Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Omega 2.2 16v - wyciekające paliwo z okolicy kolektora wydechowego?

głowacz28 18 Mar 2016 00:32 1929 8
    głowacz28
    Level 2  
    Witam. zakupiłem niedawno Omegę B fl z rzekomo uszkodzonym wtryskiem
    Wyglądało to tak że lało się paliwo z tył silnika gość twierdził że z wtrysku, że podobno ktoś to sprawdzał mu itp też mi się podobnie wydawało tylko nie pokoiło mnie czemu leje się to aż na drugą stronę... ?
    dziś się wziąłem za zabawę z Omegą i ;
    zmieniłem listwę wtryskową, po założeniu zakupionej chodziła nierówno i nadal się lało niestety nie z listwy:/
    założyłem starą i chodzi na niej bardzo ładnie, lecz problem tkwi w wycieku który jest nadal
    mianowicie zlokalizowałem że wycieka z pod kolektora wydechowego? na ostatnim cylindrze niewiem co może jej być ktoś ma jakiś pomysł?
    na nowej listwie chodzila nie równo i wyciek też był obecny na starej chodzi i chodziła ok! czy możliwe jest żeby paliwo wyciekało z lekkim ciśnieniem nawet z kolektora wydechowego? czy może prędzej z tego czujnika z tył silnika?
    Ktoś coś?
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    No weź pomyśl. Jak może wyciekać z kolektora WYDECHOWEGO?
    Musiałoby nie spalać paliwa, a to wyklucza
    głowacz28 wrote:
    chodzi bardzo ładnie

Dodatkowo, kolektor musiałby być nieszczelny, co byłoby widać i słychać.
    emeryt2
    Level 42  
    Sprawdź , czy nie kapie z powrotu!
    głowacz28
    Level 2  
    sam się dziwię ale tak jest. koniec kolektora (od ściany grodziwej jest zalewany paliwem)
    profilaktycznie ściągnąłem kolektor
    Opel Omega 2.2 16v - wyciekające paliwo z okolicy kolektora wydechowego? Opel Omega 2.2 16v - wyciekające paliwo z okolicy kolektora wydechowego? Opel Omega 2.2 16v - wyciekające paliwo z okolicy kolektora wydechowego? Opel Omega 2.2 16v - wyciekające paliwo z okolicy kolektora wydechowego?

Dodano po 1 [minuty]:

zastanawia mnie też ta obudowa od tył do której jest przykręcany ten zawór który jest również ściągnięty.
    ale czy to możliwe?
    głowacz28
    Level 2  
    ale paliwo przez prowadnice by było?
    idę sprawdzić jeszcze wtryski jak pylą może ten wtrysk chodzi itp ale leje? z tąd to paliwo które z nadmiaru tamtedy wypycha ?

Dodano po 53 [minuty]:

i sprawa ma się tak wyciągnąłem listwę wtryskową aby sprawdzić jak wtrysk podaje paliwo
    wyglądało następująco:
    po przekręceniu na zapłon 4ty wtrysk (podpinane kilka) cały czas tak samo leje jak wściekły
    podczas kręcenia już rozrusznikiem pozostałe 3 ładnie lekko rozpryskują paliwko, a ten 4 leje jak wściekły zaznaczam że zakładałem kilka na jego miejsce i leje cały czas tam na 4tym z tąd wyciek nadmiaru aż na kolekor mi się widzi bo nie przepala tego
    pytanie co teraz?

Dodano po 10 [minuty]:

czyżby szlak trafił mapy dawek?
    invisibleman
    Level 20  
    zwarcie do masy
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    głowacz28 wrote:

czyżby szlak trafił mapy dawek?

Nawet nie wiesz co to jest, a szukasz. Bądź uprzejmy odpiąć wtyczkę od tego wtryskiwacza - jeśli nadal leje, to on sam do wymiany. Jeśli po zdjęciu wtyczki lać przestanie - najprawdopodobniej ubity driver w sterowniku bądź zwarty przewód sterowania do masy (mało prawdopodobne).