logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 1TB - nie pojawia się w Eksploratorze Windows.

adiosus 21 Sty 2016 16:39 3699 14
REKLAMA
  • #1 15356540
    adiosus
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Po pierwsze to cześć.

Problem wygląda następująco: posiadam dysk Seagate 1TN Expansion portable 2,5".
    Już mam go jakiś czas tak z rok i jeszcze nie sprawiał problemów do dzisiaj, kiedy po prostu odmówił posłuszeństwa. Dysk służył jako nośnik danych, jako nośnik mediów oglądanie filmów na tv itd. czyli jak to dysk i ostatnio włączam go do USB do kompa i właśnie... Nic się nie stało, ikonka podłączenia dysku owszem jest i w Menadżerze Urządzeń też się pojawia, jednakże w Zarządzaniu Dyskami już nie, niby jak wchodzę we właściwości dysku, to pokazuje, że urządzenie działa poprawnie. Patrzyłem czy nie da się rozwiązać tego poprzez zmianę kabla, ale nie nic się nie zmienia.

- zmiana litery dysku nie poskutkuje, bo nie pojawia się w zarządzaniu dyskami
    - żaden program go nie wykrywa (nie próbowałem jedynie programów do odzysku danych) również próbowałem oprogramowania ze strony Seagate'a
    - bios się zawiesza jak podłączę, ale jak odłączę, wszystko wraca do normy.

Przeczytałem już chyba z pół internetu, żeby znaleźć rozwiązanie, ale niestety fiasko, a najlepsze jest to, że kiedy próbuje odinstalować sterowniki, to się nie da, bo się tak jakby proces zawiesza i nic nie idzie dalej.
    Liczę, że może tutaj mi pomożecie, jak naświetle problem - może coś ja źle robię.
    Raczej byłoby super jakby obeszło się bez formatu dysku, ponieważ są tam dosyć ważne rzeczy, które chciałbym odzyskać.
    posiadam
    notebook Asus x550c
    Intel i3 1,4GHz
    4GB RAM
    Win 10 x64
    dysk 500 GB

Liczę na was Forumowicze jednakże odpowiadać będę na pytania dopiero w sobotę, gdyż praca, praca i jeszcze raz praca, więc na razie możecie pisać z ew. rozwiązaniami - będę trzymał rękę na pulsie jakby co.
  • REKLAMA
  • #2 15356602
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Istotne są 2 kwestie - czy wspomniane TV "widzi" dysk? TV używają często innego systemu plików niż windowsy - exFat stąd mogą być problemy.
    Co do zawieszania się BIOS z ww. dyskiem znów są 2 opcje - albo dysk jest niesprawny, albo niewłaściwie zasilany.
    Najlepiej jakbyś wyjął dysk z obudowy i podłączył kablem SATA do stacjonarnego PC w celu sprawdzenia SMART. Możesz użyć do tego celu bootowalnego MHDD.
    Jeśli SMART ok, do sprawdzenia zawartości zalecałbym użyć programu DMDE.
    Napisz jak dysk się zachowuje na słuch - czy głowica nie stuka i czy słychać jak rozpędzają się platery.
    EDIT:
    Przykładowy temat, może Cię naprowadzi:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1857373.html
  • REKLAMA
  • #3 15356620
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3585
    Odłącz ten dysk i uruchom program z załącznika (wypakuj odpowiednią wersję i uruchom jako administrator). Przedstaw zrzut ekranu po jego zastosowaniu.
    Załączniki:
    • DriveCleanup v1.2.0.zip (38.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15356654
    safbot1st
    Poziom 43  
    @pidar Genialny software, ale nie wyjaśnia tego zjawiska:
    adiosus napisał:
    bios się zawiesza jak podłącze

Tu bardziej na coś sprzętowego wskazuje.
    Infekcja dodatkowo też może być - a jakże...
  • #5 15356676
    adiosus
    Poziom 8  
    Wrzucam to co kolega powiedział, odpowiadam na pytania, żadne urządzenie nie widzi dysku ani tv ani ps4 ani inny komputer w sensie na innym komputerze jest taka sama sytuacja, a dysk na słuch to coś tam stuka puka tak jakby wygrywało ten sam jeden rytm.

https://obrazki.elektroda.pl/4873720400_1453455479.jpg
  • #6 15356693
    safbot1st
    Poziom 43  
    Program 11 wpisów nie usunął, ale jak przewidziałem problem wygląda na sprzętowy.
    adiosus napisał:
    odpowiadam na pytania

Ale tylko na część z nich:
    safbot1st napisał:
    Napisz jak dysk się zachowuje na słuch - czy głowica nie stuka i czy słychać jak rozpędzają się platery.

safbot1st napisał:
    Najlepiej jakbyś wyjął dysk z obudowy i podłączył kablem SATA do stacjonarnego PC w celu sprawdzenia SMART.

Można też spróbować kabla USB typu Y.
    Objawy wskazują na to, że dysk jest uszkodzony lub co najmniej kieszeń. Podłączenie jako SATA powinno rozwiać wątpliwości. Poznanie SMART również.
  • #7 15356733
    pidar
    Poziom 43  
    adiosus napisał:
    posiadam dysk seagate 1tb expansion portable 2,5"

Dokładny model podaj, bo tam może nie być złącza SATA.

adiosus napisał:
    a dysk na słuch to coś tam stuka puka tak jakby wygrywało tan sam jeden rytm

Czy przypadkiem nie upadł komuś podczas jego pracy?
  • REKLAMA
  • #9 15357272
    adiosus
    Poziom 8  
    kod producenta: STBX1000201
    http://www.x-kom.pl/p/105207-dysk-twardy-zewn...e-1tb-expansion-portable-drive-25-usb-30.html

i nie żaden z dźwięków nie pasuje, w załączniku daje odgłosy jakie wydaje

nie upadł na pewno bo był podłączony do tv większość czasu, usterka wzięła się w sumie znikąd bo dysk był podłączony do tv a ostatni raz działał normalnie chciałem coś nagrać na niego więc go odpiąłem od tv i się wzięło

mam nadzieje że nagranie pomoże coś ustalić
    Załączniki:
    • Nagranie.rar (285.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15357540
    pidar
    Poziom 43  
    adiosus napisał:
    kod producenta: STBX1000201

Powinien tam być SATA -> Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB.

Podpinasz pod USB3.0?
    Linux Live CD do sprawdzenia -> spróbuj odczytać SMART.
  • #11 15358442
    adiosus
    Poziom 8  
    Tak pod 3.0 2.0 z linuxem sprubuje po pracy zobaczymy czy to cos da i gdzie mam szukać SMART'a (oprócz tego ze w salonie samochodowym:P) bo nie za bardzo czaje o co chodzi
  • #12 15358663
    safbot1st
    Poziom 43  
    S.M.A.R.T to podstawy diagnostyki HDD. ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Seagate 1TB - nie pojawia się w Eksploratorze Windows.
    Pod linuxem - > Disk Utility - > pod strzałką masz guzik "View SMART data..."

Dodano po 4 [minuty]:

Niestety może się okazać, że SMART`u już nie odczytasz, bo po wsłuchaniu się w to M4a zaczynam podejrzewać problem z mechaniką - uszkodzone głowice.
  • #13 15358858
    adiosus
    Poziom 8  
    Teraz pytanie czy da sie to jakos naprawić?? Ew czy znacie kogoś kto sie tym zajmuje pytam na zas, jeszcze zobaczę jak z tym linuxem po pracy
  • #14 15358866
    safbot1st
    Poziom 43  
    Na razie podłącz jako SATA. Jeśli nie będzie wykrywało dysku :( pozostaje tylko profesjonalna usługa odzysku danych.
  • #15 15360047
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    A naprawić się nie da praktycznie jeśli jest uszkodzona mechanika (a już z pewnością taniej i lepiej kupić nowy dysk). No bo nie o dane zdaje się tu chodzi tylko naprawę samą w sobie.

PS jak TV na time shift aktywne i z dyskiem popracował długo to sporo danych zapisał. Ja jakoś nie ufam tunerom i TV na tyle żeby im zostawić dysk na dłużej niż to konieczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate 1TB Expansion Portable, który nie pojawia się w Eksploratorze Windows ani w Zarządzaniu Dyskami, mimo że jest widoczny w Menadżerze Urządzeń. Dysk wydaje niepokojące dźwięki, co sugeruje uszkodzenie mechaniczne. Użytkownik próbował zmiany kabla USB oraz użycia oprogramowania Seagate, ale bez skutku. Rekomendacje obejmują podłączenie dysku jako SATA do stacjonarnego komputera w celu sprawdzenia SMART oraz użycie programów diagnostycznych, takich jak DMDE. W przypadku braku wykrycia dysku, sugerowane jest skorzystanie z profesjonalnej usługi odzyskiwania danych, ponieważ naprawa mechaniczna może być nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA