logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer - A: Drive Error i brak reakcji klawiatury, co robić?

Rotmistrz44 20 Lut 2016 20:42 1074 7
REKLAMA
  • #1 15455077
    Rotmistrz44
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Znalazłem ostatnio podczas porządków stary komputer (bardzo stary) chciałem go wywalić na śmietnik, ale moja mamuśka zaoferowała że chętnie go przyjmie, bo przyda się jej do robienia przelewów
    No więc, kupiła klawiaturę, mysz, skombinowała monitor itd, itp mniejsza o szczegóły, bo pewnie was to nie obchodzi.

Podczas startu wyskakuje "A: Drive Error Press F1 to Resume". Problem w tym, że klawiatury mi nie wykrywa i nie mam jak nic zrobić, bo nawet F1 nie mogę wcisnąć za którymś resetem, udało mi się raz go włączyć, ale klawiatury nie czytało dalej, nie miałem do niej aktualnych sterowników, a nie mogłem pobrać, bo nie byłem podłączony do neta.

Niestety był to jedyny raz kiedy udało się go włączyć, teraz już za każdym razem wyskakuje "A: Drive Error Press F1 to Resume". Klawiatura nie reaguje(jest sprawna na 100%).
  • REKLAMA
  • #2 15455189
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Musisz podłączyć klawiaturę pod PS/2 i wejść do Biosa.
    Tam poszukaj "USB Legacy Support" i zmień na Enabled. Teraz klawiatura pod USB będzie działać.
    Sprawdź czy dysk twardy jest widoczny w Biosie. Jeśli tak, to ustaw go w Boot na pierwszą pozycję.
  • REKLAMA
  • #3 15455293
    Rotmistrz44
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Rozumiem, że muszę mieć przejściówkę, z USB na PS/2 ?
    kupię ją w sklepie typu Saturn? :P
  • REKLAMA
  • #4 15455349
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Potrzebujesz starszego modelu klawiatury podłączanej pod PS/2, lub skorzystania z przejściówki Stary komputer - A: Drive Error i brak reakcji klawiatury, co robić?
    Rotmistrz44 napisał:
    kupię ją w sklepie typu Saturn?

Tego nie wiem.
  • #5 15455352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 15455489
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    Najlepiej to pożycz od kumpla czy od rodzinki starą klawiaturę na PS/2 na czas zmiany opcji w biosie i już. Chyba większość osób takową posiada.
  • #7 15456308
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Nie kazda klawiatura USB bedzie dzialac z taka przejsciowka. Dlatego lepiej postarac sie o klawiature pod ps/2.
  • #8 15456470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem starego komputera, który wyświetla komunikat "A: Drive Error Press F1 to Resume" i nie rozpoznaje klawiatury. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie klawiatury przez złącze PS/2 oraz włączenie opcji "USB Legacy Support" w BIOSie, co umożliwi działanie klawiatury USB. Użytkownicy zalecili również użycie starszej klawiatury PS/2 lub przejściówki, jednak ostrzegli, że nie każda klawiatura USB będzie działać z taką przejściówką. Wskazano na możliwość pożyczenia klawiatury PS/2 od znajomych na czas konfiguracji BIOSu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA