logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się zawiesza. - nie mylić z restartem. Zmieniając zasilacz.

darekg127 23 Mar 2016 19:10 2496 51
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer zawiesza się pod większym obciążeniem mimo wymiany zasilacza?

Najbardziej prawdopodobna jest płyta główna lub jej sekcja zasilania procesora, ewentualnie uszkodzona przez poprzedni zasilacz, a nie sama karta graficzna; FX-6300 ma 95 W TDP i na tej ubogiej płycie mogą pojawiać się spadki Vcore pod obciążeniem [#15587552][#15587969][#15590039] Temperatury i SMART dysku wyglądają dobrze, więc dysk oraz przegrzewanie nie wyglądają na główną przyczynę usterki [#15549722] Do potwierdzenia trzeba sprawdzić błędy BSOD w BlueScreenView, zrobić test OCCT „Power Supply” oraz przetestować RAM memtestem86+ [#15591393][#15592445][#15551940] Jeśli trzeba wysyłać sprzęt na gwarancję, najlepiej oddać cały komputer, bo usterka może zależeć od współpracy kilku podzespołów i bez podmian trudno wskazać winny element [#15591393][#15592049]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 15549561
    darekg127
    Poziom 8  
    Mam problem z komputerem, przy większym obciążeniu (przykladowo odpale cs go i bedę go minimalizowal i uzywal np tsa i tak na przemian) to po kilku razach komputer sie zawiesi, nie mylić z restartem bo ten problem już usunąłem zmieniając zasilacz na taki konkretny.
    W skład kompa chodzi:
    -Procesor AMD FX-6300 6x3,5 GHZ 14MB CACHE
    -Płyta Główna ASRock 960GM-VGS3 AMD 760G
    -Karta Graficzna MSI GEFORCE GTX650Ti 2048MB DDR5 O.C.
    -PAMIĘĆ RAM 8GB DDR3 1600 MHZ
    -Dysk twardy 750GB Sata II 7200 obr
    -ZASILACZ 600W Zalman
    -inne karty rozszerzeń są zintegrowane.

Ktos wie co może być przyczyną? Coś z grafiką bo wydaje mi sie że wlaśnie o nią chodzi?

Prosze o konkretne uzasadnione odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 15549617
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2107
    Tak na początek, to do sprawdzenia temperatury, z HWMonitor, uruchom ten program następnie jakąś grę i po 15minutach zrób screen (z HWM) i wrzuć na forum.
    Podaj też SMART dysku z Crystal disk info.
  • #3 15549701
    darekg127
    Poziom 8  
    Na tą chwilę dołączam screena z programu Crystal disk info oraz z HWMonitor tylko że nie grałem w nic ale za te 15 min dołączę drugi screen z HWMonitor.

Komputer się zawiesza. - nie mylić z restartem. Zmieniając zasilacz. Komputer się zawiesza. - nie mylić z restartem. Zmieniając zasilacz.
  • #4 15549722
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Dysk jest w dobrym stanie, nawet po tylu godzinach pracy.
    Temperatury też wyglądają dobrze, ale poczekajmy na wyniki podczas obciążenia.
    Jeśli będą dalej dobre, to do wykonania test pamięci z Memtest, dla każdej pamięci osobno po dwa przebiegi minimum.
  • REKLAMA
  • #5 15549816
    darekg127
    Poziom 8  
    Grałem w Mass Effect 3 przez około 20-25 min.
    Za chwilkę sprawdzę RAM.

Co do tego czasu pracy dysku to czy to jest zgodne z prawdą w 100% ? Ja ten dysk kupiłem NOWY na tych wakacjach, nie możliwe żeby był w takim razie nowy skoro ma tyle godzin pracy za sobą .
    Załączniki:
    • Komputer się zawiesza. - nie mylić z restartem. Zmieniając zasilacz. hwmonitor2.jpg (168.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15549838
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Temperatury są też przyzwoite.
    Poza testem pamięci, możesz sprawdzić czy system nie jest zainfekowany.
    Uruchom Malwarebytes, usuń wszystko co zostanie wykryte.
    To samo z ADWCleaner.
  • REKLAMA
  • #7 15549842
    darekg127
    Poziom 8  
    Dbam o swój komputer i nie ma mowy o jakichkolwiek śmieciach i wirusach, ewentualnie odpalę zaraz jeszcze ADWCleaner. Proszę przeczytać mój wcześniejszy post jeszcze raz bo go zmodyfikowałem.

"Co do tego czasu pracy dysku to czy to jest zgodne z prawdą w 100% ? Ja ten dysk kupiłem NOWY na tych wakacjach, nie możliwe żeby był w takim razie nowy skoro ma tyle godzin pracy za sobą ."
  • #8 15549875
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Na 99% to prawdziwe dane. Jednak proporcja godzin pracy/ uruchomień dysku mogłaby wskazywać że pracował wcześniej w trybie 24h/d

A co do zawieszenia - są jakieś wpisy w dzienniku systemu?
  • #9 15549912
    darekg127
    Poziom 8  
    Po kolei, tutaj screen z raportem od adw, nic nie wykrył, w tym tygodniu tez awg skanował kompa i nie wykrył zagrożeń.

Ja z komputera dziennie korzystam około 4-6h. Czyli można wywnioskować że sprzedano mi dysk używany w cenie nowego.

Dodam że też czasami świeci mi (nieprzerwalnie) na obudowie dioda czerwona, nw czym to jest spowodowane, dodam że ta "główna" niebieska świeci cały czas czyli tak jak ma byc.

Czy jest sens sprawdzać ten RAM?

Dodano po 2 [minuty]:

• #10 15549947
    kokapetyl
    Poziom 43  
    darekg127 napisał:

Ja z komputera dziennie korzystam około 4-6h. Czyli można wywnioskować że sprzedano mi dysk używany w cenie nowego

SMART dysku informuje o przepracowaniu ponad 48 tysięcy godzin (w górnym prawym rogu masz tą informację).
    Mozesz to jeszcze sprawdzić innym programem np HD-tune (jednak program chyba nie przekłamuje)
    Dioda ta informuje o pracy dysku (dysk jest czymś zajęty, w tym czasie)
    Test pamięci na pewno nie zaszkodzi, a wyeliminuje ewentualną przyczynę i warto to sprawdzić.
  • #11 15549970
    darekg127
    Poziom 8  
    A jakiś inny program aby mógł odpalić go jako zwykły program, nie chce się bawić z bootowaniem nawet i szybkim.
    Sprawdzę RAM, a potem?
  • #12 15549988
    kokapetyl
    Poziom 43  
    darekg127 napisał:
    A jakiś inny program aby mógł odpalić go jako zwykły program

Nie będzie wiarygodny, raczej tylko z bootowalnego nośnika test jest rzetelny..

Dodano po 13 [minuty]:

darekg127 napisał:

Dodam że też czasami świeci mi (nieprzerwalnie) na obudowie dioda czerwona, nw czym to jest spowodowane

Jeśli w tym czasie nie wykonujesz jakiś czynności, może są pobierane jakieś aktualizacje, może jednak coś jest zainfekowane (mimo że ADWCleaner nic nie wykrył) warto wrzucić logi z FRST, ja się w tej sprawie nie wypowiem, ale koledzy zareagują i dadzą odpowiedź.
  • #13 15550092
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Czy podczas "zawieszania się" świeci się ta czerwona kontrolka?
    Sprawdź pamięć ram memtestem86+ każdą pamięć osobno ok. 3 godz.

Wpisz w pole wyszukiwania menu start eventvwr - > wybierz dzienniki systemu windows - > wybierz aplikacja p.p.m zapisz wszystkie zdarzenia jako ( .evtx ) - > zapisany plik podaj tutaj.

Odpowiedz od kiedy dokładnie występuje ten problem?
    Czy możesz to powiązać z instalacjią jakiegoś programu?
  • #14 15550157
    darekg127
    Poziom 8  
    @kokapetyl
    OK, zrobię to jutro, bo widzę że niby to się am robić 3h.

@marcin878787

Szczerze to nie wiem bo jakoś się na tym nigdy nie skupiłem czy świeci podczas "zawieszenia" ale jak będę miał taką sytuacją to sprawdzę.
    Pamieć jutro, bo dziś mam jeszcze inne plany na ten czas.
    Występuje od zakupu tej jednostki, żaden program nie jest raczej winny temu.

Nie mogę dołączyć, blokuje mi to rozszerzenie pliku.
  • #15 15550250
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Blokadę rozszerzenia obejdziesz pakując to w archiwum zip.
    Ewentualnie możesz też rozwinąć sobie w tym dzienniku karty "aplikacje" i "system" - Pamiętaj że najważniejsze są te wpisy które pojawiają się w bezpośrednim sąsiedztwie zawieszenia się sprzętu (plus minus 2 minuty).

Co do memtestu - jak to dla ciebie nie problem puść go na noc na wszystkich kościach tak jak masz - jak rano będą błędy to będziesz męczył kości pojedynczo ;) Normalnie to strata czasu (dodatkowy przebieg) ale tu RAM może ale wcale nie musi być problemem - jak błędu nie będzie to rano będzie jasność w tej kwestii.

Ja jeszcze bym kartę pomęczył i zasilacz. Np. w OCCT test "power supply" przetestuje wszystko we względnie "normalny" sposób. Test jakieś 30 minut. Uwaga tylko na temperatury (normalnie temp. masz OK ale takie programy grzeją bardziej niż normalnie po to żeby problem zobaczyć szybko)
  • #16 15551805
    darekg127
    Poziom 8  
    Tutaj dołączam dziennik.
    Dodam że mam tylko jedną kość 8GB.
    Ile taka jedna kość może być testowana?

@310artur
    Proszę o szczegóły odnośnie tego testowania pod obciążeniem bo nie do końca wiem co zrobić.
    Załączniki:
    • dzienniki.rar (292.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 15551940
    marcin878787
    Poziom 23  
    W Occt wybierasz zakładkę power sumply - > w pole duration ( pole min. ) wpisujesz 30 - > po zakończonym teście zostanie otwarty folder ze screenami które możesz podać tutaj.

Przetestuj pamięć memtestem86+ 1 pełny przebieg ( 1 pass )

Cytat:
    Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.

Odnośnie tego błędu który często się powtarzał. Pobierz poprawkę z tej strony - > Link ( przycisk Pobierz ) i zainstaluj.

Obserwuj czy podczas zawieszania świeci się ta czerwona kontrolka od dysku.
  • #18 15577359
    darekg127
    Poziom 8  
    Długo byłem nieaktywny, przepraszam.
    Dziś podczas gry komputer się sam zrestartował, myślałem że zasilacz już jest ok ale widzę ze jednak coś nie gra do końca. Po restarcie otrzymałem taki "raport" dołączam screeny.

Chcę pobrać to OCCT ale albo są instalki zawirusowane albo są jakieś wersje niedziałające. Mogę prosić sprawdzony link?
    Załączniki:
    • scr.rar (155.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 15577677
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    darekg127 napisał:
    ...Chcę pobrać to OCCT ale albo są instalki zawirusowane albo są jakieś wersje niedziałające. Mogę prosić sprawdzony link?

Proszę, oto link do strony producenta: Link. Można pobrać zarówno instalkę, jak i wersję portable (spakowaną zipem). Zawirusowane nie są na pewno :|
    Pozdrawiam
  • #20 15587165
    darekg127
    Poziom 8  
    Zrobiłem to co mówił @marcin878787 czyli ten test z OCCT, dołączam paczke ze screenami, zrobiłem ten test w 10min bo chwilami gdy temperatura byla wysoko to wiatraki tak głośno działały że aż sie bałem ze cos sie spali.
    Załączniki:
    • 18-56.rar (488.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 15587265
    marcin878787
    Poziom 23  
    Bez obawy sprzęt się nie spali, ponieważ gdy podczas testu temp. osiągnie pewną temp. ok.90 stopni test zostaje przerwany.

Niepokojące są spadki napięcia na rdzeniu cpu, podczas gdy jest obciążony.
    Podejrzewam, że jednak kolejny zasilacz okazał się trefny.
  • #22 15587274
    darekg127
    Poziom 8  
    Niemożliwe, zasilacz mam od kolegi informatyka już pracującego w zawodzie, sprowadzony z hurtowni, nowy. Jego pełna nazwa to: zalman zm600-gsii

A co powiesz na te spadki FPS-ow?
  • REKLAMA
  • #23 15587341
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Pstrykałeś coś w biosie z ide i ahci? bez ponownego stawiania systemu z resetem\aktualizacją biosa wcześniej?.
    Zrzuć screena z hdtune-a, po czym zrób error scan dysku i znów screen(unsafe-y) z tym czy coś przybyło?.
    Masz drugi dysk na tymczasową podmianę?.
  • #24 15587360
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Krnlmgr napisał:
    Zrzuć screena z hdtune-a, po czym zrób error scan dysku i znów screen(unsafe-y) z tym czy coś przybyło?.
    Masz dysk na tymczasową podmianę?.

Wszystko to jest pozbawione sęsu.
    Smart dysku masz w #3 i opinie o nim są też.
  • #25 15587371
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Nawet nie wiesz o co chodzi
  • #26 15587372
    darekg127
    Poziom 8  
    W biosie raczej nic nie było zmieniane, ja systemu na tym kompie nie stawiałem.
    Co jeszcze możecie powiedzieć o tych screenach?
  • #27 15587388
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Dobrze oblukaj i zrób co napisałem a i masz na podmiane?.
  • #28 15587395
    darekg127
    Poziom 8  
    @Krnlmgr powiedz mi do czego dążysz? co chcesz tym sprawdzić? czy dysk nie jest logicznie/fizycznie uszkodzony?
  • #29 15587400
    Krnlmgr
    Poziom 17  
    Jak nie chcesz to nie rób.
  • #30 15587407
    darekg127
    Poziom 8  
    spokojnie, po co te nerwy? ja tutaj kulturalnie pytam co chcesz wykluczyć?....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera przy dużym obciążeniu, mimo wymiany zasilacza. W skład systemu wchodzą procesor AMD FX-6300, płyta główna ASRock 960GM-VGS3, karta graficzna MSI GeForce GTX 650 Ti, 8 GB RAM oraz dysk twardy 750 GB. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury komponentów, stanu dysku (SMART), test pamięci RAM oraz ewentualne skanowanie systemu pod kątem wirusów. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza, a także na konieczność analizy logów systemowych i błędów BSOD. Użytkownik zauważa, że problem występuje od zakupu komputera, co może sugerować wcześniejsze uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA