logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie telefonów na laptopie – błąd programu Rolis, działa na innym PC

stateczek 18 Cze 2005 20:04 1887 20
REKLAMA
  • #1 1588398
    stateczek
    Poziom 11  
    Witam.Mam laptopika i chciałem fleshowac telefony na nim ale rolis odmawia posłuszenśtw.Zgrywam ten programik przez siec na inny komp i jest wszystko ok.Co moze byc przyzyna??Ponizej real foto co mi sie wyswietla.
    Prosił bym o pomoc.Zalezy mi na tym
    Z góry dzieki
    Pozdr
    Dawid
    Załączniki:
    • Flashowanie telefonów na laptopie – błąd programu Rolis, działa na innym PC Problem z rolis.jpg (51.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1588433
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Wyjmij baterie potem włóż potem spróbuj flaschowac ponownie. Docisnij lepiej wtyczke do gniazda w telefonie (jesli trzeba trzymaj ja docisnieta reka)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1589145
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    czemu upierasz sie przy rolis jak nie chodzi to zobacz np knoka.Czasami tak jest ze jeden program chodzi z danym kompem drugi nie.
  • REKLAMA
  • #4 1589597
    stateczek
    Poziom 11  
    Tylko jest w tym problem ze knok tez nie działa a to z bateria nie pomogło.Dociskałem az prawie wszytsko połamałem i nic
  • #5 1589751
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 232
    dejan bierze zasialniez 2 linii portu kompa. wiadomo ze laptopy majamalo wydajne porty. mozliwe ze za niskienapiecie jestiscalak nie dziala w dejanie. rozbierz i zmierz a wszystko bedzie jasne
  • #6 1590335
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Zainstaluj user prort-a!! Rollis przy odpalaniu informuje o tym, a morał z tego taki, że trzeba czytać głupie komunikaty!!
  • #7 1590394
    stateczek
    Poziom 11  
    Zainstaluj user prort-a
    --------------------------------------------------------------------------------
    Co to takiego jest???Skad mam to wziasc??? Czy to pomoze???
  • REKLAMA
  • #9 1590481
    stateczek
    Poziom 11  
    Ja Mam win98 a to nie chce działac(useport) nadal to samo.Nawet jak włacze program wzuce mu flesh to wyskakuje ten sam komunikat chociaz fon nie jest podłączony
  • #10 1590573
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    no tak, userport jest pod xp, nie win98...
    Zakladam, ze nie probujesz zflashowac mbusem? A Rolis 4.78 flashuje ok, czy nie probowales?
  • #11 1590582
    stateczek
    Poziom 11  
    Własnie chodzi o to ze na kazdym rolisie to wyskakuje!!!Prosze Pomouzcie:-(
  • #12 1590647
    pawel
    Spec od GSM
    jesli nie napiecie, jesli kabel jest ok, dejan dobry itd. to przychodzi mi do glowy ustawienie portu LPT (paraller port) w biosie kompa na ECP+EPP... Przyczyna moze byc tez inna, bardziej prozaiczna, ale mozesz sprobowac przestawic na to co wyzej...
  • #13 1590671
    stateczek
    Poziom 11  
    Ok ustawiłem jak kazałes i nadal to samo.A kabelek jest w 100000% sprawny.Zgrywam po sieci ten sam programik na iin komp i działa az miło popatrzec.Wina tez juz instalowałem od poczatku ale nie pomaga...Kurcze czy juz tak zostanie...Specjalnie do tego kupywałem laptopika :-(
  • #14 1590737
    pawel
    Spec od GSM
    sprobuj dla portu LPT w Setup > Options ustawiac inne wartosci Delay Index...
  • #15 1591165
    maryoushek
    Poziom 13  
    poprobuj ze zmianami portow w biosie, mozesz jeszcze zobaczyc program geoflesh, lub sprobuj wersje Flasher478 moim zdaniem lepsza jest. Tez mialem taki komunikat przy niektorych telefonach np. 6210, 7110, 8210 (tylko niektore) dopiero pomogla wymiana flashera na inny ;/

pozdr
  • #16 1591439
    stateczek
    Poziom 11  
    pawel napisał:
    sprobuj dla portu LPT w Setup > Options ustawiac inne wartosci Delay Index...
    -----------------------------------------------------------------------------------
    a gdzie to jest>????a w biosie juz zmieniałem nie pomaga.Flesher na 100%sprawny.Inne rolisy tez nie dziłąja to samo sie wyswietla
  • #17 1591481
    pawel
    Spec od GSM
    w Rolisie masz u gory opcje Options > Setup (sorry, wczesniej napisalem odwrotnie) > zakladka Other, po p rawej masz Delay Index (domyslnie ustawiony na 2)...
    Zobacz tez czy masz zaznaczone w SW Option opcje Rewrite mcu,even sw the same...
    Mimo wszystko cos nie daje mi spokoju :) wypowiedz slawko_k... Moze miec racje... U mojego brata chulaja flashery do nokii (choc z wgrywaniem swup'ow jest klopot).
  • #18 1591505
    stateczek
    Poziom 11  
    No wszystko mam tak jak napisałes i nadal lipa.Kurcze a myslałem ze przyda sie laptopik a tu.,.....
  • #19 1591506
    wanek
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    mam pytanko czemu masz w mcu wcisniety pakiet z pl i w ppm tez musisz miec mcu i w ppm ma pisac na koncu b a nie tak jak u ciebie
  • #20 1591530
    stateczek
    Poziom 11  
    To jest tylko zdjecie przykładowe co mi sie wyswietla.Nie zwracałem na to uwagi.
  • #21 1591540
    pawel
    Spec od GSM
    a probowales z innymi ustawieniami Delay...? Jesli nic nadal to pokombinuj z ustaiweniem zamiast LPT1 na LPT2 lub z ustawieniami COM w glownym oknie... Na stacjonarnym kompie przy ustawieniu na LPT2 wywala to samo co u Ciebie..
    Ja wgrywam flasha "bezposrednio": Flash > Write...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu programu Rolis podczas próby flashowania telefonów na laptopie, mimo że ten sam program działa poprawnie na innym komputerze stacjonarnym. Próby rozwiązania obejmowały wyjmowanie i wkładanie baterii, dociskanie wtyczki, zmianę ustawień portu LPT w BIOS-ie na tryb ECP+EPP, instalację sterownika Userport (który jest przeznaczony dla systemu Windows XP, a nie Windows 98), oraz modyfikację wartości Delay Index w opcjach programu Rolis. Użytkownik potwierdził, że kabel i flasher są sprawne, a problem występuje na różnych wersjach programu Rolis. Sugerowano także wypróbowanie innych programów do flashowania, takich jak Knok czy GeoFlesh, oraz wersji Flasher 4.78, które w niektórych przypadkach lepiej współpracują z telefonami Nokia. Możliwe przyczyny to niewystarczające napięcie portu LPT w laptopie, różnice w kompatybilności oprogramowania z systemem operacyjnym oraz ustawienia portów. Wskazano, że laptopy często mają mniej wydajne porty, co może powodować problemy z zasilaniem i komunikacją podczas flashowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA