logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje.

grants44 15 Wrz 2013 22:50 4902 31
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer zawiesza się w spoczynku i czasem resetuje mimo normalnych temperatur?

Objawy najbardziej wskazują na niestabilność CPU/RAM, a nie samo przegrzewanie: freezy pojawiają się w spoczynku, a Prime95 w trybie Blend zgłasza błąd „Rounding was 0.5, expected less than 0.4”, więc trzeba wykluczyć problem z procesorem lub pamięcią [#12742539] [#12742624] [#12742782] Usuń ewentualne OC, uruchom komputer na jednej kości RAM i powtórz testy, zaczynając od bootowalnego Memtesta [#12742624] [#12742667] Warto też sprawdzić OCCT CPU, LinX, SuperPI oraz inną wersję Prime95, bo różne testy mogą lepiej ujawnić niestabilność [#12742782] Jeśli problem nadal występuje, zmierz napięcia miernikiem i przetestuj inną kartę graficzną oraz zasilacz, bo te elementy również mogą powodować takie zwiechy [#12742924]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12740675
    grants44
    Poziom 9  
    Dane komputera:
    - Asrock Extreme4 970
    - AMD FX-8350
    - 16 GB Patriot DDR3 1600MHz CL9
    - 750W Aerocool Templarius
    - GeForce GTX 560
    - chłodzenie procka Zalman CNPS10 Extreme
    - windows 7

Witam, mam od jakiegoś czasu problem z tą konfiguracją (jest ona stosunkowo świeża). Komputer co jakiś czas zawiesza się myszka staje, obraz też, komputer (wiatraczki) chodzą, z tym że nic się nie da zrobić. Czasem po kilku sekundach myszka robi 2-3 dziwne ruchy i puszcza, czasem nie (mam dodatkowy system audio i jak na nim przestane dostawać sygnał z kompa to już się nie odblokowuje), czasem gaśnie dodatkowo ekran i wykonuje się reset. Po formacie to samo, komputer chodzi w normalnym trybie procka, nie żadnym turbo. Rzadko ale czasem też wyskakuje informacja że sterownik ekranu przestał działać, próbowałem reinstalować sterownik od grafiki i to na taki ze strony i to na ten z płyty i dalej to samo. Jest to dość dziwne, bo czasem potrafi się to stać po 5-6 godzinach użytkowania, a np teraz zrobiło się 3 razy w ciągu 40 minut. Myślałem że może to dysk się zatrzymuje, ale CrystalDiskInfo pokazuje stan dysku jako dobry, żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12740988
    grants44
    Poziom 9  
    Nie wygląda na to, komputer zawiesza się przy np. przeglądaniu internetu.

Oto temperatury z Everesta:
    - płyta 38
    - proc 38
    - procesor graficzny 41
    - 1 dysk 31
    - 2 dysk 35

Komp ma wentylator z nawiewem przód/dół świeżego powietrza i jeden z wywiewem tył/góra ciepłego.

A także czy przy przegrzaniu nie wyłączał by się a nie zawieszał?
  • #4 12741040
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 12741041
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    grants44 napisał:
    CrystalDiskInfo pokazuje stan dysku jako dobry, żadnych błędów.

Wklej screen.
    Przy okazji screen z wykresem z HDtune.
    Wykonaj memtest bootowalny.

Dodano po 1 [minuty]:

grants44 napisał:
    - GeForce GTX 560

Jaki model z jakim chłodzeniem?
    Prosimy o wklejenie testu stress z progamu furmark.
    Nie otwieraj obudowy, testuj tak jak jest.
    Ja nie uważam, że to przegrzewanie.

OC jest?
  • REKLAMA
  • #6 12741049
    kulamario
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Sprawdź zasilacz czy nie ma warstwy kurzu jeśli jest to wyczyść i wtedy sprawdź czy nadal się wiesza.
  • #7 12741939
    grants44
    Poziom 9  
    A więc tak, na początek chciałbym dodać że na załóżmy 10 takich akcji to są takie proporcje
    2 x odetnie się,
    7 x zatrzyma na amen,
    1 x się wyłączy
    także wyłączanie się go to na prawdę rzadkość. Temperatury w biosie są podobne jak w Evereście. Komputer był składany w sklepie, pasty są na grafice ta od producenta a na procesorze Zalman STG-2, czy coś takiego dodawane do chłodzenia.
    Komputer nie był nigdy podkręcany bo nie bardzo się na tym znam. Jeżeli chodzi o grafikę jest to Asus GeForce GTX 560 DirectCU II.
    Porobiłem testy, z tym że bootowalny Memtest coś zaczyna się robić i się resetuje. Furmark po około 7 minutach doszedł do temp 89 stopni i się ustabilizował to nie kontynuowałem. Ponżej screeny z CDI oraz HDTune.

Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje.
  • #8 12741974
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wklej całe okno Crystal Disk Info !

Dodano po 2 [minuty]:

grants44 napisał:
    bootowalny Memtest coś zaczyna się robić i się resetuje.

Tu jest wyraźny problem.
    Zrób test jeszcze raz na 1 kości pamięci.
    Najpierw daj screeny z zakładek cpu-z:
    memory
    SPD - każy z 4 slotów na osobnym screenie (rozwijane w dół małe okienko w zakładce)

grants44 napisał:
    16 GB Patriot DDR3 1600MHz CL9

Przecież nie masz 16bg w jednej kości - to na co nam taka informacja - na nic.

Dodano po 52 [sekundy]:

grants44 napisał:
    Furmark po około 7 minutach doszedł do temp 89 stopni i się ustabilizował to nie kontynuowałem.

Karta graficzna przegrzewa się.
    Zła wentylacja obudowy i inne - zajmij się tym.
  • #9 12741991
    grants44
    Poziom 9  
    Tak jeszcze zrobiłem skan tym systemowym narzędziem diagnostycznym pamięci i ono nic nie wykryło. Wieczorem zrobię po 1 kości memtest. Poniżej screeny z cpu-z.

@U.P.
    No zaraz, skoro karta nVidi na maksymalnym stresie nie przekracza 89 stopni to jak się przegrzewa? Mi się zdawało że temperatura jest właściwie za niska.

Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje.
  • #10 12742121
    safbot1st
    Poziom 43  
    grants44 napisał:
    No zaraz, skoro karta nVidi na maksymalnym stresie nie przekracza 89 stopni to jak się przegrzewa? Mi się zdawało że temperatura jest właściwie za niska.

89st C? To wg. Ciebie temperatura za niska?
    Sensor znajduje się w jednym konkretnym miejscu.
    Obiecuję Ci, że sekcja zasilania karty ma już wtedy 100st C.

grants44 napisał:
    zrobiłem skan tym systemowym narzędziem diagnostycznym pamięci i ono nic nie wykryło.

na uszczelki.

Zainteresuj się lepiej dlaczego
    grants44 napisał:
    bootowalny Memtest coś zaczyna się robić i się resetuje.

Czy podzespoły pracują na domyślnych taktowaniach?
    Czy temperatura CPU też jest za niska.
    Obiążyć CPU np. Prime95 i podać temperaturę z programu utility od producenta płyty gł. lub z programu HWmonitor.
  • #11 12742204
    kulamario
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Jeśli karta nagrzewa się do 89 stopni to raczej będzie ona przyczyna zawieszeń.
    Sprawdź chłodzenie karty i wymień pastę na procesorze karty i sprawdź wtedy.
  • #12 12742399
    grants44
    Poziom 9  
    Karta nagrzała się do 89 stopni w 100% obciążeniu w programie Furmark po 5-6 minutach i na tym stanęła. Na ogół karta ma poniżej 40 stopni. I przy takiej temperaturze zacina się komputer. Przy rozgrzaniu jej w Furmarku nie działo się nic.
    O ile pamiętam seria 560 była dość mocno grzejąca sie, a także przeglądając w necie u innych osiada ona po 90-100' w futuremarku.

Nagrałem płytkę jeszcze raz i włączyłem Memtest, przeszedł 1,5 całego cyklu i nic nie wykrył. Wcześniej widocznie źle się płyta nagrała, mam jakieś słabe z marketu.

Wszystko pracuje na standardowych zegarach. Dodam tylko ze póki co komputer jest wykorzystywany głownie do worda i internetu bo chwilowo nie mam czasu na gry czy jakieś inne dodatki, komputer zawiesza się w zasadzie w spoczynku. O tyle jest to dziwne, ze to tej pory komputer zawieszał się jak praktycznie nic się nie działo. Np przy zostawieniu go na jakiś czas, na pulpicie czy przy przeglądaniu neta, przy oglądaniu filmów czy graniu jeszcze nigdy się nie zawiesił.
  • #14 12742471
    grants44
    Poziom 9  
    Dokładnie problem jest taki ze jak przestane coś robić to komputer staje. Otworze stronę i ja czytam, zacina się, na pulpicie przesunę myszka zacina się, zostawię komputer na jakiś czas zacina się, ale jak chodzi jakiś program lub aplikacja np film czy gra nigdy się nie zdarzyło żeby stanął.

W programie Prime95 w wybraniu opcji do testu samego procka SmallFFT, przy 100% użyciu 8 rdzeni temperatura doszła do 63 stopni i na tym poziomie stanęła.
  • #15 12742539
    safbot1st
    Poziom 43  
    grants44 napisał:
    testu samego procka SmallFFT,

To niewłaściwy test! Właściwy test to "Blend".

Dodano po 44 [sekundy]:

grants44 napisał:
    Dokładnie problem jest taki ze jak przestane coś robić to komputer staje. Otworze stronę i ja czytam, zacina się, na pulpicie przesunę myszka zacina się, zostawię komputer na jakiś czas zacina się, ale jak chodzi jakiś program lub aplikacja np film czy gra nigdy się nie zdarzyło żeby stanął.

Freezy w spoczynku to nie jest wina temperatury w takim razie.

Dodano po 4 [minuty]:

safbot1st napisał:
    wklej całe okno Crystal Disk Info !

grants44 napisał:
    Wieczorem zrobię po 1 kości memtest.

Zrób - wygląda to jak jakaś niestabilność ram/cpu.
  • #16 12742570
    grants44
    Poziom 9  
    Przy odpalaniu Blend nie wszystkie wątki wstają, komunikat:

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Całe okienko z CDI jest w 7 poście.
  • #17 12742624
    safbot1st
    Poziom 43  
    grants44 napisał:

No tak, co to może być>? :)
    odpowiedź - uszkodzony niestabilny ram/ cpu.

Dodano po 1 [minuty]:

grants44 napisał:
    Przy odpalaniu Blend nie wszystkie wątki wstają, komunikat:

Czyli Prime95 wykrył niestabilność, bo do tego ten program służy, więc zmieniłeś test na lżejszy test smallFFT ;)

Na którym rdzeniu się wyglebił?
    Daj screen.

Dodano po 4 [minuty]:

grants44 napisał:

Uważam temat za rozwiązany - należy tylko wyeliminować niestabilność cpu/ram.

Jeśli podkręcałeś coś - usuń OC.
    Uruchom komputer na pojedyńczej kości ram i powtórz test.

safbot1st napisał:
    grants44 napisał:

Wykonaj teraz.
    Wieczorem może nie być co zbierać z systemu.
  • #18 12742659
    grants44
    Poziom 9  
    Tzn nie wiedziałem co do końca chcemy osiągnąć więc wybrałem ten test, który dawał 100% obciążenia.
    Nic nie podkręcałem, od początku na standardowych zegarach wszystko chodzi.

Co do Blend, włączyłem teraz screen:

To odpaliłem drugi raz, ruszyły wszystkie ale zaraz zaczęły się zatrzymywać:
    2,3,4,7,8.
  • #19 12742667
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Jeśli podkręcałeś coś - usuń OC.
    Uruchom komputer na pojedyńczej kości ram i powtórz test.

safbot1st napisał:
    grants44 napisał:

Wykonaj teraz.

Lub zacznij najlepiej od bootowalnego memtesta!
  • #20 12742675
    grants44
    Poziom 9  
    Już napisałem wyżej, odpaliłem bootowalny Memtest z 2 płyty, przeszedł całość 1,5x bez żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • #21 12742693
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Freezy w spoczynku mogą wskazywać na kartę, częste było to w przypadku 560ti która miała problemu w 2d, tak też może być i w twoim przypadku. Jeśli dalsze testy nic nie przynoszą, podmieniłbym kartę graficzną i sprawdził, czy problem się powtarza.
  • #22 12742707
    grants44
    Poziom 9  
    Tylko w takim układzie dlaczego jest problem z testowaniem procesora w tym trybie Blend w programie prime. A także mam zwykłą wersję 560ki bez TI.
  • #24 12742761
    grants44
    Poziom 9  
    Niestety nie mam drugiej karty pod PCI-E. Póki co napisałem maila do supportu Asusa w tej sprawie, czy takie sytuacje się już zdarzały. Jeżeli mówisz że warto, postaram się zakupić jakąś tanią do testów i sprawdzić.
  • #25 12742782
    safbot1st
    Poziom 43  
    grants44 napisał:
    Tylko w takim układzie dlaczego jest problem z testowaniem procesora w tym trybie Blend w programie prime.

Uszkodzenie procesora wchodzi w grę.
    Wykonaj test OCCT cpu.
    Wykonaj test programem Linx, superPi i inną wersją Prime (może z nią jest coś nie tak)

Chcę potwierdzić niestabilność procesora:
    Wg. prime95 rdzenie 1,2,3,4 i 8 są niestabilne.

Dodano po 1 [minuty]:

fiend_ napisał:
    Mówię tylko co warto spróbować zrobić. Różne cuda mogą powodować niestabilność.

Karta grafiki nie spowoduje niestabilności w prime95! Przecież to nawet nie jest tryb 3d.
  • #27 12742820
    safbot1st
    Poziom 43  
    fiend_ napisał:
    Mówiłem o tym w kwestii freezów w 2d... Bo to jest normalne zjawisko dla niesprawnych kart...

Zgoda, jednak zalecam najpierw sprawdzić o co chodzi z nieprzechodzeniem prime95.
  • #28 12742825
    grants44
    Poziom 9  
    Po niecałych 30 sekundach error, oto screeny:
    Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje. Komputer zawiesza się, czasem dodatkowo gaśnie i resetuje.
  • #29 12742924
    safbot1st
    Poziom 43  
    Czyli jest jasność - przykro nam, uszkodzony procesor.
    Dla świętego spokoju pożyczyłbym jakiś sempron/athlon/phenom, a najlepiej podobny fx w 100% sprawny i sprawdził go w tej płycie aby upewnić się, czy zasilacz i płyta sa w 100% sprawne.

Pomierz jeszcze dla pewności napięcia miernikiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Dodano po 5 [minuty]:

Inną grafikę też sprawdź, w sumie po zastanoweniu zwracam honor koledze fiend_.
    Karta graficzna może coś robić z napięciem i przez to cierpi cpu.
    Jak masz możliwość przetestuj na innym psu, gfx.
  • #30 12758409
    grants44
    Poziom 9  
    Słuchajcie, w ten sam dzień co ostatni post zawiozłem komputer na serwis.

Dzisiaj odebrałem i ogólnie zrobiono tak:
    - wymontowano płytę z procem, i na surowo z innym dyskiem test, wszystko ok
    - zmontowali wszystko z powrotem, oprócz dysków, test, wszystko ok
    - zmontowali wszystko jak było, test i o dziwo też wszystko ok.

Teraz w domu odpaliłem tego prime'a i też wszystko rusza i idzie. Przez weekend sprawdzę czy coś się jednak nie dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się, czasami gaśnie i resetuje. Konfiguracja sprzętowa obejmuje płytę Asrock Extreme4 970, procesor AMD FX-8350, 16 GB pamięci Patriot DDR3, zasilacz Aerocool Templarius 750W oraz kartę graficzną GeForce GTX 560. Problemy występują sporadycznie, nawet po formacie systemu Windows 7. Użytkownik podejrzewa przegrzewanie, jednak temperatury są w normie. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie zasilacza, pamięci RAM oraz wykonanie testów stabilności procesora. Po wymianie procesora i płyty głównej problem nadal występuje, co sugeruje możliwość uszkodzenia komponentów lub problemów z kompatybilnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA