logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WV GOLF 3 1.8 ABS - Sprawdziłem poprawność ustawienia rozrządu, czy jest ok ?

szosiu 16 Sty 2016 17:41 10101 16
REKLAMA
  • #1 15340577
    szosiu
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Cześć

Golf 3 1.8 ABS 90KM

Sprawdzam poprawność ustawienia rozrządu.

Ustaliłem że;
    1. Na kole wałka rozrządu znaki OT i obudowy pokrywają się idealnie. strzałka na obudowie celuje między O i T koła.
    2. Kropka na kole zamachowym w otworze obudowy sprzęgła jest na środku tego otworu (GMP)
    3. Palec aparatu zapłonowego jest ustawiony z kreseczką na obudowie aparatu (1 cylinder)

Czy mam właściwie ustawiony rozrząd?

Nie mam możliwości dojrzeć pokrycia sie znaków na kole wału głownego i kole wałka pośredniego. Dlatego czy powyższe sprawdzenie wystarczy ?

Do mechanika nie pojadę na sprawdzenie bo bida z kasa aż piszczy :/
  • REKLAMA
  • #2 15340603
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3484
    Wystarczy, tylko skąd Ty tam wziąłeś kropkę? Powinna być kreska i cyferka 0 jeśli masz skrzynię biegów ze sprzęgłem hydraulicznym, lub stożkowe wcięcie w przypadku starszej skrzyni i sprzęgła na linkę.
  • REKLAMA
  • #4 15340692
    szosiu
    Poziom 14  
    Ociz

Pisząc "kropka" na kole zamachowym miałem na myśli taki właśnie znak "o". Tazn to jest takie "o" z wgłębieniem, taki dołek. Sprzęgło jest na linkę automatyczną , skrzynia chyba 020. Ostatnio w niej wymieniałem dźwigienkę wysprzęglika, pękło na frezie jak pisałeś w innym moim temacie. Dekielek który przykrywa ta dźwigienkę jest zaraz za kołem kierowcy. WV GOLF 3 1.8 ABS - Sprawdziłem poprawność ustawienia rozrządu, czy jest ok ?

Robokop

Generalnie na własna rękę eliminuję po kolei potencjalne przyczyny wypadania zapłonów na wolnych obrotach.
    Wypada zapłon tylko na wolnych obrotach na zimnym i ciepłym zarówno na benzynie jak i na gazie (instal. 2gen) świece, kable, palce i kopułka - nowe, bez zmian. Podciśnienie sprwadzone , nie ma nieszczelności, podciśnienie -0,6Bara.
    Silnik podczas jazdy ma buta, wszystko jest ok, chodzi jak trzeba.

Za sprawdzenie zapłonu przyknęli mi 80zł, sprawdzenie sprężania też 80zł, podciśnienie podobnie.

Czy dobrze mam ustawiony rozrząd ?
  • REKLAMA
  • #5 15340718
    ociz
    W sumie to jest i kropka, tylko nigdy nie zwróciłem na nią uwagi.
  • #6 15340784
    szosiu
    Poziom 14  
    No to jak , bo muszę mieć jasność . Mam dobrze ustawiony rozrząd ?

Dodano po 19 [minuty]:

Ten romb to jest do regulacji zapłonu a dołeczek (jak u mnie) to GMP tłoka. czy tak ?

• #7 15340852
    ociz
    Dobrze masz. 6 stopni to i tak żadna różnica, bo o ząb przestawić to by trzeba było dużo więcej.
  • #8 15340869
    szosiu
    Poziom 14  
    super, to chciałem przeczytać. Dzięki Ociz :) U mnie jest ten dołek/kropka w innym miejscu niż na Twoim rysunku i moim z tymi białymi chmurkami. Ale skoro stozkowy romb zawsze służy do ustawienia zapłonu a mamy w sumie 2 znaki na kole zamachowym to u mnie będzie ten drugi czyli GMP, na to wychodzi :)

No to teraz jeszcze sprawdzenie kompresji mi zostało i regulacja zapłonu:)

tylko jak dzwonię po machanikach i mówię że chce vagiem zablokować ECU (tryb nastaw podstawowych) i dopiero regulowac lampą to oni nie widza o co chodzi :)
    Szukam we Wrocławiu mechaika który wyreguluje mi zapłon w ten sposób, jeśli Ktoś zna dobrego mechanika we Wrocku to napiszcie proszę :)

Pozdro
  • #10 15341236
    szosiu
    Poziom 14  
    I dolot i wydech , szczelny. Filtr powietrza tez sprawdzony. Na wolnych obrotach są tylko te objawy, nie są szczególnie uprzykszające. Ale jednak ja je czuje: silnik chodzi regularnie, obroty stoją w miejscu, ale czasami jakby nie pracował któryś cylinder, trząśnie wtedy lekko, wibracje czuć na fotelu i ogólnie w kabinie. To są takie delikatne objawy. Silnik ładnie się wkręca na obroty i po za tym wszystko jest ok.
  • #11 15341295
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Ocena: 296
    A co z układem zapłonowym?. Świece, przewody, kopułka, palec. Moim zdaniem i tak skończy się na remoncie głowicy. Zawory są już wypalone i na wolnych tak będzie.
  • #12 15341434
    szosiu
    Poziom 14  
    To co wymieniłeś jest nowe. Zbadam kompresję i sie odezwę
  • #13 15341456
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Na pomiarze kompresji to nie wyjdzie. Z praktyki wiadomo że po naprawie głowicy silnik cyca jak zegarek.
  • REKLAMA
  • #14 15341996
    szosiu
    Poziom 14  
    Co nie wyjdzie po pomiarze kompresji ?
  • #16 15342075
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Na pomiarze kompresji wyjdzie wszystko w porządku.
    Robiliśmy teraz polówkę 1,4 16v Tam jest w diagnozie zliczanie wypadania zapłonów na poszczególnych cylindrach. Normalnie podczas 10 s potrafiło naliczyć po kilkanaście. Zdjęliśmy głowice i oddaliśmy do naprawy. Po złożeniu same zera.
    Oczywiście ja ci nie karze od razu głowicy zdejmować.
  • #17 15342959
    szosiu
    Poziom 14  
    robokop napisał:
    Eeee tam. Układ zapłonu - hall, palec+kopułka, cewka ze wzmacniaczem.

Kopułka jest nowa firmy BERU. Faktycznie po wymianie na nią silnik zaczął chodzić gorzej. No ale beru :/(?)

Przez 10 lat moje auto jeździło na innym typie kopułki (BOSH). Ja ma ten drugi rodzaj, przy wymianie wyłapałem tą pomyłkę. Ktoś kiedyś zamontował niewłaściwy typ kopułki. Gdy zmieniłem na właściwą silnik zaczął chodzić gorzej (gubienie zapłonów na wolnych obrotach). Tłumaczyłem sobie to ponowną koniecznością regulacji zapłonu. Ale z drugiej strony to HALL decyduje kiedy ma być iskra. Sam już nie wiem.

Zaplanowane teraz mam sprawdzic kompresje tak w razie czego oraz po wypłacie jade na regulacje zapłonu. O co chodzi w tym blokowaniem ECU (tryb nastaw podstawowych), jak to zrobić ? Musze wytłuymaczyć mechanikowi :) Nie moge znaleźć mechanika we Wrocławiu który to ogarnie :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sprawdza poprawność ustawienia rozrządu w VW Golf 3 1.8 ABS. Potwierdza, że znaki na kole wałka rozrządu oraz kole zamachowym są zgodne, a palec aparatu zapłonowego jest ustawiony na 1 cylinder. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że kropka na kole zamachowym powinna być oznaczona jako "0" lub mieć stożkowe wcięcie, w zależności od skrzyni biegów. Użytkownik zgłasza problemy z wypadaniem zapłonów na wolnych obrotach, mimo wymiany świec, kabli i kopułki. Wskazano na możliwość problemów z układem zapłonowym oraz konieczność sprawdzenia kompresji. Użytkownik planuje regulację zapłonu oraz poszukuje mechanika we Wrocławiu, który potrafi zablokować ECU w trybie nastaw podstawowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA