logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja baterii. Czy ten sposób jest skuteczny?

w1m 25 Paź 2006 12:39 49089 14
  • #1 3151415
    w1m
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam
    Na jednej z stron internetowych
    www.gsmservice.pl/faq/28,faq.html
    znalazłem opis regeneracji baterii telefonów komórkowych
    Oto on:

Owiń baterię dokładnie kawałkami gazety i włóż ją do plastikowego worka z zamknięciem.
    Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta odciągnie wodę z baterii).
    Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
    Po 2 dniach włóż baterię do telefonu i maksymalnie ją naładuj.

Po tej operacji bateria będzie "trzymać" około 80-90 % dłużej.

Stworzyłem ten temat bo chciałbym do końca ustalić czy taki sposób jest skuteczny czy nie czy ktoś jakąś ciemnote wciska
  • #2 3151460
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Przede wszystkim: nie baterii, a akumulatora.
    U mnie to zadziałało (nokia 3310 - telefon służy do zabawy mojej córce, a mnie jako budzik) aku trzymało może 2 dni (0 rozmów oczywiście).
    Poleżało dzień w zamrażarce, parą godzin poleżało w cieple i teraz trzyma 3-4 dni. Natomiast smieszą mnie dewagacje o tej wilgoci: przecież akumulator jest szczelny - jedyne co może się stać to korozja styków.

Ponieważ o "regeneracji" myślimy wtedy, kiedy aku jest "żywym trupem", uwqażam, że można spróbować - nic nas to nie kosztuje.
    Oczywiście w sprawnych bateriach pojemności nam to nie zwiększy.
  • #3 3151516
    ciampel
    Poziom 13  
    Ja ten sposób wypróbowałem przed ok. 3-laty. Zresztą z konieczności, bo słabiutko już było z moją baterią w Nokii 3310. Tak więc nie była to moja zwykła ciekawość efektu po przeczytaniu takiej informacji w necie mającej dać zadziwiające rezultaty. Powiem w tej sprawie tyle. Zastosowałem się do wskazań autora. Przed tzw. reanimacją moja bateryjka trzymała zaledwie ok. 36 godzin przy średnio trzech może czterech krótkich rozmowach. Po tym nazwijmy to teraz zabiegu trzymała max. 48 godzin. Zawsze to coś. Jednak moja uciecha trwała zaledwie ok. miesiąca i znów się pogorszyło, aż w końcu kupiłem nową. Kończąc myślę, że nie jest to chyba warte całej fatygi. Takie jest moje zdanie na ten temat w oparciu o własne doświadczenie. Pozdrawiam[/img]
  • #4 3151577
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    tez kiedys awaryjnie to robilem :-) bateria trzymala juz nie dwa dni na czuwaniu ale trzy :-) ale tez okolo miesiaca trwala ta minimalna poprawa
    przy tej cenie baterii na alegro to lepiej kupic nowa i miec spokoj na dluzej ( tylko odradzam zakup mega pojemnosci za grosze ja biore z kilku hurtowni akcesoria do gsm i tam nigdy niewidzialem tak wielkich i w tak niskich cenach chyba zaczne robic swoje naklejki :-) na baterie )
  • #5 3182258
    w1m
    Poziom 14  
    Dzięki za zainteresowanie tematem i wasze opinie .
    Z innych źródeł otrzymałem podobne doświadczenia co potwierdza że metoda ta jest czysto eksperymentalna i nie nadaje się do trwałej regeneracji.
  • #6 3182286
    matiks2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam. też próbowałem tej metody ale ona jest na krótki dystans , pozostaje kupno nowej bateri. testowałem to na bateri od siemensa
  • #7 3183504
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    w1m napisał:
    (gazeta odciągnie wodę z baterii)

:lol: nie z baterii tylko skraplającą się z powietrza parę wodną na zimnej baterii
  • #8 3186043
    sony5429
    Poziom 15  
    a ja proponuje miec w komisie/serwisie BatAnalyzera
    wprawdzie wydatek 1500-1900 nie kazdemu jest na reke,ale
    super zajeb... sprawa
    mam w tej chwili brak reklamacji na bateriach ( z winy
    uzytkownika/telefonu) , usluge formatowania baterii mozna
    miec, platne testowanie baterii jesli klient sobie zazyczy itd
    posiadam od 4mcy i moge polecic wsyztskim, ktorzy maja
    baterie w swojej ofercie

Pozdr
  • #9 3186198
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    sony5429 po jakim czasie zwróci(ł) Ci się ten wydatek??
  • #10 3186313
    sony5429
    Poziom 15  
    Komar_wladek napisał:
    sony(wystarczy :D ) po jakim czasie zwróci(ł) Ci się ten wydatek??

czy akurat musi sie zwracac szybko ?
    1) odliczam vat ktory i tak trzeba oddac
    2) zwraca mi sie w amortyzacji na dochodowym
    3) niemam reklamacji na bateriach (zawracanie dupy) z winy fona
    4) wykluczam baterie jako powod szybkiego rozladowywania (serwis)
    5) nie strzelam baterii z zasilacza (juz pare wywalilem w zyciu)
    6) moge zrobic kazdy telefon nie majac ladowarki do niego
    (przyklad mialem panasonica z hiszpani do ktorego za cholere
    nie mozna bylo dobrac ladowaki > a byl blad karty sim i fon rozladowany)
    7) na zyczenie odplatnie formatuje klientowi baterie
    8) na zyczenie klienta odplatnie sprawdzam mu baterie, a jesli kupi
    u nas nowa test starej ma gratis (zeby wykluczyc wade fona)
    9) moge zrobic reaktywacje baterii (jesli ma 0v i niczym sie nie chce
    dac podniesc,nawet zasilaczem na ostro, mialem juz pare wlacznie
    z nowymi)
    10) sprzedaje takze nowe telefony(simplus,taktak) i jesli klientowi slabo
    trzyma bateria wydruk daje od razu do serwisu gwarancyjnego

widzisz w ilu punktach jest mi przydatny taki tester?
    jesli bedziesz mial jeszcze jakies pytania bardzo chetnie odpowiem

Pozdr
  • #11 3239103
    figusek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    A czy do zamrażarki mam wsadzać baterię świeżo naładowaną czy tyle co rozładowaną?
  • #12 3239190
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Poczytaj trochę o regeneracji baterii, bo to czy mrozisz naładowaną czy rozładowaną zależy od rodzaju baterii.
  • #14 3260492
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Używam Batnalyzerka (zresztą od Bogdana kupiony) od pół roku i powiem wam że nie stygnie...
  • #15 3260943
    sony5429
    Poziom 15  
    FranekDolas napisał:
    Używam Batnalyzerka (zresztą od Bogdana kupiony) od pół roku i powiem wam że nie stygnie...

ja tez go tam kupilem
    btw super firma ,ile razy juz im du** zawracalem i zawsze
    pomogli :D

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skuteczności metody regeneracji akumulatorów telefonów komórkowych polegającej na owinięciu baterii gazetą, zamrożeniu jej na kilka dni, a następnie powolnym ogrzewaniu i pełnym naładowaniu. Użytkownicy potwierdzają, że metoda może przynieść krótkotrwałą poprawę pojemności akumulatora, wydłużając czas pracy telefonu o około 20-30%, jednak efekt ten utrzymuje się zwykle tylko przez kilka tygodni. Metoda jest uznawana za eksperymentalną i nie nadaje się do trwałej regeneracji. Wskazane jest raczej zakupienie nowej baterii, zwłaszcza że ceny są stosunkowo niskie. W dyskusji podkreślono, że akumulatory są szczelne, więc wilgoć nie jest głównym czynnikiem pogarszającym ich działanie. Zamiast tego, korozja styków może mieć wpływ. Wspomniano także o profesjonalnym sprzęcie do testowania i formatowania baterii, takim jak BatAnalyzer, który pozwala na diagnostykę, formatowanie i reaktywację akumulatorów, co może być opłacalne w serwisach GSM. Poruszono również kwestię różnic w metodach regeneracji zależnie od typu baterii oraz pytanie o stan naładowania baterii przed zamrożeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA