Witam.
Chcę sobie postawić serwer NAS, który będzie działał 24h / dobę.
Wymagania:
- bardzo efektywne dynamiczne przełączanie taktowania procesora
- USB3.0
- SATA3
- Gigabit Ethernet
Oczywiście porty USB3.0 można podpiąć kontrolerem na PCIEx1. Gigabit LAN jest już od dłuższego czasu standardem, podobnie jak SATA.
Szukam czegoś oszczędnego.
Przykładowo zrobiłem pomiary klasycznej płyty, starszej już płyty: Gigabyte GA-965P-S3 z procesorem Core2Duo E4400
- Sam zasilacz ATX w trybie standby pobiera 1,6 W.
- Po wpięciu zasilacza do płyty głównej pobór mocy wzrasta do 3,5 W.
- Wystartowana płyta główna z osprzętem (procesor E4400, stara grafika 128 MB, dysk SSD) pobiera 78 W.
- W największym stresie (hotCPU) zestaw pobiera nie więcej niż 108W
Widać, że czy płyta jest w stresie, czy w spoczynku - różnica w poborze mocy jest na poziomie 30 W.
Ja życzyłbym sobie, by taktowanie procesora spadało do pojedynczych MHz gdy płyta jest nieużywana (np. w środku nocy), gdy jest użytkowana umiarkowanie (przesył danych po Gigabit Ethernet) niech sobie pracuje dajmy na to z taktowaniem 900 MHz, a jeśli zajdzie taka potrzeba, niech się na chwilę załącza pełna moc procesora.
Z pewnością przełoży się to na dużo lepsze wykorzystanie energii.
Prośba o pomoc w doborze procesora i płyty. Może być coś na LGA775, lub nowszego. A może AMD lepiej by się tutaj spisało?
Dziękuję i pozdrawiam.
Mariusz
Chcę sobie postawić serwer NAS, który będzie działał 24h / dobę.
Wymagania:
- bardzo efektywne dynamiczne przełączanie taktowania procesora
- USB3.0
- SATA3
- Gigabit Ethernet
Oczywiście porty USB3.0 można podpiąć kontrolerem na PCIEx1. Gigabit LAN jest już od dłuższego czasu standardem, podobnie jak SATA.
Szukam czegoś oszczędnego.
Przykładowo zrobiłem pomiary klasycznej płyty, starszej już płyty: Gigabyte GA-965P-S3 z procesorem Core2Duo E4400
- Sam zasilacz ATX w trybie standby pobiera 1,6 W.
- Po wpięciu zasilacza do płyty głównej pobór mocy wzrasta do 3,5 W.
- Wystartowana płyta główna z osprzętem (procesor E4400, stara grafika 128 MB, dysk SSD) pobiera 78 W.
- W największym stresie (hotCPU) zestaw pobiera nie więcej niż 108W
Widać, że czy płyta jest w stresie, czy w spoczynku - różnica w poborze mocy jest na poziomie 30 W.
Ja życzyłbym sobie, by taktowanie procesora spadało do pojedynczych MHz gdy płyta jest nieużywana (np. w środku nocy), gdy jest użytkowana umiarkowanie (przesył danych po Gigabit Ethernet) niech sobie pracuje dajmy na to z taktowaniem 900 MHz, a jeśli zajdzie taka potrzeba, niech się na chwilę załącza pełna moc procesora.
Z pewnością przełoży się to na dużo lepsze wykorzystanie energii.
Prośba o pomoc w doborze procesora i płyty. Może być coś na LGA775, lub nowszego. A może AMD lepiej by się tutaj spisało?
Dziękuję i pozdrawiam.
Mariusz