logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa małych kolumn z TVM na Unitra PW-7010 - jakie przetworniki wybrać?

karlik 17 Cze 2005 00:32 1419 4
REKLAMA
  • #1 1584253
    karlik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam!
    od pewnego czasu nosze sie z zamiarem zbudowania niewielkich kolumienek do pokoju niewielkim kosztem. podstawowe zalozenia są takie:
    1) napędzać je bedzie Unitra PW-7010 (25W/8ohm);
    2) kolumny muszą mieć male wymiary - docelowo mają stać na biurku ok 1 metra od słuchacza (czyli mnie), wstępnie założylem wys x szer x gł : 45 x20x30 - czy to nie za mało dla ob. zamkniętej?;
    3) postawilem na obudowe zamknietą poniewaz kolumny mają stać tuż przy ścianie (bas-reflex z tyłu obudowy odpada) ,poza tym ma to być moja pierwsza konstrukcja, więc są obawy, czy uda mi sie uniknąć świstów powietrza w kanale b-r umieszczonym z przodu a przy tak bliskiej odleglości od kolumn to moze być słyszalne;
    4) przetwornikami mają być czeskie tesle: wysokotonowy ARV-104-04/8 ,niskotonowy ( i tu mam problem) ARN-165-05/8 czy moze ARN-XW-165-1398 - poradźcie bo nie wiem - a moze jeszcze coś innego z tesli?.
    5) słucham głównie rocka i muzyki klasycznej, bardziej zależy mi na dynamice niż na niskim zejściu basu ( w końcu gitara basowa nie schodzi niżej niz 41 Hz - z tego co pamiętam)
    6)obudowa wykonana z MDF 22mm, ewentualnie przednia ścianka podklejona MDF 18mm i wzmocnienia na największych sciankach
    7)zwrotnica z podzialem na 3500Hz 12dB/okt (chce wykonać sam z gotowych cewek, więc ta częstotliwość moze sie o kilka hertzów zmienić) i tłumikiem na wysokotonowcu regulowanym 3 - 6 dB.
    Czekam na Wasze komentarze (najlepiej krytyczne - ale z uzasadnienem ;) ) i rady odnośnie konstrukcji ( a zwłaszcza rozmieszczenia głośników - coś mi sie obiło o centrach akustycznych itp...).
  • REKLAMA
  • #2 1584410
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    zamiast ARN 165 daj 150 . Jeżeli nie będziesz chciał za głośno tego słuchać to może pozostać obudowa zamknięta przy tym wzmacniaczu, chociaż 150 lubią też BR
  • REKLAMA
  • #3 1586780
    sphinx_7
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    jeśli chcesz obudowe zamnkiętą to polecam arn188, mam osobiscie monitory o objetosci 14,5 litra z glosnikami arn188-03-8 i kopulce gdwk9-80 i nawet ladnie graja. Oczywiscie bas nie schodzi za nisko ale jest dobrze kontrolowany i mozna glosniki do sciany przysuwac bez obawy o jakies podbicia na basie.
    Z doswiadczenia polecam dobrze wytlumic obudowe.

jak chcesz zobaczyc jak wygladaja to prosze

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=3752&highlight=monitory
  • REKLAMA
  • #4 1586907
    karlik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    hmm w winisd te arn188 wychodzą troszke lepiej niż arn165 przy litrażu ktory bym chcial (zasymulowalem też te arn150 ale wydaje mi się, ze bez suba tu by sie nie obeszło a chciałbym jednak tylko stereo a nie 2+1). zastanawiam sie tez nad wytłumieniem; co będzie lepsze: watolina lub jakaś inna ocieplina do kurtek, gąbka tapicerska (jezeli tak to jak ją ułozyć - czy tylko ścianki czy warstwa po warstwie az zapelnie całą ojętość?) a moze na przykład śrut z gąbki tapicerskiej (bo do tego tez mam dostęp) i to wsypać do obudowy.
    sphinx po opisie Twojej kolumienki na diyaudio zgaduje, że wysokotonowca mam umieścić w osobnej komorze, tak?jego też wytłumić?
    jeszcze odnośnie wysokotonowca: czy lepiej zostać przy tych arv104 czy moze jednak dołożyć troche grosza i kupić jakiś gdwk z tonsila (bo coś do stx-ow nie mam przekonania) - jezeli tak to jaki najlepiej spasuje?
    pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #5 1590302
    sphinx_7
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    obudowa zamknieta musi byc szczelna i dlatego dalem osobna malutka komore dla wysokotonowca. glosniki wysokotonowe tonsil, czy tesla nie sa szczelne, przy bass refleksie obejdzie ale przy zamnkietej musi byc szczelnosc. A co do glosnikow wysokotonowych to ma jeszcze kolumne na arv104-03-8 i ma ona lagodniejszy dzwiek niz gdwk9-80. gdwk 9-80 gra ostro nadaje sie do muzyki rockowej i ma wyrazisty glos. W arv-ce glos jest mniej wyrazisty zato czestotliwosci wysokie sa ladniejsze. Arv-ka gra poprostu lagodniej. Oczywiscie duzo zalezy jeszcze od zwrotnicy. Jakies jeszcze pytania to pisz.
REKLAMA