Witam mam telewizorek i koncza mi sie pomysly co mam z nim zrobic oprocz oddania klijentowi.
Sprawa ma sie tak:
telewizor na zimno nie daje sie wlaczyc,probklawiszya kalwiszy czy pilota skutkuje tylko puknieciem w g³osnikach i sekundowym wejsciu wysokiego...potem telewizorek wraca do STB
natomiast jak sie potrzyma go wlaczonego do sieci jakies 30-40 min a nastepnie przytrzyma P+ z panela po kilku takich buknieciach telewizorek sie odpala i Prawie wszystko cacy a cacy nie jest natomiast obraz (trudno to opisac ale wyglada jak postrzepiony...) reszta dziala ok.
poprzednia usterka uszkodzenie ramki. (wymiana scalaka elek)
Z tego co wymienilem teraz:
-elki startowe
-elki zasilanie lini
-elki przy TDA sterowanie tr. lini
-elki przy tranzystorach startu
z pomiarow
na zimno napiecia sie zgadzaja niewielka tolerancja +/-0.5V
jak "zaskoczy" wszystko cacy
sterowanie tranzystora lini na zimno -brak( nie pracuje TDA8134{zasilania ok})
przestudiowalem kilkanascie stron o triluxie i jak widze nie nowoscia sa "dziwne" uszkodzenia.. jednak podobnego do mojego nie znalazlem a w tych ktore przeczytalem posprawdzalem porady
Moze ktos bedzie mial jakis pomysl..
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Konrad
Sprawa ma sie tak:
telewizor na zimno nie daje sie wlaczyc,probklawiszya kalwiszy czy pilota skutkuje tylko puknieciem w g³osnikach i sekundowym wejsciu wysokiego...potem telewizorek wraca do STB
natomiast jak sie potrzyma go wlaczonego do sieci jakies 30-40 min a nastepnie przytrzyma P+ z panela po kilku takich buknieciach telewizorek sie odpala i Prawie wszystko cacy a cacy nie jest natomiast obraz (trudno to opisac ale wyglada jak postrzepiony...) reszta dziala ok.
poprzednia usterka uszkodzenie ramki. (wymiana scalaka elek)
Z tego co wymienilem teraz:
-elki startowe
-elki zasilanie lini
-elki przy TDA sterowanie tr. lini
-elki przy tranzystorach startu
z pomiarow
na zimno napiecia sie zgadzaja niewielka tolerancja +/-0.5V
jak "zaskoczy" wszystko cacy
sterowanie tranzystora lini na zimno -brak( nie pracuje TDA8134{zasilania ok})
przestudiowalem kilkanascie stron o triluxie i jak widze nie nowoscia sa "dziwne" uszkodzenia.. jednak podobnego do mojego nie znalazlem a w tych ktore przeczytalem posprawdzalem porady
Moze ktos bedzie mial jakis pomysl..
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Konrad