logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do ładowania akumulatora - przegrzewanie tranzystora i diody prostowniczej

Szopler 16 Cze 2005 23:44 1295 4
REKLAMA
  • #1 1584094
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Zrobiłem kiedyś taki układzik - miał służyć do ładowania akku i po osiągnięciu zadanego napiecia sie wylaczac itd...
    Ale jest z nim problem - elementy oznaczone [*] grzeją się tak, że nie da się ich dotknąć ręką...
    Tranzystor zamontowałem na radiatorze (dość sporym), ale i tak jego temp jest bardzo wysoka... Czy ktoś to robił, może na schemacie jest błąd... ?!?
    Dodam, że rezystor zastosowałem 10W, a diodę jakąś prostowniczą na 6A... jednak spadek napięcia na tych elementach jest tak duży, że grzeją się niesamowicie...
    Załączniki:
    • Układ do ładowania akumulatora - przegrzewanie tranzystora i diody prostowniczej whatistheproblem2.jpg (119.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1584568
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Zmniejsz załącznik tak aby nie było za niego trzeba punktów, bo nikt ci nie pomoże.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #3 1584937
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam.A jakie napięcie masz na C1 i jaki prąd ustawiasz do ładowania ?Ogólnie wygląda na to że ten prąd to ładnych parę Amp.Jaka jest wartość R1?Policz moc wydzielaną na elem. i daj adekwatne + radiatory.Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 1584962
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Tak samo podejzewam, że napiecie na trafie jest za wysokie.
  • #5 1585461
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Nie mam tego układu teraz przed sobą, dawno z nim walczyłem...
    Pamiętam jednak, że przewijałem trafo tak aby po wyprostowaniu dawało na C napięcie w granicach 15.5V... A z tym prądem to bym nie przesadzał, bo podłączałem żarówkę 12V 21W i też była termiczna masakra... R1=1 Ω.
REKLAMA