logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wygłuszyć pokój 15m² w bloku?

Tirisval 26 Sty 2016 12:21 1932 9
REKLAMA
  • #1 15372080
    Tirisval
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam bardzo serdecznie. Na wstępie prosiłbym o umieszczenie tematu w odpowiednim dziale jeśli ten jest nieprawidłowy.

Opis mojego problemu jest pewnie znany wielu osobom lubiącym słuchać głośno muzyki, ale do rzeczy. Chciałbym poradzić się w sprawie wygłuszenia mojego pokoju.
    Otóż lubię słuchać głośno muzyki. Mam nad sobą sąsiadkę, która generalnie jest bardzo miła i w porządku, ale niestety przeszkadza jej fakt iż słucham głośno muzyki. Chciałbym wygłuszyć ściany łącznie z sufitem, koszt nie gra roli. poczytałem w internecie sporo o matach akustycznych, lecz niestety większa część odpowiedzi jest negatywna, i że nie daje to żądanego efektu.

Mój pokój ma 15m² z pracy na budowie akurat znam jeden dość dobry sposób, a mianowicie rigips'y na stelażu wypełnionym watą dociepleniową. Sposób dobry, ale raczej w domkach jednorodzinnych gdzie od podstaw ustala się z czego będą ścianki działowe. Ja mieszkam, w bloku mieszkalnym ze ścianami z cegły. Problem w tym, że pokrycie ścian rigipsami nawet z wełną piątką zmniejszy pokój o mniej wiecej 6-7 centymetrów z każdej strony, a właśnie tego bym chciał uniknąć.

Dlatego prośba do was, czy znacie jakieś inne sposoby które dawały by pożądany efekt nie zmniejszając zarazem zbytnio powierzchni pokoju?
  • REKLAMA
  • #2 15372566
    adrianek53
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    A może wytłoczki od jajek i od ściany powkładane kawałki waty szklanej?? Dość tanie i prymitywne rozwiązanie ale skuteczne.

Moderowany przez telecaster1951:

Po pierwsze, wytłoczki do jajek nie tłumią niczego! Mogą zmniejszyć odbicia od ścian, ale to tyle.
    Po drugie, wełna szklana? Powkładana w wytłoczki? Nie chciałbym przebywać w tym pomieszczeniu!
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #3 15374081
    Tirisval
    Poziom 8  
    Wiesz pomysł może i dobry, ale bardzo cenie sobie estetykę, tym bardziej we własnym pokoju.
    A wytłaczanki niezbyt mi się podobają :P Podoba mi się czarna mata akustyczna dobrze położona daje naprawdę super efekt, ale niestety ponoć nie pomaga w wygłuszeniu pokoju.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15374808
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    Wytłoczki do jajek nic nie dadzą, bo niby jak? Może zmniejszyć odbicia i to tyle.
    Tirisval napisał:
    niestety ponoć nie pomaga w wygłuszeniu pokoju.
    Pomaga. Wygłusza pokój, co oznacza że zredukowany jest pogłos. Nie ma to nic wspólnego jednak z izolacją akustyczną pomieszczenia.
    Nie baw się w żadne klejenie gąbek i innych bzdur. Jedyne wyjście to mata wygłuszająca pod tynk. http://akustycznematy.pl/pl/c/SCIANY/2277135 Są też panele tłumiące, które kleisz na ścianę, są w wykonaniu estetycznym więc nie trzeba go przykrywać, jednak są drogie i przede wszystkim gorzej tłumią od mat. Powód jest prosty. Mata ma gęstość 100kg/m^3, panele 60kg/m^3. Im materiał gęstszy, tym będzie lepiej tłumił. Czemu tak jest? Bo gdyby panel był tak gęsty jak mata, to odpadałby od ściany pod wpływem własnej masy.
  • #5 15376227
    Tirisval
    Poziom 8  
    Chyba jednak nie uniknę demolki w pokoju. Ponoć te maty można ładować pod rigipsy. Dadzą ten sam efekt co pod tynk?

I tak generalnie w jaki sposób położyć te maty pod tynkiem? Przecież jak skuję ściany do cegły i wyłożę matami, to czego nowy tynk miałby się trzymać? siatkę na to dawać jeszcze czy jak? A może jest jakaś specjalna zaprawa tynkarska właśnie pod takie panele? Szukam w internecie ale puki co nie znalazłem nic na ten temat.
  • #6 15377236
    telecaster1951
    Tirisval napisał:
    Ponoć te maty można ładować pod rigipsy. Dadzą ten sam efekt co pod tynk?
    Tak. Czy to tynk czy płyta nie ma znaczenia. Grunt żeby było w ścianie.
    Tirisval napisał:
    Przecież jak skuję ściany do cegły i wyłożę matami, to czego nowy tynk miałby się trzymać? siatkę na to dawać jeszcze czy jak
    Z tego co wiem, niektórzy kleją te płyty do ściany, na to siata i tynk. Chociaż płyta GK, jak dla mnie, będzie kilka razy tańsza i szybsza w położeniu od tej zabawy.
  • #7 15377348
    Tirisval
    Poziom 8  
    No tak myślałem generalnie, żeby zrobić właśnie rigipsy na stelażu a w środku powykładać tą matą, raz że sam koszt tańszy to i estetyka wykonania jest lepsza niż tynkowanie bo przy tynkowaniu często nierówności gdzieś wyjdą no i więcej zabawy i brudu.

Chyba się zdecyduję, obliczyłem że potrzebuję 55m² tej maty razem z rigipsami i stelażem to jakieś 4 tysiące kosztów wyjdzie. Mam nadzieje że te pieniądze będą warte efektu.

Tylko pytanie jeszcze jak grubą matę kupić 30mm czy 50mm. Wiadomo że czym grubsza tym lepsza, ale czy na pewno wiele to zmieni ponieważ koszt 50mm maty zwiększy się o jakieś 17-20 zł za metr.
  • #8 15377844
    telecaster1951
    Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy konkretnymi grubościami. Nigdy się tym profesjonalnie nie zajmowałem. Najlepiej napisz do sprzedawcy z pytaniem jak wygląda zależność tłumienia od grubości.
  • REKLAMA
  • #9 15377893
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Na zadowalające obie strony działanie takiego rozwiązania bym za bardzo nie liczył... Tłumienie będzie liczone w pojedynczych dB, a tu trzeba prawdopodobnie wyeliminować przesłuch w ogóle. Wydaje mi się też, że takie elastyczne tłumiące materiały powinny być stosowane pomiędzy dwie solidne masy, a nie pomiędzy tynk a masę, ale tu mogę się mylić.
  • #10 15378207
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Jeżeli nie wchodzi w grę reorganizacja struktur ścian :-) to proponuje rozważyć po prostu gąbkę i mate bitumiczną na ścianę. Warstwowo, o różnej gęstości. Jak wiadomo z fizyki, bardzo duże wytracenie energii fal uzyskuje się na granicy gęstości ośrodków więc im więcej cieńszych warstw o różnej gęstości tym efekt będzie wyraźniejszy. Ja tak u siebie wykonałem parę pomieszczeń i jestem mega zadowolony. Narzeczona może spać w sypialni a w pomieszczeniu obok - przez ścianę normalnie pracuje z dźwiękiem przy 90 db.

Polecam książkę do akustyki Everesta i... prace naukowe z politechniki :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznych metod wygłuszenia pokoju o powierzchni 15m² w bloku, aby móc słuchać muzyki głośniej, nie przeszkadzając sąsiadce. Rozważane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie mat akustycznych oraz rigipsów na stelażu wypełnionym watą dociepleniową. Użytkownik zauważa, że maty akustyczne mogą nie przynieść oczekiwanego efektu, a niektórzy użytkownicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie mat wygłuszających pod tynk lub płyty gipsowo-kartonowe (rigipsy) z matą w środku. Wskazano również na znaczenie gęstości materiałów, gdzie gęstsze maty lepiej tłumią dźwięk. Użytkownik planuje zakup maty o grubości 30mm lub 50mm i zastanawia się nad różnicą w efektywności między nimi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA