logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino - Ciągle świeci się dioda RX i nie można wgrać sketcha

21 Sty 2016 17:54 6705 22
REKLAMA
  • #1 15356746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 15357144
    bgolab
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Prszę skompilowac w arduino IDE jakis banalny program - migotanie np. diody.
    Po skompilowaniu (trzeba obserwowac komunikaty) gdy zaczyna sie upload kodu do płytki "upload" trzeba natychmiast wcisnac przycisk reset na płytce.
    Powinno sie załadować. Nie mam teraz Leonardo ale to jest znany problem.

Jeśli płytka nie ma reset to trzeba bedzie wgrac bootloader przy pomocy ISP.

Dodano po 10 [minuty]:

Pewnie lepiej jest wcisnąć reset, potem upload i jak sie pojawi "Uploading" to wtedy zwolnic przycisk.
    Jest czasem problem z auto-reset wiec trzeba pomoc recznie tj. reset tuż przed ladowaniem kodu na płytkę.

Niestey nie mam płytki by to dokładniej opisać.
  • #3 15357184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15357206
    bgolab
    Poziom 22  
    Rozumiem, reset tuz przed ładowaniem kodu na płytkę. Chodzi o to by sie zresetowała TUŻ PRZED ładowanoem kodu.

Dodano po 1 [minuty]:

Trzymamy przycisk pPODCZAS kompilacji a ZWALNIAMY jak sie pojawia komunikat "Uploading"

Dodano po 53 [sekundy]:

Chdzi o to by dokonał się reset płytki a w konsekwencji enumeracja usb.
  • #5 15357261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15357359
    bgolab
    Poziom 22  
    Czy komputer był przeładowany w międzyczasie - chodzi mi o to czy jakiś proces (avdude) nie zawisł. Prosze dla testu przełądowac kompuer i spróbowac jeszcze raz.

Dodano po 3 [minuty]:

JAki jest system operacyjny na PC?
    Czy numer portu szeregowego (COM) nie zmienia sie w trakcie - czy jest taki jak wynika z Managera Urzadzen (jesli to sa windowsy)
  • #7 15357395
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15357446
    bgolab
    Poziom 22  
    Rozumiem, ze jest to taki COM jaki powiaja sie po wykryciu przez Windows Leonardo (powinien sie pojawić na task barze po detekcji na chwilke) lub mozna go odczytac z Device Managera.
  • #9 15357476
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15357489
    bgolab
    Poziom 22  
    Jest znany problem ze zmiana numeru COM-a. Sprawdziłbym.
    NA razie nie mam innych pomyslow.
  • #11 15357522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 15357577
    bgolab
    Poziom 22  
    Port COM bym sprawdzil. Dlaczego nie ładuje kodu?
    1. albo nie jest to ten COM, ktory aktualnie wykrył Windows (czyli trzeba ustawic w arduino aktualny)

2. albo bootloader nie czeka na komunikaty po serialu z aurduino (avdude) - może nie czekac jesli sie nie zresetował poprawnie (stąd te sztuczki z resetem).

3.albo jest rzeczywiście uszkodzony moduł (co miał robić ten skecz? Czy sa jakies objawy, ze działa). Pytam dlatego, ze skecze zwyle działają ale bywa problem z w graniem nowego skecza.

4. Jeszcze mozna sprobować wgrać bootloader ale pewnie trzeba miec programator ISP.

Na tą chwile tyle jeśli chodzi o mje zrozumienie jak to działa.
  • REKLAMA
  • #13 15357690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 15357721
    bgolab
    Poziom 22  
    Teoretycznie nie ma to znaczenia czy skecz jest dobry czy zły w sensie poprawnosci. Zawsze po reset powinien sie uruchomic bootloader na module i czekac na polecenia z IDE.

Jeśli jest poprawnie wykrywany to może coś jest nie tak z IDE.

Moze sprobowac na innym PC, a najlepiejna Windows XP albo Win7.
  • #15 15357786
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 15357810
    bgolab
    Poziom 22  
    Myslalem jeszcze o proble na innym PC, najlepiej ze starszymi Windows. Widziałem podobny problem na github ale nie widziałem rozwiązania. Mowa była chyba o Windows 10.

Jak sie nie ma innego PC to mozna zainstalowac VMWARE a w nim jakies stare Windows. Potem trzeba ustawic USB by bylo dołączone do maszyny wirtualnej. I odpalic IDE w maszynie wirtualnej.

Nie ma sie co poddawac. Jesli jest wykrywane USB to jest szansa, ze nie jest uszkodzony ten moduł. Zawsze sie mozna czegos nauczyc podczas szukania rozwiazania - gdyby wszystko dzialało to nie było by okazji zdobycia doświadczenia... Wytrwałości zycze...
  • #17 15357900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 15390373
    bgolab
    Poziom 22  
    Czy cos sie wyjaśniło?
  • #19 15390707
    stachn
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Może jest inny problem - jak sprawdzasz port com>? W panelu sterowania czy tak jak ci dyktuje IDE?. Też mam Windowsa 10 i wiem ze czasami to są dwie różne rzeczy - zależy od płytki ale dlaczego to już nie wiem. jak mam problem to sprawdzam w menedżerze urządzeń. Co do przycisku reset - nie puszczasz go za szybko? musi się kompilować a jak skończy to wtedy puszczasz reset.
  • REKLAMA
  • #20 15390911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 15442287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 15442310
    bgolab
    Poziom 22  
    Już się martwiłem, że jest jescze jakieś inne rozwiązanie niż te kótre znam;)

Programator warto mieć zwłaszcza, że obejmuje również "attiny" (ze względu na rozmiary można robić całkiem fajne projekty.
  • #23 15598625
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Arduino Leonardo, które po podłączeniu świeci diodą RX i nie można wgrać żadnego sketcha. W odpowiedziach zasugerowano, aby spróbować zresetować płytkę tuż przed rozpoczęciem wgrywania kodu, co jest kluczowe dla poprawnego działania bootloadera. Użytkownik próbował różnych metod resetowania, ale problem nadal występował. Zasugerowano również sprawdzenie portu COM oraz ewentualne wgranie bootloadera za pomocą programatora ISP. Ostatecznie, po zakupie programatora USBasp i wgraniu bootloadera, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA