci sie przyda,bo chodzi o to zeby wyciagnac z softu BOX KEY i IRD i zapisac te dane na twoja karte.fta znow odpala.powinienes najpierw wgrac stary soft.tu ci wszystkiego nie napisze,bo za duzo pisania w dodatku sam sie musisz nauczyc.mi tez kiedys z kragla kopcilo az zaskoczylem o co chodzi.wejc tu http://laki.dvhk.pl i czytaj i jeszcze raz czytaj.nikt nikomu tych spraw na tacy nie poda.nara.

Dodano po 8 [minuty]:

tu masz stary soft.tyle znalalem na szybko.

dzieki za odp. Zanim rozpoczalem ten watek poczytalem wczesniej troche, próbowałem juz wygenerować IRD hexem i zapisac go na karcie wintalkiem ale nic z tego nie wyszło-zero komunikacji. Robilem to tylko za pomocą kabelka miedzy com-em a odbiornikiem i sie zastanawiam-czy tak sie da to zrobic czy musze miec jeszcze jakis programator miedzy kompem a tunerem-jesli tak to jaki?
    pozdrawiam

P.S. nie oczekuje gotowca tylko "pchniecia" w dobrym kierunku, jak załapie co i jak to dalej moze juz jakos pojdzie bo narazie mam za duzo niejasnosci ;-)
  • #4 2122269
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    widac nie doczytales.musisz miec jottaga wczoraj widzialem tam schemat i opis jak to ugrysc.bo wiecej ludzi ma ten sam problem co ty nie mowiac o samsungach tam to normalka z tym bledem.jottag pasuje z samsunga,a schemat jak go podlaczyc w dziale sagem.
  • #5 2193532
    pilek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wszystko masz na laki
  • #6 2197008
    blondaska23
    Poziom 11  
    Kolego daro 29 do wgrania starej wersji softu do isd 4275 potrzebujesz programu pclocad, nie potrzeba zadnych dodatkowych jottagów jak pisze kolega kriss 51, ani innych rzeczy tylko program pclocad, soft i kabel rs 232 do połączenia kompa z tunerkiem. Posiadam sagem i po wraniu soft 01340113 mam ponownie fta.
  • #7 2198490
    daro29
    Poziom 12  
    blondaska23 napisał:
    Kolego daro 29 do wgrania starej wersji softu do isd 4275 potrzebujesz programu pclocad, nie potrzeba zadnych dodatkowych jottagów jak pisze kolega kriss 51, ani innych rzeczy tylko program pclocad, soft i kabel rs 232 do połączenia komputera z tunerkiem. Posiadam sagem i po wraniu soft 01340113 mam ponownie fta.

to jest ten stary soft z niebieskim tłem czy ten nowszy juz z czarnym (ale ten pierwszy jeszcze działajacy z fta) ? Tak czy siak powiedz skad to mozna sciagnać zeby było sprawdzone.dzieki
    pozdr
    daro
  • #8 2199749
    blondaska23
    Poziom 11  
    to jest ten stary soft z niebieskim tłem czy ten nowszy juz z czarnym (ale ten pierwszy jeszcze działajacy z fta) ? Tak czy siak powiedz skad to mozna sciagnać zeby było sprawdzone.dzieki
    pozdr
    daro[/quote]

Jest to stary z niebieskim tłem, ja mam go od dawna a tak to szukaj na uploadach.
  • REKLAMA
  • #9 2203411
    Dboxmen 1
    Poziom 13  
    Poczytaj tutaj:

http://forum.etv-bis.com/index.php?showtopic=6238

Sotft do tunerka Sagem 4275! (stary soft obsługujący N1)
    Instalować Pcloadem!
    Po zainstalowani tego softu sagem nie pyta o aktualizację! Sprawdziłem na swoim Sagemie 4275!
  • #10 2237558
    daro29
    Poziom 12  
    Dboxmen 1 napisał:
    Poczytaj tutaj:

http://forum.etv-bis.com/index.php?showtopic=6238

Sotft do tunerka Sagem 4275! (stary soft obsługujący N1)
    Instalować Pcloadem!
    Po zainstalowani tego softu sagem nie pyta o aktualizację! Sprawdziłem na swoim Sagemie 4275!

niestety u mnie wgranie starego softu nie pomogło, moze kiedys tak było ze dalo sie to odkrecic ale podobno tą feralną aktualizacją (ja ją zrobiołem 24.12.2005) polsat puscil sygnal blokujacy na dobre stare karty i to juz jest nie do zrobienia. Jesli ktos to moze potwierdzic lub zaprzeczyc to bardzo prosze, ewentulanie jesli ktos naprawił swój tunerek po blokadzie koncem grudnia lub w styczniu to jest to tez cenna a w zasadzie kluczowa informacja dla mnie bo nie wiem czy jest wogole sens i szansa zeby fta jeszcze ruszyły. Rozumiem ze wiele osób przywrociło do zycia swojego sagema ale to były wczesniejsze przypadki i tamte metody juz od miesiaca nie przynosza skutku z tego co widze, ewentualnie prosze o wyprowadzenie mnie z błędu.
  • #11 2238734
    Dboxmen 1
    Poziom 13  
    Tak jak pisałem sciągnąłem najnowszy soft i miałem
    Błąd 02 i ciemności!
    Zainstalowąłe ten soft:
    01340116
    Sotft do tunerka Sagem 4275! Instalować Pcloadem!
    po zainstalowani tego softu sagem nie pyta o aktualizację! Sprawdziłem na swoim Sagemie 4275!

Soft jest tutaj:
    http://upload.etv-bis.com/comment.php?dlid=1433&ENGINEsessID=40391ea14875b32015cbc457816457d7
    I mam FTA!
  • #12 2238953
    daro29
    Poziom 12  
    Dboxmen 1 napisał:
    Tak jak pisałem sciągnąłem najnowszy soft i miałem
    Błąd 02 i ciemności!
    Zainstalowąłe ten soft:
    01340116
    Sotft do tunerka Sagem 4275! Instalować Pcloadem!
    po zainstalowani tego softu sagem nie pyta o aktualizację! Sprawdziłem na swoim Sagemie 4275!

pytanie w jaki sposob Ci sie zablokowal oraz kiedy dokładnie sie to stało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 2239481
    Dboxmen 1
    Poziom 13  
    Dokładnie kiedy to nie pamietam , ale napewno w styczniu! Zachciało mi sie nowego softu i sciągnąłem z "nieba"
    No i sie zaczęło!
    pomogło to co pisałem wczesniej!
  • #14 2239494
    daro29
    Poziom 12  
    Dboxmen 1 napisał:
    Dokładnie kiedy to nie pamietam , ale napewno w styczniu! Zachciało mi sie nowego softu i sciągnąłem z "nieba"
    No i sie zaczęło!
    pomogło to co pisałem wczesniej!

dzieki, w takim razie bede dalej "walczył", o efektach napisze
  • #15 2280439
    daro29
    Poziom 12  
    daro29 napisał:

dzieki, w takim razie bede dalej "walczył", o efektach napisze

miales racje - rzeczywiscie pomogło tylko wgranie starego softu pcloadem i FTA znów hula. Dzieki dboxmen! Niniejszym zamykam temat
  • #16 2620096
    mircopolo
    Poziom 2  
    Daro wgrywałeś softa na kompie z xp, czy z win-98 ?. Ja mam xp, a dowiedziałem się na którymś z forum, że na xp nie bardzo soft wchodzi.
    Pozdrawiam
  • #17 2621002
    daro29
    Poziom 12  
    mircopolo napisał:
    Daro wgrywałeś softa na kompie z xp, czy z win-98 ?. Ja mam xp, a dowiedziałem się na którymś z forum, że na xp nie bardzo soft wchodzi.
    Pozdrawiam

prawde mówiac na XP nie próbowałem, robiłem to na Millenium

pozdro
  • #18 2759428
    remeks22
    Poziom 2  
    blondaska23 napisał:
    Kolego daro 29 do wgrania starej wersji softu do isd 4275 potrzebujesz programu pclocad, nie potrzeba zadnych dodatkowych jottagów jak pisze kolega kriss 51, ani innych rzeczy tylko program pclocad, soft i kabel rs 232 do połączenia komputera z tunerkiem. Posiadam sagem i po wraniu soft 01340113 mam ponownie fta.

ja mam podobny problem tyle że z nieznanych powodów nie chce pc loader ładować orginalnego softu do 4275, sprawa wygląda tak:

1. bezmyślnie zaktualizowałem oprogramowanie dwa tygodnie temu, przez kilka miesiecy nie korzystałem z tunera, mialem wyrwany przewód przy misce

2. oczywiście pokazał się błąd 02

3. ponieważ nie łączy mnie juz nic z polszajsem a dzwonienie do nich to poważny ubytek w kasie poczytałem troche w necie i ściągnąłem pc loader i soft w dwóch wersjach 01340113 i 01340104 ( autorzy twierdzą ze orginalne )
    4. oczywiście dysponuje orginalną starą kartą niebieską

