logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Gorenje WA 1201 - co zrobić, gdy nie pobiera wody?

Grodek 22 Cze 2005 15:36 5250 11
REKLAMA
  • #1 1598195
    Grodek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem moja pralka nie pobiera wody nie znam sie za dobrze na pralkach wiec nie wiem co może jej być niech ktos mi pomoze!!!
  • REKLAMA
  • #2 1598494
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Sprawdz doprowadzenie wody do pralki .Najczesciej zapycha sie sitko w przewodzie ,jak to jest w porządku to sprawdz elektrozawór w pralce moze sie zawiesił
  • #3 1599470
    Grodek
    Poziom 11  
    teraz zaczeła troche pobierac wody ale tylko przez chwile wiec tej wody pobiera tyle co szklanke i zamyka zawór albo wogule nie pobiera ale nie jest to wina tego zaworu elktrycznego bo nie jest podawane na niego zadne napiecie wiec to nie on ani nie sitko jakis inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #4 1600101
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    To znaczy ze z weza doprowadzającego, woda leje sie z duzym cisnieniem ,sprawdz jeszcze czy nie zaciał sie czujnik ilości wody w bębnie
  • #5 1605247
    Grodek
    Poziom 11  
    no tak tylko gdzie on jest i jak go sprawdzic?
  • #6 1605403
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Sprawdź najpierw, czy wiruje.
  • #7 1605480
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    zayzayer napisał:
    Sprawdź najpierw, czy wiruje.

Jeśli nie wiruje,to przeczyść cały układ ciśnieniowy-wężyk od hydrostatu aż do zbiornika.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1607933
    Grodek
    Poziom 11  
    Wiruje i pompa działa
  • REKLAMA
  • #9 1607949
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Dziwne. Żeby programator?
  • #10 1613611
    Grodek
    Poziom 11  
    moze i programator :(
  • #11 1613810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1613860
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    Jeżeli dobrze pamiętam to ta pralka ma programator mechaniczny plus moduł elktroniczny.Przeważnie w takich typach pralkek program nie steruje ilością pobierania wody tylko hydrostat, według mojej oceny sprawdził bym hydrostat a póżniej jego zasilanie z kąd się bierze.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Gorenje WA 1201 nie pobiera wody lub pobiera jej bardzo mało. Najczęstszą przyczyną jest zapchane sitko w przewodzie doprowadzającym wodę lub uszkodzony elektrozawór, jednak w tym przypadku elektrozawór nie jest zasilany napięciem, więc problem leży gdzie indziej. Zaleca się sprawdzenie ciśnienia wody w wężu doprowadzającym oraz kontrolę czujnika ilości wody (hydrostatu). Hydrostat i jego układ ciśnieniowy, w tym wężyk od hydrostatu do zbiornika, mogą być zablokowane i wymagają oczyszczenia. Pralka ma programator mechaniczny z modułem elektronicznym, gdzie ilość pobieranej wody jest sterowana przez hydrostat, a nie bezpośrednio przez programator. Warto również zweryfikować działanie programatora, gdyż może on być przyczyną problemu. Wirnik i pompa działają prawidłowo, co wyklucza ich udział w usterce.
REKLAMA