logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić silnik wycieraczki tylnej w Skodzie Favorit ?

cyferblat 25 Mar 2003 19:24 6425 3
REKLAMA
  • #1 148284
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Silnik prądu stałego z komutatorem ( 12 wycinków) . Uzwojenie ciemno-fioletowe . Magnesy stałe (dwa) . Jak zmierzyć lub sprawdzić czy uzwojenie nie jest spalone lub zwarte ? Nie mam magnesówki . Nie wiem czy nie blokowała go przekładnia , która "ciężko chodziła" .
    Proszę o rady .
    Dzięki !
  • REKLAMA
  • #2 148305
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    Jeśli uzwojenie ma taki kolor to prawdopodobnie jest spalone lub tylko przegrzane.Najlepiej chyba podpiąć go pod napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 148316
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Włącz go bezpośrednio pod akumulator bez przekładni. Też miałem taki przypadek w golfie, że oś ramienia zapiekła się piaście i nic nie było w stanie jej ruszyć, dopiero wybicie, przeczyszczenie papierem ściernym i nasmarowanie doprowadziło ją (wycieraczkę) do normalnego stanu.
  • #4 148342
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Tak jak sugerują koledzy sprawdź jak chodzi "na sucho".
    Nie wiem jak w skodzie ale u mnie w fordzie wszystko jest zanitowane na amen i w razie czego pozostaje tylko wymiana ( ewentualnie wymiana szczotek).
    Najłatwiej "posadzić" silnik włączając wycieraczkę przy przymarzniętych piórach do szyby.
    Stwierdzone naukowo - u siebie w aucie. :? :)
REKLAMA