5. próby aktualizacji softu robiłam na XP w trybie zgodności z 98 i na 98SE

6. efekt był taki że zgodnie z tym http://laki.dvhk.pl/faq/boxkey_ird_4.htm do punktu 7 wszystko jest ok, jak po 30 sek. włączam dekoder PC loader zaczyna odmierzać czas, na wyświetlaczu dekodera przez chwile pojawia się napis iniE i mruga jednocześnie czerwona LEDa po chwili gaśnie LEDa a na wyświetlaczu pojawia się --:-- za klika sekund czerwona zapala się na stałe obok jest w dalszym ciągu --:-- i du** blada :(
    PC loader czas odmierza a pasek postępu stoi na 0 %

w opisie jest mowa o jakiś patchach ale za cholere nic nie mogłam znależć w necie , tz znalazłam ale już na podanych linach nic nie było,
    inna sprawa że jest wiele opisów aktualizacji softu do starej wersji a tylko w tym jednym jest mowa o patchach

proszę o pomoc

ps chce oglądać tylko niekodowane, polszajs juz mnie nie interesuje
  • #19 2766854
    daro29
    Poziom 12  
    remeks22 napisał:

3. ponieważ nie łączy mnie juz nic z polszajsem a dzwonienie do nich to poważny ubytek w kasie poczytałem troche w necie i ściągnąłem pc loader i soft w dwóch wersjach 01340113 i 01340104 ( autorzy twierdzą ze orginalne )

ja bym polecał wgrac jeszcze nowsze czyli ostatnie (tez oryginalne) oprogramowanie jakie było jeszcze przed zmianą (na wersje wołajacą o aktualizacje z nową szatą graficzna i czarnym tłem-kolejna wersja tego "czarnego softu" juz blokowała odbiorniki),
    czyli wersja z niebieskim menu 01340116-działa i nie wrzeszczy o aktualizacje-sprawdzone

pozdr.
  • #20 2767237
    remeks22
    Poziom 2  
    daro29 napisał:

ja bym polecał wgrac jeszcze nowsze czyli ostatnie (tez oryginalne) oprogramowanie jakie było jeszcze przed zmianą (na wersje wołajacą o aktualizacje z nową szatą graficzna i czarnym tłem-kolejna wersja tego "czarnego softu" juz blokowała odbiorniki),
    czyli wersja z niebieskim menu 01340116-działa i nie wrzeszczy o aktualizacje-sprawdzone

pozdr.

Daro29 a mógł byś mi podesłać ten soft na priv: remeks(_at_)poczta.onet.pl
    ściągnąlem z liny podanej wyżej http://upload.etv-bis.com/................ ale nie da się rozpakować :( error

PS
    co za cholera, skrypt zmienił znak na tekst w adresie mailowym :!:

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

już nie potrzeba, znalazłem
  • #21 3008158
    stuntbert
    Poziom 1  
    Witam wszystkich serdecznie:)

Mam ten sam problem z dekorderem, mam caly czas ten meldunek "attention trame rescue invalide" jak prubuje wgrac inny soft do mojego sagema 4275.
    Pc Loader uzywam na systemie Xp.
    Prosze o pomoc dlaczego mi nie wgrywa softu na dekordera???

Pozdrawiam stunt
  • #22 3057140
    emes1973
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Panowie wznowię temacik.
    Mam problem z 4275, za diabła się nie chce zaprogramować rs-em PCloaderem ciągle leci w koło, różne softy i to samo, na wyświetlaczu init i czerwona led miga.Proszę was o podanie wszystkiego do zaprogramowania go j-tagiem.
    PS. Programuję go po win 98

Już przeszło tydzień walcze i lipa.
  • #23 4895680
    sylwia100
    Poziom 11  
    Może to stary temat ale szukam tego softu 01340116
  • #24 4895686
    emes1973
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Czy chodzi Ci o soft do 4275 który nie woła aktualizacji oprogramowania?
  • #26 6154513
    c.k.
    Poziom 15  
    To jest fajans nie dekoder.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder SAGEM 4275, który po wykonaniu aktualizacji oprogramowania zaczął wyświetlać błąd 02 „Dekoder zablokowany” oraz komunikat „odczytanie karty niemożliwe”. Problem pojawił się po aktualizacji z 24.12.2005, kiedy Polsat wprowadził sygnał blokujący stare karty. W dyskusji wskazano, że przywrócenie funkcjonalności FTA jest możliwe poprzez wgranie starszej wersji oprogramowania (soft z niebieskim tłem, np. 01340116) za pomocą programu Pcloadem i kabla RS232, bez konieczności użycia dodatkowych programatorów typu JTAG. Wgranie starego softu pozwala uniknąć ponownych pytań o aktualizację i przywraca odbiór FTA. Niektóre osoby miały problemy z wgrywaniem softu na systemie Windows XP, zalecano użycie Windows 98 lub Millennium. W przypadku problemów z komunikacją PC Loader z tunerem, sugerowano sprawdzenie poprawności połączeń i oprogramowania. Aktualizacja z późniejszych wersji (czarne tło) powoduje trwałą blokadę dekodera i karty, której nie da się odwrócić. Linki do softu i instrukcji dostępne były na forach i serwisach typu etv-bis.com oraz laki.dvhk.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA