logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier duval isotwin condens t31 wyświetla większą temperaturę niż zadana

Graveworm1 19 Lut 2023 17:04 1845 10
REKLAMA
  • #1 20447137
    Graveworm1
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich

Posiadam piec gazowy Saunier duval isotwin condens t31
    ogrzewanie podłogowe w całym domu + listwa sterująca i zawory elektromechaniczne, w pokojach mam ustawione 21C
    od wczoraj piec zaczął wyświetlać temperaturę 33C , natomiast zadana to 29C

co może być przyczyną ?
    z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20448195
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Normalne zjawisko. Każdy kocioł ma pewną histerezę załączania i wyłączania palnika od temperatury zadanej. Zadałeś 29 to wyłączenie palnika będzie powyżej tej wartości o histerezę wyłączenia. W kotłach może być stała wartość tej histerezy (przegrzania) lub zmienna.
  • #3 20448201
    Graveworm1
    Poziom 9  
    Witam
    dziękuję za odpowiedź.
    Ok czyli rozumiem że mam się tym nie przejmować, sprawdzam spalanie na bieżąco i nie wzrosło mimo in normalnie przy np. 33C spalał by więcej gazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20448205
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Spali tyle gazu ile budynek potrzebuje ciepła. Czy to będzie 29° czy 33°. O braku potrzeby grzania decydują u ciebie termostaty i listwa sterująca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20449263
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    Graveworm1 napisał:
    ogrzewanie podłogowe w całym domu + listwa sterująca i zawory elektromechaniczne, w pokojach mam ustawione 21C
    od wczoraj piec zaczął wyświetlać temperaturę 33C , natomiast zadana to 29C

Zrobiło się cieplej, zmalał odbiór ciepła i kocioł nie mogąc już bardziej zmodulować mocy zwiększył temperaturę do górnej granicy histerezy .
    Sterowanie zamykaniem podłogówki do kotła gazowego to nie najlepszy pomysł. Lepiej poluzować lekko siłowniki by zachować choć minimalny przepływ, a zmniejszyć temperaturę( sama się zmniejszy do ustawionych 20 stopni.
    Twój kocioł ma moc minimalną 3.8kW, jakbyś miał mniejszy t26 byłoby lepiej , jego moc minimalna 2,8kW.
  • #6 20450040
    Graveworm1
    Poziom 9  
    @andrzej lukaszewicz Witam. Dlaczego sterowanie podłogówka to nie najlepszy pomysł ? Czyli radzi Pan poluzować trochę siłowniki i rozumiem że wtedy temperatura wyświetlana powinna spaść do zadanej.

Dodano po 5 [godziny] 26 [minuty]:

dodam iż dziś wyskoczył błąd N319
  • REKLAMA
  • #7 20818665
    Graveworm1
    Poziom 9  
    >>20448195
    Witam
    Mam pytanie odnośnie parametru d.0000 fabrycznie moc kotła jest ustawiona na tryb Auto tak zostawić czy zmienić na max 25.5kw?
  • #8 20819155
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Zmienić na taką jak jest potrzebna dla budynku
  • #9 20820704
    Graveworm1
    Poziom 9  

Witam.
    Ok, w moim przypadku 15 kW, tylko czy wtedy nie zwiększy to zużycia gazu? Myślałem, że w trybie auto piec sam dobiera moc w zależności od potrzeb.
  • #10 20827925
    piteR-ek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    @Graveworm1 Chciałbym zapytać jak poradziłeś sobie z błędem n.319 ?? Czy to trzeba wzywać serwis? Mam 2 miesięczny kocioł, który tylko grzeje wodę i taka niespodzianka.
  • #11 20827938
    Graveworm1
    Poziom 9  

Witam.
    Tam przyjechał serwis. 5 minut roboty. Okazało się, że w fabryce nie sprawdzili i jakiś wężyk był zgięty. I problem zniknął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem gazowym Saunier Duval Isotwin Condens T31, który wyświetla temperaturę 33°C, mimo że zadana temperatura wynosi 29°C. Odpowiedzi wskazują, że jest to normalne zjawisko związane z histerezą załączania i wyłączania palnika. Użytkownik został poinformowany, że piec spali tyle gazu, ile potrzebuje budynek, niezależnie od wyświetlanej temperatury. Zasugerowano również, aby poluzować siłowniki w systemie ogrzewania podłogowego, co może pomóc w obniżeniu wyświetlanej temperatury. Dodatkowo, użytkownik zgłosił błąd N319, który został szybko naprawiony przez serwis. Pojawiły się pytania dotyczące ustawienia mocy kotła, gdzie zalecano dostosowanie jej do potrzeb budynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA