logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmechanizować transport masy gipsowej z kastry budowlanej na stół?

Amiroj 29 Sty 2016 09:48 1614 8
REKLAMA
  • #1 15381660
    Amiroj
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam kolejny trochę nietypowy problem, mianowicie chcę sobie ułatwić pracę (i oszczędzić kręgosłup;) w małym warsztacie i w jakiś sposób zmechanizować podawanie masy gipsowej z kastry budowlanej (http://domiwarsztat.pl/narzedzia_i_osprzet_warsztatowy/narzedzia_budowlane/wiadra_kastry_mieszadla/kastra_budowlana_okragla_90l_-_s-37837_stalco.html) na stół na którym mam formy do odlewania. Mam w zasadzie dwa pomysły - pierwszy to jakaś mała suwnica która będzie wisiała i jeździła pod sufitem i po wyrobieniu masy będę do niej podczepiał kastrę (waga z masą gipsową to kilkadziesiąt KG) i podjeżdżał nią nad stół (dwa metry robocze długości). Są tylko dwa problemy:
    - czas tego przejazdu musi być krótki gdyż masa nadaje się przez 8 minut do wykorzystania
    - kastra musi wisieć stabilnie i nie obracać się a co najważniejsze musi być jakiś sposób aby można ją było w kontrolowany sposób przechylać aby się z niej masa częściowo wylewała (a częściowo będę ją zbierał pacą)
    Drugi pomysł to jakieś szyny i sztywny system - kastra na jakichś rolkach? Ale tu nie wiem jak ją podnieść z ziemi... Czy ktoś może ma jakiś sensowny pomysł aby ten problem rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 15381712
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Proponuję rozwiązanie 2 i 1/2 - szyny, ale na górze i system podwieszany. Jako podnośnik - u nas na to mówią "rug cug", a fachowo chyba nazywa się "ręczna wciągarka łańcuchowa". Takie rozwiązania widziałem dla małych odlewni, hut szkła, gospodarstw rolnych itp. miejsc produkcyjnych.

Stabilizacja położenia podwieszonego pojemnika (poznałem nowe słowo, którego nie znałem: kastra) i uchylanie - można skopiować właśnie z małych odlewni lub gospodarstw rolnych (np. zadawanie paszy). Można np. dno wyposażyć w oko i przechylać dodatkową, małą wciągarką.

Suwnica jest dobrym pomysłem, ale to nie powinna być jakaś amatorszczyzna (bezpieczeństwo), czyli dopasowana do Twojego pomieszczenia może być znacznie bardziej kosztowna, niż rozwiązania szynowe.

Szyny "dolne" wydają się być najbardziej proste do realizacji i bezpieczne, ale podnośnik uchylny musiałby być urządzeniem bardzo stabilnym - dobrze zaprojektowanym i wykonanym.

Jako wzór mogłaby posłużyć "kolyba" - nie wiem, jak się to fachowo nazywa. To jest taki wagon z trójkątną, przechylną paką (raczej pryzmatyczną), który pamiętam na odkrywkach piasku podsadzkowego.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 15381762
    Amiroj
    Poziom 9  
    No szyny dolne raczej nie wchodzą w grę - nie ma miejsca za stołem roboczym na to a przed stołem będzie to raczej niewygodne. Gdzie bym się mógł zwrócić o pomoc w realizacji takiej konstrukcji?
  • REKLAMA
  • #4 15381853
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Z realizacją może nie być łatwo, bo dzisiaj firmy unikają zleceń uznanych za niewystarczająco opłacalne - tak miewałem z szewcami i kiedy chciałem mieć w łazience gniazdo elektryczne dla pralki.

Ale do rzeczy. Ja szukałbym warsztatów mechanicznych "ogólnych", czyli typowa ślusarka, spawalnictwo, naprawa różnych maszyn itp., ale takich które nie boją się też budowlanki. Może w małych miasteczkach lub na wsiach, bo tam trzeba robić różne rzeczy i nie grymasić, jak "miastowi".

Krzysztof Podstawa
  • #5 15383830
    Amiroj
    Poziom 9  
    No gotowych rozwiązań chyba nie ma;( Znalazłem póki co coś takiego: https://e-hak24.pl/dzwignice/wciagniki-reczne . Są wyciągarki i są wózki. Pozostaje właśnie system przechylania kastry no i nadal nie wiem jak rozwiązać problem aby się nie bujała mi nad stołem i kręciła w kółko... Te wyciągarki ręczne szybko pracują? Tzn czy szybko można unieść taką kastrę powiedzmy na 1,5m?
  • REKLAMA
  • #7 15385904
    Amiroj
    Poziom 9  
    No tak chcę zrobić - nad stołem i trochę dalej (gdzie będzie stała kastra) ma wisieć pod sufitem dwuteownik i jednak mini suwnica elektryczna będzie chyba szybsza a cena wcale nie jest duża jak się okazuje:
    elektryczna-suwnica-z-wciagarka-rc6014-od-reki-
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

http://emaks.pl/3D/html/?code=6014
    Problemem tylko pozostaje przechylanie kastry. Wydumałem sobie, że do suwnicy trzeba by przyspawać jakieś pręty z uchem na końcu które by zwisały w dół i były by przesunięte np kilkanaście cm (albo trochę więcej) do tyłu. Po podniesieniu może dało by się zamocować do tych prętów kastrę i opuszczając teraz linę w dół kastra będzie się elegancko przechylać? Dodatkowo pręty były by sztywne z dwóch stron kastry zawieszone czyli całość powinna być sztywna (i nie latać na boki)?

ps. kastra nie musi idealnie trafiać nad każdy centrymetr stołu tylko w pas o szerokości 0,5m po którym będę rozprowadzał masę po wylaniu pacą na kolejne formy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem mechanizacji transportu masy gipsowej z kastry budowlanej na stół roboczy. Użytkownik zaproponował dwa główne rozwiązania: suwnicę podwieszaną oraz system szynowy. Wskazano na potrzebę stabilizacji pojemnika oraz kontrolowanego przechylania kastry, co można osiągnąć poprzez zastosowanie ręcznej wciągarki łańcuchowej lub elektrycznej suwnicy. Użytkownicy zasugerowali również wykorzystanie metalowej kastry z zasuwą, co mogłoby ułatwić proces. Wskazano na trudności w realizacji projektu oraz potrzebę znalezienia odpowiednich warsztatów mechanicznych do wykonania konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA