logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuteczność odkurzacza basenowego automatycznego w basenie 8x4m z osadem i glonami

andrz6 13 Sty 2016 19:05 3573 6
REKLAMA
  • #1 15330470
    andrz6
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Witam
    Noszę się z zamiarem kupna odkurzacza automatycznego do basenu. Basen mam o wymiarach 8 x 4m. Jest to odkurzacz elektryczny, który wykonuje swoją pracę w sposób automatyczny, przez określony czas. Posiada wbudowaną pompę, któa zasysa wodę z dna i tłoczy przez filtr umieszczony w obudowie. Zastanawiam się nad skutecznością i użytecznością takiego urządzenia w warunkach zanieczyszczenia dna basenu np osadem powstałym od glonów czy wytrąceń żelaza z wody. Zwłaszcza, że jest to dość droga zabawka. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, zwłaszcza osób mających doświadczenie z takimi urządzeniami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15369334
    andrz6
    Poziom 14  
    A pył? Powiedzmy taki drobny muł po zdechłych glonach lub wytrącone minerały. Bo jakieś większe zanieczyszczenia można sobie wyłowić sitkiem bez drogiego odkurzacza ale to co największy problem sprawia przy sprzątaniu to właśnie wspomniane drobne zanieczyszczenia na dnie.
  • REKLAMA
  • #4 15371299
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Muł też posprząta ale filtr(worek) się szybko zapycha. Pracowałem na basenie publicznym krytym więc nie było dużo drobnych zanieczyszczeń.
    Nie wiem czy nie lepiej by się u ciebie sprawdził filtr piaskowy z beczki z pompą ssącą + długi wąż i rura jak w odkurzaczu domowym.
  • REKLAMA
  • #5 15372350
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Na dużych basenach dodają koagulant który ułatwia wychwyt materii organicznej na złożu filtrującym.
  • #6 15376914
    andrz6
    Poziom 14  
    Mam filtr piaskowy ze złożem szklanym. Także stosuję koagulant. Chodzi o automatyczny odkurzacz, który posprząta dno z mułu i nie wyrzuci tego z powrotem do wody tylko zatrzyma w filtrze.
  • #7 15443902
    adamo001
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Siema, też mam zamiar kupić jakiś odkurzacz basenowy. W miarę łatwy w obsłudze bez udziwnień.
    Słyszałem ze Dolphiny są generalnie wadliwe. Innych marek nie znam tak na prawdę, ale znalazłem w necie odkurzacz marki IchRoboter 200. Zna ktoś? Próbował? Dobre to, to?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup automatycznego odkurzacza do basenu o wymiarach 8x4m, z obawami o jego skuteczność w usuwaniu osadów i glonów. W odpowiedziach podano, że odkurzacze, takie jak Dolphin Dynamic Pro X2, dobrze radzą sobie z luźnymi zanieczyszczeniami, ale mają trudności z usuwaniem przyklejonych osadów. Drobny muł po glonach również może być problematyczny, ponieważ filtry szybko się zapychają. Sugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak filtr piaskowy z pompą ssącą oraz stosowanie koagulantów, które ułatwiają usuwanie materii organicznej. Użytkownik wspomniał o filtrze piaskowym ze złożem szklanym i potrzebie automatycznego odkurzacza, który zatrzyma zanieczyszczenia w filtrze, a nie wyrzuci ich z powrotem do wody. Pojawiła się także wzmianka o odkurzaczu IchRoboter 200 jako potencjalnej opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA