logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie radia Unitra Julia z 8 baterii R20 - ile czasu będzie działać ?

seraf02 22 Sty 2016 17:09 3108 18
REKLAMA
  • #1 15359916
    seraf02
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam,
    zakupiłem wczoraj radio Unitra Julia w stanie idealnym. Pięknie odbiera. Zastanawiam się tylko przez ile godzin działałoby na zasilaniu z 8 baterii R20.
    Mówię tu o bateriach Varta Industrial o pojemności 16500mAh. Więc jeżeli przemnożymy pojemność 1 baterii przez 8 uzyskamy 132000mAh. Na radiu jest napisane że pobiera 30VA. Przez jaki czas działałoby radio na takich bateriach?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15359945
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Trochę nie tak z ta pojemnością, ogniwa są szeregowo, więc sumuje się napięcie, a nie pojemność.
    Jak długo będzie działało? zależy od głośności, poziomu sygnału w przypadku radia, itd.
  • #3 15359967
    seraf02
    Poziom 3  
    Aha rozumiem, myślałem po prostu, że pojemność się sumuje. Głośność myślę, ze tak gdzieś ze 25%. Po prostu nie wiem czy inwestować w baterie czy w akumulator(droższy).
  • #5 15359986
    karolark
    Poziom 42  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    karolark napisał:
    ogniwa są szeregowo więc sumuje sienapięcie a nie pojemność.
    Jesteś tego pewien ?

A której części mojego postu bo nie wiem do czego się odnieść?
  • #6 15360011
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Jesteś tego pewien ?
    Tak, pojemność ogniw połączonych szeregowo nie sumuje się, wszyscy elektrycy/elektronicy są tego pewni.
    Co niektórzy mylą pojemność ogniw wyrażoną w Ah lub mAh z energią zgromadzoną w ogniwach i mierzoną w kWh lub Wh.
    Pojemność 8 identycznych ogniw połączonych szeregowo nie ulegnie zmianie, natomiast zgromadzona w nich energia wzrośnie x8 bo tyle samo razy wzrośnie napięcie :)
  • REKLAMA
  • #7 15360026
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Sądzę, że skoro jesteś zadowolony z zakupionego radia, a powstało ono w okresie, gdzie nie było jeszcze na rynku odpowiedników akumulatorowych baterii ,,D'', sugeruję Ci je zastosować, i z pomocą Elektrody dobudować ładowarkę. Tak jak w każdym laptopie :D
  • #8 15360031
    vodiczka
    Poziom 43  
    seraf02 napisał:
    Po prostu nie wiem czy inwestować w baterie czy w akumulator(droższy).
    Jeżeli chcesz grać na zasilaniu autonomicznym to zainwestuj w akumulatory. Jeżeli zasadniczo będziesz zasilał z sieci a z ogniw korzystał sporadycznie to lepsze baterie.
  • REKLAMA
  • #9 15360032
    emiltb
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Na początek proponuję spojrzeć tu:
    http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=540&Eltra,Julia_stereo
    Jak wynika z opisu końcówka mocy (podstawowy pożeracz prądu) maks. odda 2x3 = 6 Watów i z takim poborem roboczo proponuję się liczyć.
    30 VA to moc pozorna pobierana z sieci przez transformator sieciowy.
    Czyli klasyczne pomieszanie pojęć.
    Oczywisty błąd w sposobie liczenia zauważył kolega karolark. Natomiast bardziej mnie niepokoi te "...Varta Industrial o pojemności 16500mAh..."
    Po pierwsze znam te ogniwa (piekielnie drogie) i 16,5 Ah to chyba tylko w laboratorium Varty mają. Kupuję ogniwa alkaliczne GP - bo aktualnie są najtańsze w mojej okolicy i twierdzę z praktyki, że starczają na tyle co połowa Varty, która jest pięciokrotnie droższa...
    Znam też Julię prądożerną dość i pamiętam, że alkaliczne baterie starczały mi na 2-3 tygodnie średniego użytkowania.
    Przy intensywnej eksploatacji może warto kupić akumulatorki i ładowarkę?
  • #10 15360127
    seraf02
    Poziom 3  
    Dobrze czyli rozumiem, że na sporadyczne użytkowanie wystarczą baterie. A co do "...Varta Industrial o pojemności 16500mAh..." są do kupienia na allegro 10 sztuk za 37zł: http://allegro.pl/10x-baterie-varta-industrial-lr20-r20-d-najtaniej-i5606316339.html

Dziękuję za odpowiedzi.

PS. Te pomyłki wzięły się z tego, że mam dopiero 13 lat ;D.
    Zapraszam na mój kanał, na którym prezentuję moje sprzęty Unitry: UNITRA SSKD.
  • #11 15360156
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 726
    Dolicz transport = 50 zł.
  • #12 15360168
    karolark
    Poziom 42  
    EEeee tam 16 lub 13zł
  • #13 15360180
    seraf02
    Poziom 3  
    No tak transport jeszcze, ale i tak są tanie bo w sklepie widzę 2 sztuki (R20) za 10 zł więc wychodzi taniej. Lecz postanowiłem, że jak mi będą potrzebne to poszukam tańszych w pobliskich sklepach.
  • #14 15360186
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Zasilania sieciowego nie ma ta Julia?

Dodano po 5 [minuty]:

Nie widzę na słabych zdjęciach gniazda ale w opisach jest zasilanie 220V, zasilacz wbudowany.
  • #15 15360244
    vodiczka
    Poziom 43  
    karolark napisał:
    EEeee tam 16 lub 13zł
    13przesyłka +37cena za 10szt = 50 :)
    seraf02 napisał:
    No tak transport jeszcze, ale i tak są tanie bo w sklepie widzę 2 sztuki (R20) za 10 zł więc wychodzi taniej. Lecz postanowiłem, że jak mi będą potrzebne to poszukam tańszych w pobliskich sklepach.
    Aledrogo z kosztami przesyłki 50zł:10szt = 5zł/szt
    Sklep 10zł:2 szt = 5zł/szt. Ani taniej ani drożej :)
  • REKLAMA
  • #16 15360835
    emiltb
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Nie wiem, czemu upieracie się przy bateryjkach. Tam jest gniazdo, do którego wtyka się standardowy przewód dwużyłowy sieciowy, występujący w wielu sprzętach i do kupienia za kilka zł. Włożenie wtyczki przewodu do gniazda w odbiorniku odłącza baterie. Ponadto na sieci będzie głośniej grało, bo końcówki dostają w Julce zasilanie bez stabilizacji i to wychodzi ok. 17V (baterie tylko 12V).
    Problem gdzie kupować (nie tylko baterie) ma dla mnie zupełnie inny wymiar. Nawet jeśli kilka złotych drożej, to mam wniesione do domu - a windy u mnie nie ma... (Spożywkę też zamawiam we Frisco - by nie nosić).
    Problem baterii - w moim pojmowaniu Świata - to raczej ekologia! Każda bateryjka, nawet ekologicznie zutylizowana - to niepotrzebny wydatek energii:
    -na wyprodukowanie,
    -na transport,
    -na ponowny transport odpadów,
    -na utylizację.
    Argument, że dzięki temu jacyś ludzie mają pracę nie do końca mnie przekonuje.
    Nie jestem zakręconym ekologiem, ani fanem oszczędzania, ale dysponujmy mądrze tym co nam natura dała.
    Ostatnio w firmie, w której pracuję udało mi się przekonać moich szefów, że żarówki będziemy sukcesywnie wymieniać na ledowe - mimo kosztów. Przeważył argument ekologii - z czego jestem dumny.
    Wracając do Julii i podobnych sprzętów, to właśnie kupiłem (na Allegro) ITT Schaub-Lorentz model Touring. Także mnie zachwyciło brzmienie (2 głośniki, 4 waty) sprzętu z 1976 roku.
    Jestem za! Koledzy, przywracajmy do życia takie perełki, dajmy im szansę. To, że nie czytają mp3, to jeszcze nie klęska. W tamtych latach konstruktorzy więcej serca wkładali w projekty. Poza tym wtedy jeszcze nie produkowano z założeniem technicznej śmierci po upływie gwarancji...

Dodano po 4 [minuty]:

A propos - Julka spora i ciężka jest, Touring też 4 kg! Dlatego strasznie podoba mi się niemieckie określenie na ten sprzęt: Koferradio. Niby tłumaczy się jako radio walizkowe, ale w oryginale, jako jedno słowo fajniej brzmi.
  • #17 15360875
    karolark
    Poziom 42  
    emiltb napisał:
    Nie wiem, czemu upieracie się przy bateryjkach

Nie my tylko autor, z założenia inne są możliwości pracy przy zasilania z sieci i z baterii :-)
  • #18 15360909
    vodiczka
    Poziom 43  
    emiltb napisał:
    Nawet jeśli kilka złotych drożej, to mam wniesione do domu - a windy u mnie nie ma...
    Ty na poważnie czy jaja sobie robisz ??? Popierasz ekologię a o własne zdrowie nie dbasz?
    Dziwne, że chodzisz do pracy, zamiast praca do Ciebie :)
    Przy bateryjkach tez się nie upieramy ale jak autor tematu pójdzie z Julią "na łono przyrody" to ma kręcić dynamem czy zarzucać przewody na linię nn o ile takowa będzie w pobliżu :)
  • #19 15362494
    seraf02
    Poziom 3  
    Widzę, że dyskusja toczy się dalej. Mi chodziło o użycie baterii np. w lecie jak gdzieś wyjadę, albo latem sobie gdzieś pójdę ''na łono przyrody'' to baterie będą w porządku.

PS. Dzisiaj byłem w elektrycznym kupić spray do styków i przy okazji spytałem o cenę 1 baterii R20 i kosztuje takowa aż 7,50zł więc rzyczywiście drogo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio Unitra Julia i pyta o czas działania na 8 bateriach R20 Varta Industrial o pojemności 16500mAh. Odpowiedzi wskazują, że pojemność baterii nie sumuje się w przypadku połączenia szeregowego, a czas pracy radia zależy od głośności i sygnału. Użytkownicy sugerują, że dla sporadycznego użytkowania lepsze będą baterie, natomiast do intensywnego użytkowania warto zainwestować w akumulatory. Wskazano również, że radio ma możliwość zasilania sieciowego, co może poprawić jakość dźwięku. Koszt baterii R20 wynosi około 7,50 zł za sztukę, co jest uznawane za drogie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA