logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu konwertera sygnału NTSC na PAL, brak na elektrodzie

scss 21 Cze 2005 15:52 8639 8
REKLAMA
  • #1 1595488
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Czesc!

Czy moze ma ktoś schemat konertwera z NTSC na PAL?
    Szukałem na elektrodzie , ale bez rezultatu :-(

Dzięki

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 1595965
    grzyb2005
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o konweret NTSC 3,58 na Pal 4,433 to mogą być ztym kłopoty.Są to urządzenia już profesjonalne
  • REKLAMA
  • #3 1596474
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Są też pólprofesjonalne, niemniej ceny od ok 180$ się zaczynają a producenci strzegą schematów
    i zawartego w takim pudełku oprogramowania,
    więc poszukiwanie w Googlach daje linki do sprzedawców takich urządzeń.
    Na szybkim komputerze można transkodować softwarowo.
    Przeszukaj Elektrodę (było kilka dyskusji) oraz strony komputerowe.
    Może znajdziesz linki do oprogramowania - na schematy raczej nie licz.
    Jak coś znajdziesz ciekawego - daj znać, niech inni skorzystają.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #4 1599479
    cezar555
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam
    widziałem na allegro konwertery ntsc-pal FT-807 dedykowane dla playstation za nieduże pieniądze
    można taki przerobić - wtyk do konsoli obciąć, podłączyć zasilanie (prawdopodobnie 5V trzeba zmierzyć w konsoli dla pewniaka) i sygnał podać na wej konwertera
  • REKLAMA
  • #5 1599663
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    scss napisał:
    Czesc!

Czy moze ma ktoś schemat konertwera z NTSC na PAL?
    Szukałem na elektrodzie , ale bez rezultatu :-(

Przejście z standardu kodowania koloru NTSC na PAL jest proste i przyjemne, ale podejrzewam, że tobie chodzi o przejście z obrazu 525 linii 60Hz na 625 linii 50Hz, a to niestety już jest nietrywialne zagadnienie i dobrze i tanio tego nie zrobisz. Jak masz możliwość użycia do tego komputera, to mencoder sobie nieźle z tym radzi (i przy dwóch kartach TV w komputerze, jedna 50Hz a druga 60Hz może nawet da się to zrobić w czasie rzeczywistym, ale nigdy nie próbowałem, to nie wiem).
  • #6 1600081
    scss
    Poziom 17  
    Czesc!

Dzięki za pomoc. Dokładnie chodzi mi o to, że mam kamerkę sciągnięta z USA, która właśnie pracuje w systemie NTSC, natomiast tv, magnetowid, itp mam pracujące w PALu. I stąd moje pytanie o konwerterek. Poszukam na allegro, tak jak pisał cezar555, zastanawiam się tez nad wykorzystaniem kompa.

Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam G.
  • #7 1600148
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    cezar555 napisał:
    witam
    widziałem na allegro konwertery ntsc-pal FT-807 dedykowane dla playstation za nieduże pieniądze
    można taki przerobić - wtyk do konsoli obciąć, podłączyć zasilanie (prawdopodobnie 5V trzeba zmierzyć w konsoli dla pewniaka) i sygnał podać na wej konwertera

To nie sa konwertery ntsc tylko ktos je kiedys mylnie nazwal i tak sie przyjelo- na zlaczu w psx sa sygnaly RGB i sygnal cvbs i z tych sygnalow
    "konwerter" a wlasciwie koder tworzy sygnal PAL (oczywiscie jest to pal 60 wiec np nie nagrasz go na zwyklym magnetowidzie)
  • #8 1600556
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Moja rada dla scss - kamerke ntsc sprzedaj, czasem ludzie potrzebują sprzetu ntsc, i kup coś w Palu.
    Zaoszczędzisz kupę nerwów, pieniedzy a zyskasz na jakości obrazu.
    Pozdr. N.
  • #9 1991163
    scss
    Poziom 17  
    Hej!

No i poszedłem za radą Nawigatora i się pozbyłem kamerki. Takze w sumie problem zostaje nierozwiązany, aczkolwiek temat uważam za zamknięty.

Dzięki za info i pomoc. Pozdawiam G.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu konwertera sygnału wideo z systemu NTSC (3,58 MHz) na PAL (4,433 MHz). Dyskusja wskazała, że takie konwertery są urządzeniami profesjonalnymi lub półprofesjonalnymi, których schematy i oprogramowanie są zazwyczaj chronione i trudno dostępne. Ceny gotowych urządzeń zaczynają się od około 180 USD. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie komputerowego oprogramowania do transkodowania sygnału, np. mencoder, zwłaszcza przy posiadaniu dwóch kart TV obsługujących różne standardy (50 Hz i 60 Hz). Wspomniano także o konwerterach NTSC-PAL dedykowanych dla konsoli PlayStation, np. model FT-807, które można przerobić do współpracy z innymi urządzeniami. Podkreślono, że konwersja standardu kolorów jest stosunkowo prosta, ale zmiana rozdzielczości i częstotliwości odświeżania (525 linii 60 Hz na 625 linii 50 Hz) jest skomplikowana i kosztowna. Ostatecznie zasugerowano sprzedaż kamery NTSC i zakup sprzętu PAL, co pozwala uniknąć problemów z kompatybilnością i poprawia jakość obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA