logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okresowe freezy, nie wybudzanie z uśpienia, zwisy przy uruchamianiu.

Włodi 18 Sty 2016 22:51 1689 11
REKLAMA
  • #1 15348082
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Specyfikacja:

CPU: Intel Core i5-3570K @3,4-3,7Ghz
    Płyta główna: MSI Z77A-G45 Military Class III
    Chłodzenie: SilentiumPC Fortis
    Pamięć: Crucial 8GB BALLISTIX DDR3-1600 (PC3-12800) CL9
    Grafika: ASUS GeForce GTX 760 2GB DirectCU II OC
    Dysk: Samsung Spinpoint F3 1TB
    Audio: karta: X-Fi Titanium HD (SB1270)
    Zasilacz: Tagan 600W
    Obudowa: Antec 300
    System: Windows 10 Pro x64

Zasilacz w tym systemie działa od 2009r do teraz. Gruntowna zmiana konfigu nastąpiła w 2013r. z fabrycznie nowych części (mobo,proc,k.graf) i od tej pory zdarzały się takie rzeczy jak wysypywanie z gier z błędem, z dwa razy wyskoczył 'sterownik k.graf odzyskał sprawnośc po błędzie" ekstremalnie rzadko, co kilka miesięcy całkowity freeze, później to ucichło na lata i od ostatniego czasu wróciło ze zdwojoną siłą. Teraz zwiechy zdarzają się mniej więcej 2x na tydzień działania, lecz nie spotkałem się z żadnym blu screenem, czy błędem, są to całkowite zamrożenia, kursor staje w miejscu, bądź gra zastyga, pomaga tylko reset. Nie zauważyłem, żeby zależało to od aktualnego obciążenia, zdarza się to zarówno w czasie przeglądania internetu, nic nie robienia, czy grania w gry.

Ponadto zaczęły przydarzać się rzeczy, które wcześniej nigdy nie miały miejsca, czyli komputer czasami nie wstaje ze stanu uśpienia, wentylatory startują, ale nie widać obrazu, pomaga tylko reset. Czasami też po zbootowaniu windowsa zwiecha w ten sam beznadziejny sposób na czarnym ekranie poprzedzającym pojawienie się czegokolwiek, bądź ma problemy z przejściem do bootowania i wiesza się jeszcze w UEFI.

Z początku podejrzenia padły na grafikę, teraz wygląda mi to na zasilacz. Miewałem podobne symptomy na innych komputerach, aczkolwiek nie jestem tego pewien na sto procent.
    PSU choć markowy, to ma już te swoje 7 lat.

Pasta na procku nie zmieniana od wakacji 2013r. O ile dobrze pamiętam nałożyłem tam Cooler Mastera V1 IC VALUE Thermal Compound, w sumie waptie żeby ona skamieniała, a przyznam że demontaż wentylatora na Fortisie nie należy do najprzyjemniejszych i średnio chce mi się to robić.
    Temperatury prezentują się następująco, nie osiągają jakichś podejrzanych wartości. Grafika w grach 50 pare stopni.

Wstępny research w postaci podłączenia zasilacza do testera dało taki efekt:

Po włączeniu raz, dwa razy piknie 5V, jakby go nie było, po czym się stabilizuje. Nie wiem, czy jest to normalne, raz zdarzyło mi się że działo się tak samo i zasilacz poszedł do kosza, ale jednak trwało to z 1-2 sek dłużej. Ponadto pierwszym razem jak podłączyłem świeciły się wszystkie trzy diody po lewej, później jednak nie udało mi się zmusić diody 3,3V do zaświecenia. No i zasilacz po kilku włączeniach i wyłączeniach długo nie chciał się włączyć, nie pomagało odcięcie z sieci na ok. 30sek, dopiero po odłączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu, po minucie, czy trzech, zaskakiwał.

A wy co o tym myślicie ?

Nie bawiłem się jeszcze w rozkręcanie, sprawdzanie czy są jakieś wybuleńce, na razie zmierzyłem tylko te napięcia. Jeśli podzielicie jednoznacznie moje zdanie to jutro pojadę po prostu po nowy zasilacz.

A jeżeli orientujecie się co teraz jest trendy i jaki model warty jest zakupu, przyśpieszyło by mi to znacznie poszukiwania.
  • REKLAMA
  • #2 15348208
    Lukasz_R18
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Zasilacz co prawda ma swoje lata, ale dobra marka powinien działać dalej, ja bym sprawdził pamieć ram w mem-testem albo jakimś innym programie, ogólnie zdarzały mi się także freezy jednego z komputerów (pomagał tylko restart zero reakcji) na wskutek oprogramowania pomiarowego HWMonitor o ile dobrze pamiętam po odinstalowaniu i usunięciu wszystkich jego plików problem znikną. Co do zasilaczy to mam 4 komputery w każdym jest Seasonic i jedne komputery maja już około 10 lat i dalej działają, średnio korzystam z komputera około 15 h na dobę z racji pracy jaka wykonuje i jak na razie nie miałem problemow z zasilaczami czesciej albo jakieś oprogramowanie wprowadzało błędy lub problem z pamięciami ram, dyski HDD tez potrafią zawieszać komputery do tego rzadko się zdarzało wada płyty głównej.

Komputer w którym był problem z HWMonitor miał oryginalny Windows 8.1 Pro, po włączeniu działał nawet do 1 h potem zdarzał się freez i restart czas jaki działał z programem HWM był nie równomierny czasem potrafił nawet po 10 minutach zawiesić wszystko, do tej pory nie wiem dlaczego się tak działo ale od tamtej sytuacji już nie używam tego programu na żadnym z komputerów.

Poza tym pomiar napięć bym wykonał pod obciążonym komputerem woltomierzem bądź multimetrem cyfrowym ale nie za 20 zł z bazaru, mierząc tylko napięcia z wtyczki SATA- zasilanie czyli +3.3, +5 i +12 V te linie są głownie odpowiedzialne za stabilność.
  • #3 15351746
    Włodi
    Poziom 19  
    Software wstępnie odrzuciłem skoro zwiechy zdarzają się jeszcze w BIOS'ie. O HWMonitor słyszałem wiele tego typu uwag, dlatego zrezygnowałem z używania jakichkolwiek programów monitorujących pracę podzespołów. Od czasu instalacji systemu nic podobnego nie instalowałem. Mam jedynie AIDA 64 wersję portable w folderze, którą doraźnie sprawdzam temperatury.

Test najnowszą wersją Mem Testa przeszedł bezbłędnie.

Pomierzyłem co się dało, co prawda miernikiem za 30zł z giełdy, ale sprawdzonym, używałem go całe miesiące w serwisie RTV i nie odbiegał szczególnie pomiarami w porównaniu z takim za ~150zł UNI-T.

Testy w IDLE z uruchomionym systemem, oraz po obciążeniu Passmarkiem Burn-In wszystkich komponentów 100%, włącznie z napędem optycznym.

IDLE:

+12v1
    PCI-E 6PIN -> 11,84V
    ATX 24 PIN -> 11,83V
    MOLEX -> 11,85V
    FLOPPY -> 11,85V

+12v2 -> 11,85V

+3,3
    ATX 24 PIN -> 3,28V
    SATA -> 3,29V

+5V
    ATX 24 PIN -> 5,18V
    MOLEX -> 5,19V
    FLOPPY -> 5,18V
    SATA ->5,17V

-12V -> -11,40V

+5V SB -> 5,04V (komp wyłączony), 5,04V (po włączeniu)
    +5V PG
    ATX 24 PIN kab. zielony -> 4,05V (komp wyłączony), 0,04V (po włączeniu)
    ATX 24 PIN kab. szary -> 5,16V (po włączeniu)

PEŁNE OBCIĄŻENIE:

+12v1
    PCI-E 6PIN -> 11,74-11,81V (wahania)
    ATX 24 PIN -> 11,75-11,8V (wahania)
    MOLEX -> 11,82-1184V (wahania)
    FLOPPY -> 11,8-11,85V (wahania)

+12v2 -> 11,76-11,80V (wahania)

+3,3
    ATX 24 PIN -> 3,27V
    SATA -> 3,28V

+5V
    ATX 24 PIN -> 5,17V
    MOLEX -> 5,20V
    FLOPPY -> 5,17V
    SATA ->5,17V

-12V -> -11,57-11,59V (wahania)

Na elektrodzie wyczytałem, że jest jeszcze cos takiego jak +5V PG oznaczane również jako Power Good lub Power_OK. Pisało tam, że mierzy się to na wtyczce ATX kolorami szarym lub jasnozielonym, z tym że tak jak zaznaczyłem,
    kabel zielony pokazuje 4,05V na wyłączonym sprzęcie, na włączonym spada do 0,04V, natomiast na szarym pojawia się 5,16V po włączeniu.

Nie jestem pewien co do interpretacji tych 4V na zielonym kablu, bo poza tym wszystko myślę, że mieści się w granicach normy.

Chodzi mi o ten kabel na pinie 16.

• REKLAMA
  • #4 15353117
    Lukasz_R18
    Poziom 12  
    Witam

Widzę ze zasilacz jeszcze trzyma normy, problemy występuje jak napięcie +12 spada poniżej 11,7 pod obciążeniem, napięcia +3,3 V i +5 V są jak najbardziej w normie. Według mnie zasilacz jest OK.

Kabelek zielony pin 16 jest do załączania zasilacza łączy się go do masy najprawdopodobniej do pin 15, wtedy zasilacz startuje, według standardu ATX 2,2 przed startem zasilacza powinno być 5 V ale sporo zasilaczy nie ma tego napięcia równego 5 V, u mnie to napięcie ma wartość 4,94 V w zasilaczu Seasonic Platinium P860 zasilacz mam około 2 lata. Po zwarciu pinu 16 do masy np pin 15 zasilacz startuje wtedy na pinie 16 mam napięcie 0,01 V.
    Kabelek szary pin 8 PWR Good czyli do startowania płyty głównej i tam powinno być 5V wiec ten pomiar jak najbardziej ok.
    Najlepiej było by podłączyć zasilacz do innego PC o podobnych parametrach żeby ocenić czy na 100% ok.

Ogólnie chyba zasilacz i pamięć ram można już wykluczyć, skoro freez zdarza się i podczas ładowania biosu to może tam leży jakiś problem. Można spróbować najpierw zrestartować ustawienia bios i po testować, jak nie pomoże to spróbować zaktualizować bios na nowszy.
  • REKLAMA
  • #5 15354662
    Włodi
    Poziom 19  
    Wrócę jeszcze do zasilacza, bo nie do końca zrozumiałem, otóż piszesz że u Ciebie napięcie na zielonym kablu wynosi 4,94V, czyli jest w normie, u mnie wynosi 4,0V, czyli jest raczej bardzo nie w normie, a na elektrodzie jest napisane w ten sposób:

"Jest niezbędnym napięciem do prawidłowej współpracy zasilacza podłączonego do płyty głównej podczas normalnego użytkowania.
    W wypadku, gdy to napięcie jest niedostateczne, bądź bardzo niestabilne i przekracza wartości zawarte w normie ATX, niemożliwa będzie stabilna praca na komputerze. Objawiać się to będzie wyłączaniem zasilacza, nieprawidłowym startem komputera bądź resetowaniem się systemu."

Po włączeniu, również spada do 0,04V.

Chodzi mi o to napięcie na kablu zielonym, bo na szarym jest w normie, a według opisu powinno to być jedno i to samo, dlatego nie do końca rozumiem.

BIOS oczywiście zresetuję do wartości fabrycznych, jednak wątpię żeby przyniosło to jakikolwiek efekt. Wersję mam najnowszą i nowsza już raczej na pewno nie powstanie. Z resztą i tak nie podjął bym się aktualizacji na tak niestabilnym systemie, raz już zaryzykowałem, płyta strzeliła kopytami mimo iż posiadała dual bios i wylądowała w serwisie, dlatego przestrzegam innych przed takimi praktykami, gdy komputer zachowuje się niestabilnie !

Teraz tak. Na podmiankę miałbym stary dysk 320GB na IDE (na przejściówce IDE>SATA), ew wyciągnę 160GB na SATA, grafikę GT 610, zasilacz Fortron 450W w miarę nowy, z działającego komputera, o ile da on radę przy takich komponentach i nic nie wybuchnie. Pytanie co jest najbardziej prawdopodobne i od czego zacząć eliminację, żeby jak najszybciej się z tym uporać.
  • #6 15354823
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Włodi napisał:

Wstępny research w postaci podłączenia zasilacza do testera dało taki efekt:

Ten wynalazek to sobie możesz w 4 litery wsadzić, bo tyle jest wart. Jedynym wiarygodnym sposobem pomiaru jest obciążenie zasilacza żarówkami H1/H5 i pomierzenie napięć miernikiem.
  • #7 15354859
    Lukasz_R18
    Poziom 12  
    No według mnie to najlepiej zacząć od zamiany zasilacza ale nie obciążać maksymalnie komputera potem grafika i dysk na końcu.

Pomyśle jeszcze ale na razie nie mam więcej opcji a nie chcę zakładać najgorszego czyli wady płyty głównej, u mnie raz w którymś komputerze uszkodziło się USB i tez działy się dziwne rzeczy, naprawa nie była możliwa gdyż za obsługę USB był odpowiedzialny mostek południowy, po dłuższym użytkowaniu zaczęły się problemy z zintegrowana kartą dźwiękową itd aż w końcu wymieniłem płytę zanim doszło do poważniejszych uszkodzeń. Co prawda kupiłem taka aby pasowały wszystkie elementy z starej ale i tak koszt.
  • REKLAMA
  • #8 15355067
    Włodi
    Poziom 19  
    W sumie co by się nie zepsuło (prócz grafiki) to koszt wymiany wyniesie około 300-450zł , czyli jeszcze w akceptowalnych granicach. Trochę przestraszył mnie procesor, ale przypomniałem sobie, że chyba Intel udzielał 3 lata gwarancji, w przeciwieństwie do mobo, czy grafiki, także jeszcze do sierpnia miałbym czas na wymianę. No ale tutaj musiał bym ponieść koszta diagnozy w jakimś serwisie, żeby rozstrzygnąć co jest uszkodzone płyta, czy proc, w przypadku jak już zostaną tylko te dwa komponenty. Grafika była by w sumie największą stratą, bo bym jej nie sprzedał, a pierwsze co planowałem to właśnie ją wymienić na lepszą.

Miałem na myśli ten zasilacz:

Czy będzie można coś takiego podłączyć na próbę ? Z tego co wiem marka stoi tak jedną nogą na czarnej liście, więc najgorzej nie jest, mimo wszystko ciśnienie na pewno nieco podskoczy podczas pierwszego uruchomienia.
  • Pomocny post
    #9 15355073
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Jeden z lepszych zasilaczy z starszych lat, śmiało podłączaj.
  • #10 15355084
    Włodi
    Poziom 19  
    Niestety zasilacz posiada tylko jedną wtyczkę 4pin do zasilania procesora, na płycie są dwie. Ponadto jest tylko jedna wtyczka 6pin, w karcie graficznej jest 8pin.

Szkoda, będę musiał pożyczyć jakiś od znajomego z serwisu, ale przedtem wyeliminuję jeszcze dysk i grafikę.
  • #11 15355336
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Nie trzeba, są przejściówki. Do procesora możesz podpiąć jedną i będzie działać, chyba, że chcesz do OC to co innego.
  • #12 15494352
    Włodi
    Poziom 19  
    Kupiłem nowy dysk SSD, oraz wymieniłem stary HDD, na nowy SSHD i problem do tej pory się nie powtórzył. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, takie jak okresowe freezy, nie wybudzanie z uśpienia oraz zwisy przy uruchamianiu. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor Intel Core i5-3570K, płytę główną MSI Z77A-G45, pamięć RAM Crucial 8GB DDR3, kartę graficzną ASUS GeForce GTX 760 oraz zasilacz Tagan 600W, który działa od 2009 roku. Problemy zaczęły się nasilać po dłuższym okresie stabilności. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, zasilacza oraz ewentualnych problemów z oprogramowaniem. Po przeprowadzeniu testów, w tym MemTest, oraz pomiarów napięć, zasilacz wydaje się działać w normie, ale napięcie na kablu zielonym jest zbyt niskie. Użytkownik wymienia dysk HDD na SSD oraz SSHD, co rozwiązuje problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA