logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Favorit gaśnie przy zmianie biegów - co może być przyczyną?

newDJ 12 Sie 2006 22:27 1221 6
REKLAMA
  • #1 2910016
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Witam.Jako że w temacie usterek samochodowych jestem zielony mam następujący problem do rozwiązania.Skorupa gaśnie w czasie jazdy gdy tylko wcisnę pedał sprzęgła aby zmienić biegi.Serwo niedawno wymienialem,co prawda na używane lecz wszystko było w porządku aż do dzisiaj,nieżle sprawowała się w wypadach na rybki.Co może być tego przyczyną?Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2910204
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Najprawdopodobniej zbyt ubogo ustawiona mieszanka biegu jałowego w gaźniku co powoduje przy wzroście prędkości napływającego powietrza(jeździe) zgaszenie silnika. Czy na postoju na biegu jałowym pracuje bez problemów równomiernie i dobrze się wkręca na obroty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2910774
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Moze brak zasilania na dyszy wolnych obrotow.Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 2910800
    newDJ
    Poziom 18  
    Witam.Po wymianie serwo wszystko było w porządku,skorupa równo pracowała.Stało się to gdy wracaliśmy wczoraj z ryb.Gdy dziś rano zapaliłem silnik pracował też równo(na ssaniu) i dodając gazu wchodził na obroty.Zobaczymy czy w czasie jazdy będzie się powtarzać wczorajsza sytuacja.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2913348
    Horse5
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    No właśnie ale na ssaniu zawsze bedzie lepiej pracował to oczywiste...
    Diagnozę przeprowadza się na silniku nagrzanym!
    Proponuje posprawdzać stan wszystkich rurek powietrznych znajdujących się za przepustnicą, najlepiej doraźnie zaślepiając poszczególne krućce w koletorze i gaźniku - choćby palcem, sprawdzać czy samochód lepiej pracuje na biegu jałowym i wkręca się na obroty. Proponuje także przedmuchać dyszę i kanały biegu jałowego sprężonym powietrzem.
  • #6 2914238
    newDJ
    Poziom 18  
    Witam.Byłem u mechanika dziś rano, racja sprawdził zimny silnik,wkręcił lekko dyszę niby wszystko w porządku.Zobaczymy gdy zrobię nim ze 20 km,jak wtedy będzie się zachowywał.Pojadę też na analizator spalin.Dziękuję za podpowiedzi,będę próbował zrobić tak jak radzi >Horse 5<
  • REKLAMA
  • #7 2928450
    newDJ
    Poziom 18  
    Witam.Winę za ten stan rzeczy ponosi paliwo.Po dolaniu octanów na innej stacji skorupka ciągnie żwawo do przodu.Trzeba było tylko przywrócić na stacji diagnostycznej poprzedni stan regulacji gdyż miała za wysokie obroty na biegu jałowym.Mam nauczkę i felerną stację paliw w moim mieście omijał będę z daleka.Dziękuję za porady,pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem gaśnięcia silnika Skody Favorit podczas wciskania pedału sprzęgła i zmiany biegów najprawdopodobniej wynikał z nieprawidłowej regulacji mieszanki paliwowo-powietrznej na biegu jałowym w gaźniku. Objawy obejmowały zgaszenie silnika przy wzroście prędkości powietrza w czasie jazdy, mimo że na postoju silnik pracował równomiernie i wkręcał się na obroty. Sugerowano sprawdzenie dyszy wolnych obrotów, drożności kanałów biegu jałowego oraz szczelności rurek powietrznych za przepustnicą, a także przeprowadzenie diagnozy na silniku nagrzanym. Po konsultacji z mechanikiem i analizie spalin okazało się, że problemem było paliwo niskiej jakości z konkretnej stacji benzynowej. Po dolaniu dodatków podnoszących oktan i przywróceniu wcześniejszej regulacji obrotów biegu jałowego silnik zaczął pracować prawidłowo i nie gaśnie podczas zmiany biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA