logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kontroler wentylatorów bez wejścia zasilania?

Onektus 12 Sty 2016 14:14 2460 4
REKLAMA
  • #1 15326269
    Onektus
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witam.
    Posiadam załączony na zdjęciu kontroler obrotów, nie ma wejścia zasilania, a w oryginalnym okablowaniu wychodzi z niego jedynie kabel czerwony i czarny czyli według standardu ATX masa i 5v. Cóż należało by zrobić aby podpiąć wentylator i zasilanie tak aby kontrolerem dało by się sterować?
    Wentylator który chce podpiąć, a w zasadzie dwa jeden ma złącze 4 Pin drugi 3 pin wpinam w jeden kabel rozdzielający 4 pin.
    Mam różne kable do wentylatorów przedłużacze 3 pin, rozdzielacze 3 i 4 pin, zasilanie z molexa na 3 pin (wtyczka 3 pin, ale zasilanie idzie dwoma obwodami)
    Może dało by się coś z tego wykorzystać?

• REKLAMA
  • #2 15326483
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Onektus napisał:
    Posiadam załączony na zdjęciu kontroler obrotów

Pokaż lepsze zdjęcia, zwłaszcza od tyłu.

Onektus napisał:
    a w oryginalnym okablowaniu wychodzi z niego jedynie kabel czerwony i czarny

Oryginalnym - w czym był zastosowany?
    Może to tylko potencjometr a sam kontroler był gdzieś indziej?
  • REKLAMA
  • #3 15326503
    Onektus
    Poziom 20  
    Zdjecia załaczone,
    Jak podłączyć kontroler wentylatorów bez wejścia zasilania? Jak podłączyć kontroler wentylatorów bez wejścia zasilania? Jak podłączyć kontroler wentylatorów bez wejścia zasilania?

w oryginale było podłączone do srodka chłodzenia thermaltake volcano 11.
    Jeśli jest to jedynie potencjometr to czy jestem w stanie go wykorzystać do regulowania zwykłymi wentylatorami, a jeśli tak to jak?

na necie znalazłem taki schemat

Czy przy moim sprzęcie sprawdzi się, a jeśli tak to jaki rezystor 1W 0,25W 0,125W? Jeśli to robi to co mnie się wydaję to stawiam że im mniej W tym lepiej?
  • REKLAMA
  • #4 15328615
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Onektus napisał:
    Jeśli jest to jedynie potencjometr to czy jestem w stanie go wykorzystać do regulowania zwykłymi wentylatorami, a jeśli tak to jak?

Przemierzyłeś omomierzem rezystancję między pinami??

Onektus napisał:
    Jeśli to robi to co mnie się wydaję

A co ci sie wydaje?

Onektus napisał:
    to stawiam że im mniej W tym lepiej?

Zawsze możesz zastosować rezystor o większej mocy. Czy możesz zastosować o mocy mniejszej - musisz przeliczyć.
  • #5 15329201
    Onektus
    Poziom 20  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zaczerpnołem nieco wiedzy i spróbowałem podłączyć masę bezpośrednio do wentylatora a 12v przepuszczając jednym pinem a drugim wychodząc w tym urządzonku okazuję się iż jest to w pełni kompletny kontroler tylko kabel trzeba lekko przerobić.
    Dziękuje i pozdrawiam serdecznie forumowiczów :)
REKLAMA