logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock Z97 Extreme4 - dysk i USB widoczne w BIOS, ale brak bootowania systemu

concept320wls 19 Lut 2016 19:32 984 3
REKLAMA
  • #1 15451638
    concept320wls
    Poziom 8  
    Witam. Mam problem z tą płytką, dysk widziany w biosie nośnik usb też jednak nie bootuje dalej. Zatrzymuje się na migającej kresce w lewym górnym rogu, po której natychmiast powinno się pokazać logo systemu. Podejrzewam że coś pewnie przepaliło się na płycie tylko pytanie jaki element jest odpowiedzialny za bootowanie ... Zmiana ahci , ide nic nie daje. Próbowałem z usb odpalić system ale to samo....
    Na płycie nie działa gniazdo PS/2 a temperatura w biosie pokazuje minus 14 i minus 16 na płycie i procesorze, nie wiem czy to może powód zatrzymania startu systemu...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15453359
    concept320wls
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Płyta startuje poza tym poprawnie? Jest jedno piknięcie BIOS na koniec POST?
    Próbowałeś resetować CMOS?

Bios resetowany, wgrywany nowy i stary i nadal to samo. Piknięcie jest na początku startu płyty ale też nie zawsze. Wyświetlacz pokazujący post kody nie działa w ogóle co jest dziwne... Możliwe że jakiś lut puścił pod chipsetem? Płytkę przejrzałem pod lupą i nie ma żadnych wyrwanych elementów...

Zauważyłem że grzeje się ten układ:
    Asrock Z97 Extreme4 - dysk i USB widoczne w BIOS, ale brak bootowania systemu

Wiem że jest odpowiedzialny za temperatury a czy jest też odpowiedzialny za rozruch?
REKLAMA