logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WV Golf 3 1.8 ABS - Jak rozpoznać że ECU jest w trybie awaryjnym ?

szosiu 27 Sty 2016 08:48 1524 11
REKLAMA
  • #1 15375009
    szosiu
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Cześć

Nie posiadam w tym aucie kontrolki "Check engine".
    Skąd mam wiedzieć że nie jeżdzę w trybie awaryjnym ? Pytam, bo chcę mieć pewność że ECU pracuje jak trzeba.

Spalania Pb nie sprawdzę bo jeżdzę na LPG, więc jakie jeszcze objawy ?
    4 tyg temu byłem u mechanika, podłączył VAG'a. Byłtylko błąd 2112 czujnik położenia wałka rozrządu. Ja w tym aucie mam tylko czujnik halla. Czy ten błąd coś niepokojącego oznacza ?
  • REKLAMA
  • #2 15375014
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Zaniepokojenie może wywołać większe niż zwykle spalanie lub gorsza praca silnika. Kontrolki w tym aucie nie ma,jak lata normalnie to nie szukaj na siłę kłopotu.
  • REKLAMA
  • #3 15375102
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3480
    Tam nie ma żadnego trybu awaryjnego. To stary prymitywny sterownik.
    szosiu napisał:
    Czy ten błąd coś niepokojącego oznacza ?

Ten błąd oznacza że silnik nie pracuje.
  • #4 15375214
    szosiu
    Poziom 14  
    andrzej20001 napisał:
    Zaniepokojenie może wywołać większe niż zwykle spalanie lub gorsza praca silnika. Kontrolki w tym aucie nie ma,jak lata normalnie to nie szukaj na siłę kłopotu.

Czy sonda w tym czasie będzie oscylować , czy stać na bogatej ?

Sugerujesz , że jest tryb awaryjny ? Ociz pisze że nie ma.

Ok. ECU ma te swoje czujniki, różne. Powiedzmy że któryś czujnik pada np. sonda. I co się dzieje, silnik poprostu kuleje i tyle?
    Wybaczcie ale ja spotkałem się z taką teorią, że gdy ECU nie widzi jakiegoś czujnika to wchodzi w tryb awaryjny. Olewa wszystkie czujniki i zaczyna pracę wg jakiejśc stałej mapy (tryb awaryjny). Wtedy spalanie rośnie a silnik będzie gożej pracował bo paliwo się leje jak z kranu.
    To jak w końcu ?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy skoro nie mam żadnych błędów to mam 100% pewności że sterownik pracuje tak jak powienien ?
  • #5 15375349
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Tak jak jest czysto od błędów to jest ok. Miarodajny jest też do pracy układu wtrysku pomiar spalin na stacji diagnostycznej, wykaże np. czy sonda nie umiera. Wato też podglądnąć czujniki temperatury czy nie oszukują. I to raczej wszystko.
  • #6 15375364
    szosiu
    Poziom 14  
    andrzej20001 napisał:
    Tak jak jest czysto od błędów to jest ok. Miarodajny jest też do pracy układu wtrysku pomiar spalin na stacji diagnostycznej, wykaże np. czy sonda nie umiera. Wato też podglądnąć czujniki temperatury czy nie oszukują. I to raczej wszystko.

Andrzej , ja ma na stałe zamontowany w aucie 7 diodowy miernik 0-1V podczepiony po sondę. Sonda lata w całym zakresie od lewej do prawej i na Pb i na LPG. Wiec jest ok.

Ale moje pytanie było co zrobi sterownik gdy któryś czujnik nawali ? Pytam z ciekawości.
    Czy kontynuuje pracę a silnik kuleje czy wchodzi w tryb stałej mapy gdzie lekceważy wskazania z czujników i wchodzi w tryb awaryjny. Ociz pisał że takiego trybu nie ma. Wiec rozumiem, że sytuacja jest następująca; czujnik pada = silnik kuleje bo trybu awaryjnego nie ma w tym ECU ?
  • REKLAMA
  • #7 15375379
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Jak ci jakiś czujnik temperatury całkiem padnie ecu bierze wartość zastępczą najczęsciej -30st. Nie dotyczy tryb awaryjny/zastępczy czujników zapłonu i przepustnicy. Jak padnie sonda to ecu wzbogaca mieszankę do "końca mapy".
  • REKLAMA
  • #8 15375405
    szosiu
    Poziom 14  
    andrzej20001 napisał:
    Jak ci jakiś czujnik temperatury całkiem padnie ecu bierze wartość zastępczą najczęsciej -30st. Nie dotyczy tryb awaryjny/zastępczy czujników zapłonu i przepustnicy. Jak padnie sonda to ecu wzbogaca mieszankę do "końca mapy".

No to jest jakiś tryb awaryjny czy nie ma w tym ECU Monomotronic ?

Czyjnik temp. pada calkiem , wtedy nie odpale auta napewno (zadaje -30C). Ale gdy lekko przekłamuje to bład nie wyskoczy a silnik bedzie np. zalewać i będie kuleć. Zbadam czujniki jak się ociepli bo jeden mam zamiennik i mu nie wierzę :)

Dzięki :)
  • #10 15375466
    szosiu
    Poziom 14  
    andrzej20001 napisał:
    http://lubimyczytac.pl/ksiazka/139470/uklady-wtryskowe-i-katalizatory

Dzięki , nabędę :)
  • #11 15377043
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3480
    Mylisz "tryb awaryjny" z pętlą otwartą (OL). W tym konkretnym aucie będzie ona tylko wtedy gdy silnik nie jest dostatecznie rozgrzany, minimum 70°C, i gdy nie będzie absolutnie żadnej aktywności sondy lambda.
    szosiu napisał:
    Czyjnik temp. pada calkiem , wtedy nie odpale auta napewno (zadaje -30C). Ale gdy lekko przekłamuje to bład nie wyskoczy a silnik bedzie np. zalewać i będie kuleć.

Nawet jak będzie mocno przekłamywać to ECU tego nie rozpozna, jedynie jak go całkiem odepniesz.
  • #12 15377245
    szosiu
    Poziom 14  
    A więc mam pętlę a nie tryb awaryjny. dobrze wiedzieć :) Co do czujnika temp. to widzę że w razie problemów z pracą silnika warto poprostu odpiąć czujnik i obserwować czy poprawia się praca silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak rozpoznać, czy ECU w VW Golf 3 1.8 działa w trybie awaryjnym, mimo braku kontrolki "Check engine". Odpowiedzi wskazują, że w tym modelu nie ma trybu awaryjnego, a błąd czujnika położenia wałka rozrządu (2112) może wskazywać na problemy z pracą silnika. Użytkownicy sugerują, że objawy awarii mogą obejmować zwiększone spalanie lub gorszą pracę silnika. W przypadku uszkodzenia czujników, ECU może stosować wartości zastępcze, co wpływa na mieszankę paliwową. Warto monitorować parametry pracy silnika oraz przeprowadzić diagnostykę spalin, aby upewnić się, że system działa prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA