logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-5R - - Jak nasłuchiwać innych częstotliwości?

RazeR1 25 Sty 2016 15:45 34344 8
REKLAMA
  • #1 15369317
    RazeR1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć.

Dostałem w prezencie radiotelefon BAOFENG UV-5R. Urządzenie jest na standardowej antenie. W temacie radiokomunikacji jestem początkujący, dlatego też chciałbym prosić Was o pomoc.

W jaki sposób muszę ustawić urządzenie, żeby nasłuchiwać inne służby na terenie Warszawy np. pogotowie, taksówkarzy itd.? Czy na tym radiotelefonie jestem w stanie odebrać pasmo lotnicze od zakresu 118 MHZ?

Jeżeli jest osoba, która w sposób łopatologiczny objaśni mi co i jak kliknąć, aby móc słyszeć komunikaty radiowe, będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 15369405
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    RazeR1 napisał:
    ...W jaki sposób muszę ustawić urządzenie, żeby nasłuchiwać inne służby na terenie Warszawy np. pogotowie, taksówkarzy itd.? Czy na tym radiotelefonie jestem w stanie odebrać pasmo lotnicze od zakresu 118 MHZ?...

Najlepiej przeczytać instrukcję obsługi.
    Potem wpisać w Google lub na elektrodzie nazwę radiotelefonu i poczytać. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie zadane pytania.
    Kolego, piszesz w dziale serwisowym. Tu wymagamy minimum wiedzy i jeszcze mniejsze minimum własnego zaangażowania (patrz regulamin forum).
  • #3 15369424
    RazeR1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zatem przepraszam, można usunąć.
  • REKLAMA
  • #4 15369510
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    Podstawą jest ustawienie kroku między kanałowego 12,5 KHz. Potem trzeba włączyć skaner i wykazać się cierpliwością. Jak coś usłyszysz to możesz zapisać częstotliwość do pamięci.

RazeR1 napisał:
    Czy na tym radiotelefonie jestem w stanie odebrać pasmo lotnicze od zakresu 118 MHZ?

Częstotliwości pasma lotniczego odbiera to radio, ale nie posłuchasz sobie ponieważ lotnictwo pracuje w AM, a ten baofeng ma tylko FM.
  • #5 15370008
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    No mój Baofeng UV-5R pracuje od 136.000 MHz ,skąd pasmo lotnicze?
  • REKLAMA
  • #6 15370018
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    Ja miałem w ręce model który pracował od 118 MHz.
  • REKLAMA
  • #7 15370077
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Może i tak nie neguje,miałem kilka ,jak nie kilkanaście w rękach i każdy chodził od 136MHz,może Twó.j był specjalnie przefleszowany
  • #8 15386933
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    zakres częstotliwości odbiorczej można sobie ustawić za pomocą CHIRP. Oczywiście poniżej / powyżej pewnych f radio nie będzie działało pomimo wyświetlania f (ja kiedyś skręciłem GT3 na pasmo 255MHz coby przeprowadzić eksperyment z satelitami USArmy). Niestety trx okazał się tam głuchy jak i nie było TX pomimo wyświetlania zakresu na wyświetlaczu.
    Na pewno żaden Baofeng nie odbiera AM (niezbędne w lotnictwie) pomimo, że schodzi do 118MHz.
  • #9 15408264
    MORZEBALTYCKIE
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dokładnie, o SATCOM można zapomnieć mimo wyświetlania częstotliwości.
    p
    Pomińmy to i kwestię zakresu częstotliwości pracy Baofenga. Jeśli chodzi o air band to odbiornik z AM byłby bardzo przydatny, może zainteresuj się SDRami lub jakimś skanerem, który obsługuje emisję AM?

Moderowany przez c2h5oh:

Kolego. coś Ci się pokręciło... Tematem jest: "Baofeng UV-5R - - Jak nasłuchiwać innych częstotliwości?"
    Mas pytanie odnośnie SDR to załóż sobie swój temat i pytaj do woli.
    Poczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1725727.html
    Poza tym, regulamin punkt 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość nasłuchu innych częstotliwości za pomocą radiotelefonu Baofeng UV-5R, w tym służb takich jak pogotowie i taksówki w Warszawie. Odpowiedzi sugerują, aby ustawić krok międzykanałowy na 12,5 kHz oraz włączyć skaner, jednak zaznaczają, że Baofeng UV-5R nie obsługuje emisji AM, co uniemożliwia odbiór pasma lotniczego (118 MHz). Użytkownicy wskazują, że niektóre modele mogą pracować od 118 MHz, ale ogólnie Baofeng UV-5R działa od 136 MHz. Dla lepszego odbioru AM zaleca się rozważenie użycia SDR lub skanera obsługującego tę emisję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA