logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować efekt echo do gitary na trzech MN3007 i MN3101?

qulet 23 Cze 2005 21:41 4963 10
REKLAMA
  • #1 1602137
    qulet
    Poziom 16  
    Ocena: 215
    Witam !
    Może ktoś zbudował echo na trzech połączonych równolegle liniach opóżniających MN3007 nie bardzo wiem jak to zrealizować?
    Mam jeszcze trzy sztuki MN3101. Echo ma działać jako efekt gitarowy. Kupiłem echo Jabela to naprawdę "straszny kit" przenosi na wyjście piski ze sterownika filtry niewiele pomagają.
  • REKLAMA
  • #2 1602511
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Równolegle, to nie bardzo to widzę, ale w szereg to już prędzej, co do tego kitu J84, złożyłem ich chyba ze sześć sztuk, opisałem kiedyś dokładnie na forum, co trzeba w nim poprawić, żeby to zadziałało, musiałbyś to poszukać.
    Pozdrawiam
    Coś znalazłem, ale to jeszcze nie to. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic187605.html
  • REKLAMA
  • #3 1602637
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Układy 3101 to genertory zegarowe. Dokupywanie do tego 3007, w celu zrobienia echa, mija się z celem. Po pierwsze i tak wyjdzie za krótka linia ( 3*1024 ), podczas gdy dla sensownego echa potrzeba 4096 stopni, po drugie to jak sobie poradzisz z szumem i znieksztalceniami ( przed kazdym układem musisz stosować filtr ). Chcąc skorzystać z dobrodziejstwa ukladów 3101 i 3007, mozna skonstruować układ ADH ( Analog Delay Harmonizer ), efekt jest powalajacy. Natomiast do echa polecam linię MN3005 ( 4096stopni ) tez sterowana 3101, moza przy tej okazji uzyskac np. efekt Jet oraz Flanger połączony z echem.
    Pozdrówka
  • #4 1602910
    giego
    Poziom 15  
    Analog Delay Harmonizer - co to właściwie jest. Czy dysponujesz jakimiś schematami (może być blokowy). Sorry, że obok tematu, ale ogromnie jestem ciekaw co to właściwie takiego.
    http://ampage.org/hammer/files/eti-mn3011reverb.pdf
    Ciekawe zastosowanie BBD 3011 do uzyskania nie delaya, ale reverbu (żeby jeszcze gdzieś takie kostki dostać)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1602914
    parklinson
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Bobo mozesz poslac na maila bodz na elektrodzie zostawic schemat moze i masz plytke :P bo tak szczerze powiem ze nie slyszalem o ADH a tym bardziej jak jest efekt :) a ze uklady mam to moze bym se zrobil :)

PS mail michal_klimek(_at_)op.pl
  • #6 1604252
    qulet
    Poziom 16  
    Te układy zakupiłem do budowy Harmonizera, niby na oscyloskopie przebiegi na wyjściach na sinusie uzyskałem podobne, ale po podłączeniu gitary nie dało się tego słuchać. BOBO czy Ty ADH zbudowałeś czy tylko słyszałeś sampla?
    schematy jak w załączniku.
    Załączniki:
    • AHD_2.jpg (290.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AHD_1.jpg (405.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1604587
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    To jest dokładnie ten efekt. Teoretycznie powinien działać bez zarzutu, w praktyce trzeba:
    1. dość precyzyjnie dobrać częstotliwość gener. IC11A,B;
    2. idealnie dobrać punkty pracy linii MN3007 (PR1,2,5) zle dobrane powoduja powstawanie straszliwych zniekształcen;
    3. dobrać R38,39 aby uzyskac dokladnie 1/2 Uz;
    4. precyzyjnie dobrac elementu filtrow ( nawet z toler.1% ) IC1B,IC2B,IC2A; 5. opracowujac płytke, wydzielic układy linii i generatorów, elementy linii i gener. bardzo blisko siebie;
    6. masy od pszczegolnych stopni laczyc w jednym punkcie ( wspolna masa );
    7. oddzielic mase wejscia od masy wyjscia;
    8. bardzo krotko montowac potencjometry;
    9. generator wolny LFO, ekranowac;
    10. precyzyjnie dobrac R45, duza amplituda powoduje efekt stuku lub przytykania;
    11. wybierac z kilku uklad IC11 (4069), musi pewnie startowac, mozna zbudowane na nim gen. zbudowac na ukl. 4093;
    12. tranzystory T1,2 powinny stanowic pare lub byc w jednej obudowie;
    Przed ukladem nalezy stosowac uklad SUSTAIN lub kompresor, ewentualnie dobrac R2, mozna go bardzo latwo przesterowac. Stosujac uklad do gitary trzeba wczesniej dokonac wielu prob, w celu dobrania odpowiednich nastaw. Bezmyslne krecenie potencjometrami powoduje ze w efekcie dostajemy kakofonie dzwieku.
    Pozdrowka
    PS. wszystkie uwagi odnosze do schematu zamieszczonego w zalaczniku
    Załączniki:
    • AHD_2.pdf (46.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1606316
    qulet
    Poziom 16  
    Dzięki BOBO za wszystkie te cenne porady chyba jeszcze raz wezmę się za zrobienie na nowo PCB do ASH . Trochę to potrwa..... O wstawienie na forum Tojego PCB nie śmiem prosić. Może prywatnie jakoś byśmy się dogadali ? Napisz do mnie.
    Mam jeszcze jedno pytanie czy udało Ci się zasymulować działanie tego układu w jakimś programie np. multisim, pspice i skąd ewentualnie można ściągnąć model MN3007 i MN3101.
    Gdyby udało mi się odpalić taką symulację to wiedziałbym gdzie szukać błędów w realnej konstrukcji.

kuleta(_at_)icpnet.pl
    Pozdrawiam
  • #9 1641775
    qulet
    Poziom 16  
    BOBO na Twoim schemacie AHD_2.pdf na elemencie IC3 4053 chyba jest błąd, możesz opisać jak te linie mają być właściwie przełączane. W chwili obecnej sygnały z lini IC4 i IC6 będą się mieszać, czy to jest właściwe? W orginale też w tym samym miejscu jest jakaś "kaszana" jestem na etapie robienia od nowa PCB. Proszę o odpowiedź!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy efektu echo gitarowego wykorzystującego trzy równolegle połączone linie opóźniające MN3007 oraz układy sterujące MN3101. Użytkownik ma problem z realizacją takiego połączenia oraz z jakością efektu w popularnym zestawie Jabela, który generuje niepożądane piski i zniekształcenia. W odpowiedziach podkreślono, że równoległe łączenie MN3007 jest problematyczne, lepszym rozwiązaniem jest połączenie szeregowe. Układy MN3101 pełnią funkcję generatorów zegarowych, ale ich zastosowanie z MN3007 do echa jest ograniczone ze względu na długość linii (3x1024 stopnie) niewystarczającą do sensownego efektu (wymagane 4096 stopni). Zamiast tego rekomenduje się użycie linii MN3005 (4096 stopni) sterowanej MN3101, co pozwala uzyskać lepsze efekty, w tym echo, jet i flanger. Wspomniano o koncepcji Analog Delay Harmonizer (ADH), która łączy zalety MN3007 i MN3101, dając efekt wysokiej jakości, jednak wymaga precyzyjnego doboru elementów, filtrów, punktów pracy linii oraz starannego projektowania PCB i mas. Szczegółowo opisano parametry i warunki pracy układu, takie jak dobór częstotliwości generatora, stabilizacja punktów pracy, ekranowanie, separacja mas, dobór tranzystorów i elementów filtrujących, co jest kluczowe dla eliminacji zniekształceń i szumów. Podano linki do schematów i przykładów realizacji, a także dyskutowano o symulacjach układów w programach typu Multisim czy PSpice. Wskazano na potrzebę dokładnej kalibracji i testów praktycznych, aby uzyskać pożądany efekt echo gitarowego z wykorzystaniem tych układów.
REKLAMA