logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikroprocesora i programatora do sterowania falownikami/zasilaczami

tadeusz12345 25 Sty 2016 01:21 1269 5
REKLAMA
  • #1 15367963
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Aktualnie posiadam programator USBASP (kit AVT 5325)

Technikę mikroprocesorową chciałbym wykorzystać głównie do sterowania falownikami/zasilaczami. Programuję w języku C/C++. Jako że się uczę swoje prototypy buduję na płytkach stykowych, więc mile widziana obudowa DIP lub jakaś płytka prototypowa.

Przez ostatni tydzień przyswoiłem podstawy w zakresie µC AVR, głównie ATMEGA88. Ale spotkałem się z ograniczeniami np. (brak czasu martwego, niska częstotliwość pracy PWM i ograniczone możliwości regulacji częstotliwości).

Aby rozwijać swoje umiejętności chciałbym się nauczyć jakiegoś innego µC.
    Zastanawiam się nad:
    AT90PWMx - dobry bo to dalej rodzina AVR, ale chyba mój programator go nie obsłuży,
    ATTiny26 - dobry bo to dalej rodzina AVR, dość prosty w obsłudze, programator da radę,
    ATXMEGAxx - tu najprawdopodobniej bym wybrał kit AVT 1807, na plus przemawia rodzina AVR, ale mój programator pewnie nie podoła,
    STM32xx - nie wiem jaki, rodzina ARM więc na 100% potrzebuję jakiegoś programatora,
    TMS320Fxxx - wydaje mi się że jest to rodzina procesorów o największych możliwościach, ale potrzebuje drogiej płytki do nauki, obowiązkowy programator ISP do tych procesorów,
    PIC -wiem że są i tyle.

Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze, inne propozycje oczywiście mile widziane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15368021
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    AT90PWMx - dobry bo to dalej rodzina AVR, ale chyba mój programator go nie obsłuży,

A jak to kolega zweryfikował? Bo w opisie interfejsu jest wsparcie AT90CAN (co zresztą mogę potwierdzić) i AT90PWM. Polecam GUI AVRDUDESS.
    Cytat:
    ATXMEGAxx - tu najprawdopodobniej bym wybrał kit AVT 1807, na plus przemawia rodzina AVR, ale mój programator pewnie nie podoła,

Nie podoła, niby po modyfikacji firmware PDI obsługuje, ale ...
    Cytat:
    STM32xx - nie wiem jaki, rodzina ARM więc na 100% potrzebuję jakiegoś programatora,

A po co jeśli za <50zł można mieć nucleo z programatorem, debuggerem i jednocześnie virtualcom :)
    Cytat:
    TMS320Fxxx

No w końcu to DSP... Problemem może być jednak zasilanie - z tego co kojarzę rdzeń jest zasilany 1.8 i peryferia 3.3V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15368133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15368215
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Marek_Skalski napisał:
    AT90PWMx - Produkt w fazie zakończenia produkcji. Nie ma sensu w to inwestować.
    ATTiny26 - zupełnie bez sensu jeśli idzie o falowniki. Praktycznie żadnego zysku względem mega88.
    ATXMEGAxx - od biedy może być do nauki. Ale pamiętaj o upierdliwości ADC w trybie single ended (offset), braku synchronizacji pracy liczników z jedną podstawą czasu, pomiar sygnałów zewnętrznych z Input Capture lub enkodera inkrementalnego, działa w oparciu o Event System, więc tworzy spore ograniczenia. Moc obliczeniowa nadal bardzo mała, a przy falownikach, sterowaniu silników czy SMPS jest bardzo potrzebna. Układy pracują typowo do 3.6V. Nie tolerują wyższych napięć. Nie występują w obudowach DIP.

Jeśli chodzi o XMEGA to drobna poprawka - liczniki da się synchronizować, nie wiem jakie ograniczenia masz na myśli jeśli chodzi o event system i input capture?
    Dla napięć XMEGA i innych układów - 3,6V to absolute maximum rating, dla normalnej pracy jest to 3,3V.
    Ja bym poprzeglądał noty aplikacyjne producentów układów - zazwyczaj są gotowce dla takich aplikacji. Po co odkrywać koło na nowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15369417
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    Moc obliczeniowa nadal bardzo mała, a przy falownikach, sterowaniu silników czy SMPS jest bardzo potrzebna.

Ja od siebie dodam, że spotkałem sterowniki falowników w ciut nowocześniejszych trolejbusach (na silnikach asynchronicznych) działające w oparciu o klona C251. Czyli też nie jakiś demon prędkości (ale za to 16bit native) Jeśli nie bawimy się w VF-DPC itp. to spokojnie te 8 bitowce wystarczą. W końcu falownik to nie żadna nowość i jakoś te z lat 80tych i 90tych wcale STM32F4 z FPU i 120-180MHz nie potrzebowały (choć apetyt rośnie w miarę jedzenia i prawdopodobnie kolega Tadeusz szybko napotkałby granicę możliwości nawet 32MHz xmegi). Można próbować tyle tylko, że w tym przypadku użycie DMA to już konieczność, a nie sama wygoda.
    Cytat:
    Bardziej istotne może być dla Ciebie środowisko programowania:
    Atmel - Atmel Studio, darmowe, autorskie, duże, ciężkie, działa dość dobrze. Dokumentacja taka sobie.

Z debugowaniem to chyba tak ta lista wygląda (niby Eclipse też można skonfigurować, ale raczej nie ma co liczyć na wygodę Atmel Studio), bez debugowania masz listę bogatszą choćby o Eclipse, CodeBlocks, Netbeans etc. Pomijam z oczywistych względów IAR Workbench ;)

AVR u kolegi ma tą przewagę, że nie trzeba zmieniać bardzo stylu pisania programu - stosunkowo łatwo jest z atmega przejść do atxmega gdy już "ogarnie się" nowe rejestry i możliwości. Konfigurowanie STM32 w tym momencie jest już skokiem na głęboką wodę, a HAL który sporo ułatwia jednocześnie generuje duży narzut pojemności programu. Przy czym warto zauważyć, że przy zazwyczaj ZNACZĄCO większej pojemności FLASH, SRAM i jednocześnie znacząco wyższemu możliwemu taktowaniu takie "wady" tracą na znaczeniu.
  • #6 15376000
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Czyli najlepiej by było dla mnie przejść na procesory STM32, w tym celu zakupię nucleo.

Natomiast za procesory DSP serii TMS320F zabiorę się jak mi zabraknie mocy obliczeniowej.
REKLAMA