logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić sygnał z anteny satelitarnej i TDT jednym kablem koncentrycznym?

wosiekpl 15 Mar 2016 19:32 2196 6
REKLAMA
  • #1 15526368
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Mam do rozwiązania problem z rozdzieleniem sygnalu z anteny satelitarnej od tdt. Otoz na dachu jest zamontowana antena sat i antena tv . Sygnał z obu anten jest przekazywany jednym kablem koncentrycznym do salonu. I tutaj zaczyna się problem.
    Kabel koncentryczny podłączony jest na wejście rozdzielacza IN tak jak na zdjęciu , które podaję poniżej.Z wyjścia OUT ( POWER P ) poprzez krótki kabel sygnał podawany jest na wejście zasilacza antenowego. ENT. Poźniej z jednego wyjścia SAL idzie do gnizadka na scianie i z tego gniazdka do TV , który stoi obok. Z drugiego wyj SAL idzie na przewód w scianie i dalej do kuchni i drugiego pokoju.
    Problem jaki z tym jest to taki , że aby oglądać TDT należy podpiąć kabel tak jak na zdjęciu. Wtedy sygnał idzie na zasilacz i poźniej na całą instalację. Ale kiedy chcę oglądać satelitę , wtedy ten przewod z wyjścia ( OUT POWER P ) odpinam i podłączam kabel antenowy , który idzie do odbiornika SAT.
    Próbowałem podłączyć kabel antenowy do drugiego wyjścia rozdzielacza ale robi się zwarcie i nic nie widać. Takze zamieniałem kable miejscami wyjścia z rozdzielacza ale nic to nie pomogło.
    Nie wiem czy ten rozdzielacz jest odpowiedni . W pracy kolega poradził mi sprawdzić ustalenia zasilania konwertera ale to bedę mógł sprawdzić dobiero za dwa tygodnie. Tak więc do tego czasu proszę Was o poradę

Jak rozdzielić sygnał z anteny satelitarnej i TDT jednym kablem koncentrycznym? Jak rozdzielić sygnał z anteny satelitarnej i TDT jednym kablem koncentrycznym?
  • REKLAMA
  • #2 15526434
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Nie da się puścić jednym przewodem zasilania konwertera i przedwzmacniacza. Trzeba specjalny sumator biorący zasilanie z konwertera i dostosowujący do potrzeb przedwzmacniacza np Zamel SS-SAT1DC ale warunkiem pracy naziemnej jest włączony tuner sat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15526948
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    To jest zwykły spliter na moje oko nie żaden sumator czy zwrotnica. Sprawdź czy działa naziemna przy podłączonym separatorze a odłączonym zasilaczu.
  • #5 15527183
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam
    Dokładnie nie wiem ja to działało wcześniej. Instalacja nie jest u mnie w domu . Z tego co mi powiedziała siostrzenica to że przyszedł technik. Coś porobił na dachu i jednym kablem sprowadził sygnał z obu anten. Aby oglądać tdt do tego niebieskiego sumatora podpisać na wejście kabel z góry i do wyjścia tego z lewej jak jest na zdjęciu podpina kabel który idzie na zasilacz. Z niego sal idzie do gniazdka. I z gniazda do tv . Jak chce oglądać satelitę to dołącza kabel który idzie do zasilacza i w to miejsce podpina kabel z odbiornika sat. Wtedy tylko może oglądać satelitę. Tdt nie może. A chciałaby móc oglądać i jedno i drugie bez przełączania kabli antenowych. Nie wiem jak jest zrobiona instalacja ale będę próbował przesłać sygnały z każdej anteny oddzielnym kablem. Wtedy nie będzie z tym problemów. Póki co nie wiem jak jest zrobiona instalacja i w jaki sposób mogę spóścić oba kable. Dlatego też szukam innego rozwiązania
  • REKLAMA
  • #6 15528407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozdzieleniem sygnału z anteny satelitarnej i TDT, które są podłączone jednym kablem koncentrycznym. Obecnie, aby oglądać TDT, musi podłączać kabel do zasilacza, a do odbiornika satelitarnym inny kabel. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na jednoczesne korzystanie z obu sygnałów bez konieczności przełączania kabli. Wskazano, że do prawidłowego działania potrzebny jest specjalny sumator, taki jak Zamel SS-SAT1DC, który umożliwia zasilanie konwertera i przedwzmacniacza. Użytkownik planuje sprawdzić instalację, aby znaleźć lepsze rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA