logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z czujnikiem temp. - Opel Tigra 1.4 16 v X 14 XE

Patryk2306 13 Sie 2015 17:17 2028 7
REKLAMA
  • #1 14919141
    Patryk2306
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    przeszukałem forum w związku z moim pytaniem aczkolwiek nie znalazłem Nic co by pasowało do problemu jaki ma mój Tygrys.
    Od jakiegoś czasu mam problem z czujnikiem temperatury wody, myślałem że to on się zepsuł zakupiłem nowy aczkolwiek problem nadal jest że na wskazówce od temperatury wody ciągle jestponiżej pierwszej kreski, w ogóle się nie podnosi.
    Mam pytanie do tego czujnika idą dwa kabeli niebieski i czarny wydaje mi się że napięcie i masa, aczkolwiek w niebieskim nie ma w ogóle napięcia nic się nie dzieje.. jak podłączyłem na krótko napięcie z innego kabelka który szedł w tym przewodzie ale był za izolowany to czujnik działał aczkolwiek zapalał się Check silnika i z błędu (15) oznacza ze napięcie bylo za wysokie( to na tym kabelku na krótko) .
    Chciałbym zapytać czy może ktoś wie co sprawia że na orginalnym przewodzie z wiązki który idzie do tego czujnika nie ma żadnego napięcia?? Czy jest jakiś przekaznik co odpowiada za doprowadzenie prądu? Szczerze to zbaraniałem dlaczego tak się dzieje. Jeśli nikt nie będzie w stanie pomóc to będę musiał udać się do jakiegoś elektomechanika.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14919346
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2642
    Patryk2306 napisał:
    do tego czujnika idą dwa kabeli niebieski i czarny wydaje mi się że napięcie i masa, aczkolwiek w niebieskim nie ma w ogóle napięcia nic się nie dzieje.. jak podłączyłem na krótko napięcie z innego kabelka który szedł w tym przewodzie

Kolego czy Ty wiesz co robisz ? Chcesz jeszcze więcej sobie uszkodzić ?
    Na jednym przewodzie jest masa - brązowy na drugim sygnał do zegarów i ECU - niebieski.
    Działanie wskaźnika możesz sprawdzić łącząc ze sobą niebieski z brązowym wskazówka powinna pójść na maxa w górę a po rozłączeniu opaść na dół, jeśli się tak nie dzieje to uszkodzona wiązka lub same zegary.
    Przydało by się podłączyć pod komputer by sprawdzić jakie wartości widzi sterownik, a jakie zegary.
  • REKLAMA
  • #3 14919787
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Kolego kup właściwy czujnik na zegar lub termostat w zależności co masz uwalone.
  • #4 14920101
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3566
    Zostaw ten czujnik w spokoju, on daje tylko informację do ecu, do zegarów jest inny, na pojedynczy żeński konektor 6,3 mm zakładany prostopadle do osi czujnika
  • REKLAMA
  • #5 14920181
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Kabaret z czujnikiem :) kolega wyżej ma racje poszukaj takiego z "grzybkiem " na wsuwkę. A temperatura w Corsie załączenia wiatraka to 100st c. tak min. na 3/4 skali. Problem z czujnikiem temp. - Opel Tigra 1.4 16 v X 14 XE
  • #6 14920342
    Patryk2306
    Poziom 9  
    A to Co z tym czujnikiem moze byc nie tak? Bo mam ten grzybk zaraz obok czujnika ale nie ma tam zsdnych kabli ani nic. Ten grzybek mozna jakos wyciagnac czy sie dokreca? Bo jak zewrze tak jak pisal kolega wyzej ta wtyczke od czujnika temperatury to nic wskazowka nie idzie jak powinna do konca. Wiatrak jak wtyczke od czujnika zmostkuje to zalacza sie ale w razie przegrzania sie chyba nie zalaczy bo na blacie non stop ponizej 80 bo nic nie dryga. Moze i racja ze cos jest nie tak z ta wiazka, ale jak teraz to zbadac?
  • #7 14920499
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Nic nie kumasz -do elektryka jedź.
  • REKLAMA
  • #8 15297459
    Patryk2306
    Poziom 9  
    Witam, temat do zamknięcia. Po wizycie u elektryka okazało się że wszystko jest w porządku, silnik się nie nagrzewa nawet do 80 stopni tylko poniżej co nie powoduje dobicia wskaźnika temperatury do pierwszej kreski wskazującej własnie 80 stopni. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z czujnikiem temperatury wody w Oplu Tigrze 1.4 16V, gdzie wskaźnik temperatury nie podnosi się powyżej pierwszej kreski. Po wymianie czujnika problem nadal występuje, a na jednym z przewodów (niebieskim) nie ma napięcia. Użytkownicy forum sugerują, że niebieski przewód to sygnał do zegarów i ECU, a brązowy to masa. Rekomendują sprawdzenie połączeń oraz podłączenie do komputera diagnostycznego. Użytkownik zauważył, że zwarcie przewodów nie powoduje prawidłowego działania wskaźnika, co może sugerować uszkodzenie wiązki lub zegarów. Po konsultacji z elektrykiem okazało się, że silnik nie nagrzewa się powyżej 80 stopni, co wpływa na wskazania wskaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA