logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Yamaha AX 440 - zniekształcenia dźwięku przy niskiej głośności

trzygrosze 18 Cze 2005 01:11 3943 13
REKLAMA
  • #1 1586863
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam

Problem z ww wzmakiem jest nastepujący : otóż gdy gra on cicho ( mniej więcej tak do 1/4 obrotu galki ) dzwiek jest lekko zniekształcony ( przypomina jakby słabe przesterowanie) co uniemozliwia praktycznie ciche słuchanie, gdy "podkręci" sie go głosniej zniekształcenia zdają się ustepować, są mniejsze, aczkolwiek jeszcze słyszalne.
    Objawy występują na obu kanałach, jak wzmocnie gałką soprany zjawisko nasila się.

Co może byc powodem wyżej wymieninej uciążliwej usterki ?

Wymieniłem juz wszystkie elektrolity (oprucz dwóch filtrujących zasilanie) .

Za pomoc wielkie dzięki

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1587030
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zakładając, że elementy są sprawne, to wygląda na tak, jak by był za mały prąd spoczynkowy, zwłaszcza, że przy sopranach to się nasila, wepnij miliamperomierz w końcówkę i zmierz ile jest tego prądu.
    Pozdrawiam
  • #3 1587109
    trzygrosze
    Poziom 21  
    To raczej nie prad spoczynkowy, zmieniałem ustawienia potencjometrów i nic, żadnego efektu.
    Pozoztaje juz chyba tylko mozolna wymiana wszystkich tranzystorków na płytce, a wolałbym tego uniknąć.

pzdrawiam i dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 1587610
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Czy po przejściu na direct (pominięcie regulacji barwy) objawy nadal występują ? To nie bardzo wygląda na końcówkę - identyczne uszkodzenie w obu kanałach ?

pozdrawiam
  • #5 1587694
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Sprawdz potencjometry w przedwzmacniaczu,
    pozdro
  • #6 1587916
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Witam ponownie!

Przejcie na "direct " nic nie zmienia !

Ok, sprawdze potancjometry.

Tak, identyczne objawy w obu kanałach, sprawdzałem wielokrotnie, byc może uszkodzony element jednego kanału wpływa jednocześnie na drugi ?

Dzieki
  • REKLAMA
  • #7 1588177
    jersey69
    Poziom 35  
    Raczej szukaj w kierunku wspólnego elementu dla obu kanałów (np. wzmacniacze operacyjne i ich aplikacje) .
  • #8 1588347
    trzygrosze
    Poziom 21  
    W tym wzmacniaczu nie ma wzmacniaczy operacyjnych

Załączam zdjęcie, może się przyda.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Yamaha AX 440 - zniekształcenia dźwięku przy niskiej głośności IMG_6887.JPG (122.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1588768
    jersey69
    Poziom 35  
    Bez mapy , jak bez ręki . Jedyne co wynika ze zdjęcia , to grzebany stopień sterujący - wiesz coś na ten temat ? Pisałeś , że regulacja prądu spoczynkowego nie wnosi żadnych zmian . A czy jesteś pewny , że prąd ulega zmianie i ma odpowiednią wartość ? Końcówka bardzo podobna do konstrukcji AX500 .
  • #10 1589141
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Fakt, stopień był grzebany i to przezemnie. Dawno temu poszła mi końcówka mocy wraz ze stopniem sterującym, wymieniłem co trzeba (tak mi sie przynajmniej wydaje, elektronik ze mnie raczej "niedzielny").
    Używałem go wcześniej do dwóch subwooferów pasywnych, wszystko niby działało dopuki nie podpiołem go pod zwykłe kolumny, czyli jakos miesiac temu.

Regulacja Nie wnosi żadnych zmian ? Szczerze mówiąc niesprawdziłem tego. Dlaczego kręcenie potkami miało by niezmieniać prądu spoczynkowego ? ( nie czepiam sie , tylko pytam by zrozumieć).

Do wzmacniacza bede miał dostęp we wtorek i dopiero wtedy go jeszcze pomierzę.

dzieki za info o ax500, nigdzie nie mogłem znaleźć schematu ax440.
  • #11 1589507
    jersey69
    Poziom 35  
    Wygląda na to , że problem istniał od chwili naprawy - tyle , że niesłyszalny . Warunkiem sprawności statycznej wzmacniacza jest możliwość płynnej regulacji prądu spoczynkowego i od tego trzeba zacząć . Co do skuteczności kręcenia - wystarczy pływająca dioda w obwodzie kompensacji i możesz sobie kręcić ... Zniekształcenia skrośne przy niskim poziomie sygnału wyjściowego potwierdzają diagnozę janka . Mnie osobiście zmylił Twój pierwszy opis - wyglądało , jakby sprawny wzmacniacz nagle zaczął zniekształcać . Jak już pomierzysz , to się pochwal .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1598458
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Witam !

Jak podepne multimetr do rezystorów mocy (ustawienie mV ) na wyświetlaczu pokazuje sie wartość Zero !

Dlaczego ?

Miernik podpiełem równolegle z rezystorem (widać na zdjęciu w prawym górnym rogu, nawet jest oznaczeenie by tam wpinać woltomierz).

co mogłem zrobić źle ? miernik jest ok . Czy to wina wzmaka i na tym polega uszkodzenie ?

dzięki za cierpliwość
  • Pomocny post
    #13 1598632
    jersey69
    Poziom 35  
    Sam widzisz , że kręcenie pr-kiem niczego nie dowodzi . Sprawdź te dwa malutkie tranzystory na "wysepce" przy radiatorze . Jeśli OK , to szukaj uszkodzonego elementu w obwodzie kompensacji . Myślę , że schemat od AX500 może się przydać . Mierząc pomiędzy emiterami tranzystorów mocy jednego kanału (czyli jakby oba rezystory razem) miernik powinien wskazać ok. 10-20mV DC .

pozdrawiam
  • #14 1769051
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Witam po długiej nieobecności !
    Wymieniłem dwa tranzystorki obok tranzystorów mocy (te które przylegają do radiatorów, 2sc2240) i wszystko działa jak powinno !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Yamaha AX 440 wykazywał zniekształcenia dźwięku przy niskiej głośności, szczególnie do 1/4 obrotu potencjometru, z nasileniem przy podbiciu sopranów. Objawy występowały na obu kanałach. Wymieniono większość elektrolitów, jednak problem pozostał. Podejrzewano zbyt niski prąd spoczynkowy, jednak zmiana ustawień potencjometrów nie przyniosła efektu. Przejście na tryb "direct" (pomijający regulację barwy) nie eliminowało zniekształceń. Sugerowano sprawdzenie potencjometrów przedwzmacniacza oraz elementów wspólnych dla obu kanałów, takich jak wzmacniacze operacyjne, jednak w tym modelu ich brak. Wskazano na możliwość uszkodzenia stopnia sterującego i obwodu kompensacji prądu spoczynkowego. Pomiar napięcia na rezystorach emiterów tranzystorów mocy powinien wynosić około 10-20 mV DC. Ostatecznie wymiana dwóch małych tranzystorów (2SC2240) przylegających do radiatorów rozwiązała problem, przywracając prawidłową pracę wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA