logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Camtasia Studio 8 - komunikat o braku wsparcia dla plików mp3 i wmv

DawidPC3 14 Sty 2016 22:07 3687 9
REKLAMA
  • #1 15335354
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich, po zainstalowaniu programu Camtasia Studio 8 chcąc przeciągnąć plik mp3 do tego programu, wyświetla mi się komunikat "Is is either an unsupported media type or requiered codecs are not found"
    Po skonwertowaniu z mp3 na inny np. wmv również wyświetla się ten komunikat
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15335522
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    DawidPC3 napisał:
    Po skonwertowaniu z mp3 na inny np. wmv również wyświetla się ten komunikat

Dokonaj konwersji pliku *.mp3 do pliku *.wav i wówczas spróbuj go użyć w programie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15335721
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Program przed formatem dysku odtwarzał pliki z rozszerzeniem mp3
    Czym to jest spowodowane, że Camtasia nie czyta plików np. mp3, które raczej powinien obsługiwać
    Plik z mp3 na wmv skonwertowałem poprzez skompresowanie tego pliku do archiwum w programie 7Zip, potem otworzyłem archiwum i zmieniłem w nazwie pliku końcówkę z mp3 na wmv i po wypakowaniu wrzucając go do Camtasii wyskoczył ten sam komunikat jak w przypadku pliku mp3
  • #4 15336563
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Program nadal nie przyjmuje plików z muzyką(mp3, wmv, wav), tylko mp4 a nawet jak skonwertuje mp3 do mp4 to też nie przyjmuje takiego pliku, tylko wideo
    Proszę o pomoc, potrzebuję tego programu a bez muzyki w nim nic nie zdziałam
  • REKLAMA
  • #5 15336880
    Dydelmax
    Poziom 39  
    DawidPC3 napisał:
    Plik z mp3 na wmv skonwertowałem poprzez skompresowanie tego pliku do archiwum w programie 7Zip, potem otworzyłem archiwum i zmieniłem w nazwie pliku końcówkę z mp3 na wmv i po wypakowaniu wrzucając go do Camtasii wyskoczył ten sam komunikat jak w przypadku pliku mp3

To nie jest konwersja. Zmiana rozszerzenia pliku nie zmienia jego zawartości, w przeciwieństwie do konwersji.
    Poczytaj o konwersji plików multimedialnych. Użyj np. programu FormatFactory - pozwala on konwertować pliki multimedialne w wielu różnych formatach.
    Pozdrawiam
  • #6 15337726
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Ściągnąłem program WavePad, skonwertowałem plik mp3 do wav i program go przyjął
    Mam jeszcze problem taki, że normalnie pliki mp4 są odczytywane, lecz gdy wrzucam je z telefonu to ich nie odczytuje, w czym może leżeć problem i co w tym przypadku zrobić ?
  • REKLAMA
  • #7 15337779
    Dydelmax
    Poziom 39  
    DawidPC3 napisał:
    normalnie pliki mp4 są odczytywane, lecz gdy wrzucam je z telefonu to ich nie odczytuje, w czym może leżeć problem

Problem może leżeć w użyciu nieobsługiwanego przez program kodeku.
    DawidPC3 napisał:
    co w tym przypadku zrobić ?

Skonwertować plik *.mp4 do innego formatu, np. *.avi, *.wmv.
    Pozdrawiam
  • #8 15342197
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Dzisiaj chciałem odtworzyć film mp4 w Windows Media Player, lecz nie udało mi się , gdyż wyskoczył komunikat "Program Windows Media Player napotkał problem podczas odtwarzania pliku. Aby uzyskać dodatkową pomoc, kliknij przycisk Pomoc w sieci Web".
    Spróbowałem odtworzyć jeszcze plik mp4 w Media Player Classic i w nim wyskakuje błąd "Cannot render the file". Z każdym plikiem mp4 wyskakuje ten błąd.
    Z czym może być związany ten problem i jak go rozwiązać ?
    "K-Lite Codec Pack" zainstalowałem w piątek, gdyż w pliku mp4 podczas odtwarzania był tylko dźwięk, po zainstalowaniu wszystko było okej. Dopiero dzisiaj ten problem się pojawił, nawet dźwięku nie słychać.
    Proszę o pomoc

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Błąd z ostatniego postu już zniknął po dzisiejszym pobraniu i zainstalowaniu programu FormatFactory z dołączonymi do niego kodekami
    Konwertowałem plik mp4 o rozmiarze obrazu 320X240 do mp4 na 720p i nadal Camtasia Studio 8 nie wykrywa, konwertowałem również do pliku avi oraz wmv i nadal pokazuje się błąd "It is either unsupported media type or required codecs are not found"
    Proszę o pomoc
  • #9 15365206
    DawidPC3
    Poziom 8  
    Nikt nic nie wie na ten temat?
    Proszę o pomoc
  • #10 15367556
    Macbak
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Też tak kiedyś miałem i do tej pory nie wiem do końca jak z tym sobie poradzić. To jest problem z jakimś kodekiem, ja zawsze instalowałem obok Camtasia Frapsa, który zawiera w sobie kodeki i jedną z paczek K-Lite Codec Pack lub Media Player Codec Pack i zazwyczaj pomagało. Jak nie mogłem czegoś wrzucić do Camtasia, to konwertowałem przy pomocy Free Audio Video Pack. Zwróć też uwagę na taki szczegół czy rozszeszenia na końcu pisane są małymi literami czy dużymi, może to też ma wpływ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programem Camtasia Studio 8, który nie akceptuje plików audio w formacie mp3 oraz wideo w formacie wmv, wyświetlając komunikat o braku wsparcia dla tych typów mediów. Po próbie konwersji plików mp3 na wmv oraz mp4, problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali konwersję plików do formatu wav, co okazało się skuteczne. Dodatkowo, pojawiły się problemy z odtwarzaniem plików mp4 w Windows Media Player, co mogło być związane z nieobsługiwanym kodekiem. Rekomendowano użycie programów do konwersji, takich jak FormatFactory oraz instalację kodeków, takich jak K-Lite Codec Pack, aby rozwiązać problemy z odtwarzaniem.
REKLAMA