Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny domowe i na imprezy. Odpowiedź impulsowa, baffle step, głośniki Stx.

sztuku 02 Feb 2016 20:35 2484 11
    sztuku
    Level 9  
    Witam.
    Doceniam Waszą wiedzę Eksperci hi-fi. Kieruję do Was kilka powszechnych pytań o tani-głośny zestaw.
    Temat ten umieszczam w tym dziale, ponieważ większość propozycji opiera się o głośniki domowe, nie estradowe.

Planuję zrobić kolumny podłogowe, głównie na imprezy. Poza tym będą stały obok biurka lub tv i pełniły rolę cichego domowego grania, filmów. Poza imprezami głośność nie większa niż 40%.
    --------
    NAPĘD - wieża panasonic sa ak320 (kupiłem ją bez głośników, w pełni sprawna)
    Moc to 75W na kanał i myślę, że to bardzo możliwe, pobór prądu to 242W.
    Aktulalnie nie stać mnie na inną końcówkę mocy oprócz skyteca, więc wybrałem tą wieżę. W przyszłości mam nadzieje zrobić upgrade na końcówkę mocy, powermixer.
    -------
    MUZYKA - głownie muzyka elektroniczna, house, dance, club, na imprezach czasem jeszcze disco trzasko.
    -------
    POMIESZCZENIE - różne, w granicach 30-40m2. Czasem plener, tzn altana i ogródek.
    ------
    BUDŻET - kryzys. Ok 500 zł na obie kolumny.
    ------
    KONCEPCJE:

2x W.20.120.8.MC + T.18.250.8.PH
    Póki co, najbardziej mi odpowiada. Do 2khz powinien pociągnąć, nie ma dużego mms. Rozmiar fajnie pasuje do koncepcji wysokich i wąskich zestawów. Kolumna jako dwudrożna. Tylko czy tu powstanie mocny baffle step? Mimo dużego Qts basowych obudowa bass reflex. Zwrotnica - cięcie na około 2khz, elementy do wysokotonowych na podstawie 3 koncepcji. Chyba lepiej niż dać uniwersalną, a może nie? Nie mam możliwości dokonania pomiarów.

W.27.150.8.MC + D.9.500.8.TI
    Kolony Pylon Amber. Głośniki chyba najbardziej poprawne, ze względu na gotową dobrą zwrotnicę do nich. Martwi mnie jednak ich kształt, niskie i szerokie. Podstawki nie wchodzą w grę. Jako podłogowe, byłby to dość szerokie paczki, dziwnie by wyglądały. Martwi mnie średni jak na 10" Bl. i czy oddały by kick bass, tak aby było go czuć z kilku metrów, przynajmniej leciutko.

W.30.300.8.MC + T.18.250.8.PH
    dobry basowy spl - 94 db. Czy z pierwszej propozycji też mogę tyle wyciągnąć, przynajmniej od 60 hz? Gotowa, niestety droga zwrotnica na stronie stx. 12" a Bl tylko 9,1 Tm.
    -----
    Jakieś inne propozycje spełniające podane wymagania? Wiem, że głośne granie w tych cenach to tak jakby odpalać najnowszego wiedźmina na zintegrowanej grafice, ale na low czasem pójdzie.
    Jeśli chodzi o bass to głównie zależy mi o dynamikę, kick, dobrą odpowiedź impulsową. Zejście, fajnie jak by było, może być ze sporym spadkiem db, aby było słyszalne. Średnica, jeśli chodzi o imprezy, to chyba nie będzie przeszkadzała ich mała ilość. Góra aby mocno nie sypała piachem.
    Znajomych na imprezach nie powinno być więcej niż 40.

Kiedyś zrobiłem głośnik na 2x alphard lw800sx+dibeisi g6501+piszczałka stożkowa z jakiegoś głośnika komputerowego. Podłączone pod zwrotnice 3 drożną z starej unitry (nie znam modelu), bass reflex i grało to naprawde fajnie. Basik do poczucia, dynamiczny, czasem zaskakiwał zróżnicowaniem jak na alfreda. Dibeisi na średnicy grało całkiem przyjemnie i głośno, syczek... był.
    Moje grono nie jest raczej zaznajomione z hi fi i mieli pozytywne zdanie o tej kolumnie. Napędzana była poneerem A 207R. Wzmacniacz spaliłem, tzn nie wiem czy ja, nie pamiętam. Właśnie, jak sądzicie, ta wieża lepiej sobie poradzi do takich zastosowań od niego?
    Zrobiłem jeszcze zestaw 2.1 na głośniku W.20.140.8.MC, też bass reflex mimo dużego Qts i basik jest super, jeśli chodzi o zróżnicowanie, aczkolwiek brakuje kopnięcia kiedy ma to zrobić. Myślę, że to wina wysokiej podatności zawieszeń.
    Moc niby 70W, a przy podawanej mocy 16W głośnik już mocno sie wychyla. Po podaniu więcej Watów stuka cewka obija się o magnes. Obudowa mała jak na ten głośnik. Zestaw pracuje w małym pokoju.
    Teraz, mniej lub więcej, rozumiecie jaki mam punkt odniesienia, jeśli chodzi o jakość i głośność.
    Podobno przy niskim strojeniu i stosunkowo małej obudowie można uzyskać najlepsze odpowiedzi impulsowe. Czy to rzeczywiście poprawia dobroć całkowitą zestawu głośnik - obudowa?
    I czy tą dobroć można gdzieś odczytać w WinIsd?
    Czy wzór na dynamikę BL*Sd/Mms mogę uznać chociaż w 50% przybliżający do dobrej szybkości głośnika?

Dzięki za Twój czas poświęcony na przeczytanie tego tematu i ewentualną pomoc.
    Pozdrawiam! :)
    marian133
    Level 38  
    Operujesz parametrami, niestety z Twojego postu wynika że nic o nich nie wiesz.

Nie ma takich kolumn które nadają się do grania w domu i na imprezach.
    Albo masz kolumny na imprezy, które nie grają zbyt dobrze, albo domowe które grają dobrze ale na imprezie wyzioną ducha.
    sztuku
    Level 9  
    Ok, niech będzie to pierwsze, skoro żaden minimalny kompromis nie jest możliwy.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    sztuku wrote:
    Napędzana była poneerem A 207R. Wzmacniacz spaliłem, tzn nie wiem czy ja, nie pamiętam.

Jak na biby to najlepszy będzie Eltron wraz z kolumnami - głośne to bardzo a spalić się nie da.
    sztuku
    Level 9  
    Quote:

Jak na biby to najlepszy będzie Eltron wraz z kolumnami - głośne to bardzo a spalić się nie da.

Dzięki za propozycje. Wzmacniacz 100wm można znaleźć w dość dobrym stanie nawet wizualnym, więc owszem, będę rozglądał się za okazjami. Aczkolwiek tak głośno grających głośników na max 40 osób, głównie w domu, to nie potrzebuję.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Tańszego zestawu na imprezy nie ma :)
    sztuku
    Level 9  
    A co do pytań o "odpowiedź impulsową" i "baffle step" nikt nie pomoże?
    sztuku
    Level 9  
    Zastosowanie dwóch przetworników nisko-średniotonowych. Wyczytałem na tym forum, że powstaje podbicie średnich częstotliwości dużo większe, w stosunku do basu.
    Zakładając, że zastosuje wysokotonowy o podobnej efektywności do podwojonej efektywności basowego to czy pasma w miare sie wyrównają, ale czy bas wtedy może być zdominowany, odstawać.. I czy equalizerem da się to jeszcze skorygować.
    Czy konieczne jest w takim razie odcinanie średnich tonów z jednego głośnika basowego, czy powyższa metoda może dać efekt zbliżony do zamierzonego, czyli wyrównania decybeli średnica-sopran względem siebie. Przez brak możliwości pomiaru nie wspominam o równej charakterystyce, jedynie braku spadków i podbić, których niewymagający nie usłyszy.
    marian133
    Level 38  
    sztuku wrote:
    Zastosowanie dwóch przetworników nisko-średniotonowych. Wyczytałem na tym forum, że powstaje podbicie średnich częstotliwości dużo większe, w stosunku do basu.

Ponieważ jesteśmy bardziej wyczuleni na tą częstotliwość.

Tak jak pisałem, nie masz dostatecznej wiedzy aby móc coś powiedzieć o baffle step oraz to korygować. Jak sam piszesz nie masz możliwości pomiaru, atylko wtedy można coś na ten temat powiedzieć.

Bez pomiarów nie połaczysz dwóch wooferów + wysokotonówki w układ 2.5way (o którym piszesz). 2way jeszcze można, ale tylko teoretycznie, ponieważ w praktyce niedoświadczony konstruktor nie ma szans aby połaczyć tak, aby było dobrze. Jednak taki układ jest prostrzy i ja bym się tutaj baffle stepem nie przejmował, gdyż zawsze można podbić bas na korektorze.
    sztuku
    Level 9  
    No i ostatnie, odpowiedź impulsowa?
    Odniesiesz się do pytań z pierwszego postu ?
    marian133
    Level 38  
    Chcesz wiedzieć który głosnik będzie miał najlepszą?
    Oczywiście że W.30.300.
    Tyle że taki projekt jaki chcesz na nim wykonać, nie nadaje się do słuchania muzyki w domu... tym bardziej po cichu.

Albo jedno albo drugie.
    Chyba najlepszym rozwiązaniem z tych projektów które podałeś będzie kopia Amberów.