logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik przetwornicy ZVS do drabiny Jakuba z trafopowielaczem?

garwon 19 Lut 2016 17:07 828 1
REKLAMA
  • #1 15451198
    garwon
    Poziom 8  
    Witam,

Wykorzystując chwile wolnego na feriach wybrałem się na wypoczynek do rodzinki kilkaset kilometrów od domu. Tutaj, na miejscu, młody (syn kuzyna) poprosił mnie o pomoc przy wykonaniu pracy na "podbicie" stopnia z fizyki (3 gimnazjum). Pierwsze co przyszło mi osobiście do głowy to "zabawki", które tworzyło się w podobnych celach, tj średniej wielkości Tesla lub Van de Graaff. Przeszukałem strych i piwnice coby pozyskać jakieś trafo (swoją drogą jedyne czym mogę tutaj powojować jest lutownica) ze starego tv, jednak gmina nowoczesna to i elektronikę utylizują. Poszukiwania bezowocne to i przyszedł czas na inny pomysł. Zdemontowałem stary monitor "podkradając" trafopowielacz. Z początku nie bardzo wiedziałem do czego go wykorzystam (marx za drogi, jonolot zbyt dużo precyzji) i wybór padł na najbardziej prymitywną konstrukcje- drabine jakuba. Pomysł jest, teraz wykonanie. Żeby wykorzystać trafopowielacz musiałem stworzyć przetwornicę. Z części z komputera wymontowałem kondensator MKP 275V 0.72 uF, diody Zenera 12V oraz rezystorki. Dławik wyjąłem ze starego zasilacza, przewinąłem drutem 1.09mm 25 zwoi. Problem pojawił się przy tranzystorach. Na wypadzie do miejskiego sklepiku okazało się, że oryginalnie zawartych w projekcie IRFP250 oraz 260 nie oświadcze. Stąd wynika moje pytanie: Czy są Wam znane jakieś łatwiej dostępne tranzystory, które będą się nadawać jako zamienniki do ZVS'a?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 15451933
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    Możliwe że znajdziesz z demontażu lub w sklepiku IF640. Nadają się tylko do ograniczonych mocy co prawda, ale są powszechniejsze. Ogólnie szukaj tranzystorów spełniających kryteria: napięcie Vds w okolicach 200V (wyżej nie ma sensu, powinno być minimum czterokrotność napięcia zasilania), Rds raczej nie więcej niż 0,18Ω (mniej = lepiej) i prąd drenu 15A lub więcej. Takie zgrubne kryteria.

Z doświadczenia, 25 zwojów to sporo dla rdzeni z ATX-a, niepotrzebnie zwiększasz straty rezystywne i ryzyko nasycenia, wystarczyłoby kilkanaście. Drut mógłby być grubszy.

Oczywiście masz odpowiedni zasilacz?
    Ten kondensator to nie jest przypadkiem X2?
REKLAMA