logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie anteny zewnętrznej do radioodbiornika z anteną własną

TurboNitro 27 Sty 2016 20:57 1866 2
REKLAMA
  • #1 15377343
    TurboNitro
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Kupiłem radio i z jednej strony domu (akurat tej, do której je kupiłem) źle odbiera. Z radia wystaje tylko cienki kabel jak z badziewnych światełek choinkowych.
    Czy dobrym pomysłem jest podłączenie tego radia kablem do anteny ze wzmacniaczem z taką końcówką? allegro.pl-/radiowa-antena-pokojowa-sonus-fm-ze-wzmacniaczem
    Moderowany przez Mirek Z.:

Link do aukcji usunąłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18.

Musiałbym przylutować ten kabel do tej końcówki.
    Czy to jest dobry pomysł?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15377481
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Podłączenie w taki sposób wzmacniacza spowoduje zwiększony odbiór wszelkiego śmiecia radiowego. Powinieneś zastosować odpowiednią wtyczkę włączaną bezpośrednio do odbiornika. Zrób dipola i wystaw za okno. Jak podasz lokalizację i stacje z jakimi masz problem z odbiorem łatwiej będzie pomóc.
  • #3 15377916
    TurboNitro
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Roztocze, pełno lasu dookoła.
    Generalnie nic nie odbiera dobrze. Co ciekawe inne radio ze zwykła anteną teleskopową dobrze odbiera, albo przynajmniej nieporównywalnie lepiej.
    A antena z symetryzatorem, to się przyda?
    A może antena dookolna?
    Na strychu mam stare anteny telewizyjne, może z nimi spróbować?
    Chciałem na początku coś eleganckiego do pokoju do postawienia przy oknie, bo nie chcę dziur wiercić.
REKLAMA