logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel agila 2004 1.3 cdti njoy,Nie pokazuje temperatury na desce rozdzielczej

zdzichupetardazdr 18 Sty 2016 17:00 2682 6
REKLAMA
  • #1 15346582
    zdzichupetardazdr
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam ,posiadam Agile 1.3 cdti 2004 z silnikiem Z13DT,mam pytanie czy oprócz czujnika temperatury na termostacie jest jeszcze jakiś od temperatury ciecz wskazujący na tablicy.Po wymianie czujnika nie pokazuje temperatury na desce.

pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 15346648
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2642
    Zegary biorą informację o temperaturze ze sterownika silnika a on z czujnika w termostacie. Możliwe że uszkodzony przewód po między ECU a zegarami albo same zegary. Czy w diagnozie widać jakąś wartość temperatury w zegarach i w ECU ?
  • REKLAMA
  • #3 15347249
    zdzichupetardazdr
    Poziom 8  
    Nawiązując do mojego tematu zwierając przewody od czujnika zegary idą do góry , wynika z tego że instalacja i zegar na tablicy jest w porządku :) , wstawiłem 2 nowy czujnik , wymieniłem termostat , wskazan temperatury na tablicy nie pokazuje, co do diagnozy temperatury na silniku to nie podłączałem go jeszcze pod komputer.Znalazłem w interneci ze do mojego typu auta Agila HOO jest stosowany jeszcze jaden czujnik temperatury z jednym pinem,tylko nie mogę go znależć na silniku,zostałe mi strona od rozrzadu moze gdzies jest albo nie. pozdrawiam Andrzej.
  • #4 15347426
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    A jaki stan chłodziwa?
  • REKLAMA
  • #5 15348502
    zdzichupetardazdr
    Poziom 8  
    Witam w ten mrozny poranek u mnie - 9 ,płyn chlodzący mam nowy na probniku brakuje skali, poniżej - 40 , dzisiaj będe szukał tego czujnika z jednym pinem,kolega mechanior z mojej firmy mowi ze ople maja dwa czujniki tylko nie wie czy akurat moja agila takowe ma.pozdrawiam Andrzej.
  • #6 15349040
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Piszesz, że gdy zwierasz przewody we wtyczce idącej Dio czujnika to wskaźnik działa.

Skoro tak to jest właściwy czujnik, problem może leżeć tylko w czujniku, we wtyczce czujnika lub w braku chłodziwa.
  • REKLAMA
  • #7 15366205
    zdzichupetardazdr
    Poziom 8  
    Witam ponownie,rozwiązałem problem wskazywania temperatury na desce,poprzednio wstawiałem nowe czujniki AS2128 i zero wskazań temperatury,poszedłem do innego sklepu i kupilem czujnik WS2633 identyczny jak tamte i po temacie zegary pokazuja.Tak że czujnik czujnikowi nie równy.Pozdrawiam.Andrzej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Opla Agila 1.3 CDTI z 2004 roku zgłosił problem z brakiem wskazania temperatury na desce rozdzielczej. Po wymianie czujnika temperatury oraz termostatu, problem nadal występował. Użytkownik dowiedział się, że w modelu Agila mogą być dwa czujniki temperatury, w tym jeden z jednym pinem, którego nie mógł znaleźć. Po dalszych poszukiwaniach i wymianie czujnika na model WS2633, wskazania temperatury na desce zaczęły działać, co potwierdziło, że nie wszystkie czujniki są sobie równe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA