logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 SCPH30004 - Konsola nie czyta płyt, co robić? Jak naprawić?

Jaco2002 16 Cze 2005 12:28 2229 12
REKLAMA
  • #1 1582243
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Witam !

Pytanko do Wszechwiedzących. Kupiłem synkowi używana konsolę, nie przerabianą, model 30004. Ponoć 2 letnia. Przez pół roku hulała OK. Młody używa jej w stanie leżącym. Od wczoraj sprzęt po załączeniu nie chce czytać płyt. Bek jest straszny !!! Narazie nie wpychałem w nią pazurów. Postawiłem ja na waskim boku, coś tam powarczało przy czytaniu , ale ruszyło. Podpowiedzcie mi co się zaczyna złego dziać i co ewentualnie można zrobić ( oprócz wizyty w serwisie ). Gdzie znależć opis, jak ewentualnie dostać sie do środka.

Pzdr.

Jaco2002
  • REKLAMA
  • #2 1582565
    Kristoff_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Najprawdopodobniej pada laser i będziesz go musiał wymienić. NIESTETY. Nie jest to trudne, jeśli miałeś do czynienia kiedykolwiek z elektroniką a zakładam że miałeś to będzie pestka.
  • REKLAMA
  • #3 1583212
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Minimalna wiedzę to się ma, hi. Znasz może stronke, gdzie "łopatologicznie" jest przedstawione, jak się do tego zabrać?

Tnx.Pzdr.
  • #4 1584614
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Skoro nie była nigdy przerabiana ,więc podejrzewam,że nie była nigdy otwierana.Założe się, że hulają w niej tumany kurzu ,a szczególnie w napędzie CD/DVD.Należałoby najpierw zastanowić się nad dokładnym wyczyszczeniem optyki lasera. Soczewka górna,soczewka dolna,lusterko i mam 99% pewności,że to pomoże...

Pozdr.
  • #5 1584792
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    konsola powinna chodzic w pionie ,treba przekrecic znaczek .jakiesz bylo moje zdumienie kiedy zobaczylem konsole cala biala w pyle tynku po remoncie.cala w cemencie a pracownicy w przerwie grali na niej.ale stala pionowo.mysle ze kurz nie osadza sie w takiej pozycji na laserze.z tym znaczkiem to tez nie bez znaczenia cos tam zmienia kat
  • #6 1587479
    Jaco2002
    Poziom 20  
    No to fajnie, że jest cień szansy,że to nie laser. Możecie podrzucić jeszcze, gdzie znaleść opis rozkręcenia tego ustrojstwa, żeby czegoś niepotrzebnie nie wykręcić, z czym potem może być problem ?
  • #7 1590386
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Masz PDF powinien ci pomóc
    Załączniki:
    • laser.pdf (4.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1598619
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Już ściągam i zobaczymy, gdzie leży problem. Dzięki za info. Pzdr.

Jaco2002
  • #9 1602656
    smootny
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    czym czyścicie optykę lasera? bo niewiem czym można czyścic - żeby nie rozwalić laserka bo szkoda.
  • REKLAMA
  • #10 1603365
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Propanol w sprayu.
  • #11 1603369
    smootny
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    ja tu mówie o czyms w płynie. i o scierkach nie pozostawiających włosków. wdziałem w serwisie jak koleś czyściłkonsole i wypas na maxa. konsola była jak nowa.
  • #12 1678913
    alladyn5
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    jak sie czysci ta soczewke dolna lasera
  • #13 1695020
    alladyn5
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Napiszcie ktos jak sie czysci ta dolna soczewke lasera ?

Podsumowanie tematu

✨ Konsola PlayStation 2 model SCPH-30004 po około pół roku użytkowania przestała czytać płyty, wydając głośne dźwięki podczas próby odczytu. Najczęstszą przyczyną jest zużycie lub uszkodzenie lasera, który wymaga wymiany. Przed podjęciem wymiany zaleca się dokładne wyczyszczenie optyki lasera, w tym soczewki górnej i dolnej oraz lusterka, gdyż nagromadzony kurz może powodować problemy z odczytem. Konsola powinna pracować w pozycji pionowej, co wpływa na prawidłowe działanie mechanizmu lasera. Do czyszczenia optyki zaleca się użycie alkoholu izopropylowego (propanolu) w sprayu oraz ściereczek niepozostawiających włókien. Dostępne są instrukcje w formacie PDF opisujące sposób rozkręcenia konsoli i czyszczenia napędu, co ułatwia samodzielną naprawę bez konieczności wizyty w serwisie. Wskazane jest ostrożne obchodzenie się z elementami optycznymi, aby nie uszkodzić lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA