Witam mam problem, dźwięk z TV nie przechodzi do kina domowego. Jest to tyle dziwne że oba urządzenia są firmy Sony czincz i kabel hdmi są nowe dopiero co kupione. Zaznaczę że do tv podłączone są równiez dekoder z Orange oraz ps4
Dorzucam zdjęcia dla ułatwienia sprawy bo nie znam modeli urzadzen
Jak to kolega połączył ze sobą oba urządzenia?
Dlaczego kolega nie kupił przewodu optycznego i za pomocą tego przewodu kolega nie podłączył tv z kinem?
Podłączyłem jednocześnie czincz i hdmi a także osobno, czy przewód optyczny powinien rozwiązać problem i dźwięk z TV będzie kompatybilny z kinem?
A co tu ma być kompatybilne, mas wyjście w tv i wejście w kinie, takie połączenie zawsze działa przy sprawnych urządzeniach.
A koszt takiego kabla to grosze.
Ja w Sony W755C chwilowo do czasu zakupu otpica, podpiąłem kino za pomocą kabla: TV jack <-> wzmacniacz 2 x chinch. I działa, mogę w opcjach TV przestawić tak dźwięk, że steruje głośnością kina za pomocą pilota TV.
✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku z telewizora Sony do kina domowego, mimo użycia nowych kabli HDMI i czincz. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym użycie kabla optycznego, który może rozwiązać problem, oraz podłączenie za pomocą kabla jack do wzmacniacza. Użytkownik zauważa, że na innym telewizorze Sony dźwięk działał przez HDMI. W końcu, jeden z uczestników potwierdza, że po zakupie kabla optycznego połączenie z amplitunerem Yamaha działa bez dodatkowej konfiguracji. Wygenerowane przez model językowy.