logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam informcji na temat "kombajnów" TIG i plazma w jednym.

Uruk-hai 10 Kwi 2016 22:30 1866 2
REKLAMA
  • #1 15594663
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Problem jest tego typu. Zamierzam zakupić plazmę i spawarkę TIG AC/DC.
    Fajnym wyborem wydaje się urządzenie Welder JET III TIG AC/DC 250 PLAZMA. Spawarki tej firmy mają bardzo dobrą opinię (jak na chinola). O plazmie tego producenta wiem niewiele. Kilku sprzedawców odradzało mi branie kombajnu bo wtedy ani TIG ani plazma nie działają poprawnie. Dużo dobrego słyszałem i czytałem o plazmach Magnum. Już sam fakt zasilania 400V mnie przekonuje (bardzo złe doświadczenia ze sprzętem jednofazowym). W pracy miałem TIG Magnum i był problem z zajarzeniem łuku. Obecnie jest Lorch niestety poza jedną próbą (rozmowa kwalifikacyjna) nie miałem okazji nim spawać. Wcześniej spawałem głównie Kemppi i Pirotec więc porównania nie mam.

Wdzięczny będę za każdą sugestię i informacje.
  • REKLAMA
  • #2 15892272
    lucker92
    Poziom 1  
    Cześć kolego ; D

a potrzebujesz to prywatnie czy jak? może trochę późno piszę :D
    zbyt wiele Ci pewnie nie pomogę bo odziedziczyłem starą plazmę, która robi mi za wózek do tiga (lincoln v270-t) jestem z niego bardzo zadowolony bo jak na "domowe" roboty mi wystarcza w zupełności, w pracy mamy dwa takie z dołączoną chłodnicą i ryrają jak głupie i wszystko śmiga
    ale dużo też naoglądałem się na temat kombajnów, i z tego co widziałem to do niezbyt grubych blach ta plazma jest jak najbardziej ok, ja i tak polecam osobne urządzenie ;D
    jak coś jest od wszystkiego to jest do niczego zawsze coś w tym troche jest :D

pozdrawiam Paweł
  • #3 15893967
    Uruk-hai
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    ze względów logistycznych zakupiłem jednak kombajn JET III. Jak do tej pory spawałem głównie MMA i jestem bardzo ale to bardzo pozytywnie zaskoczony. Plazma i TIG były tylko testowane i jak do tej pory nie widzę problemu. Może trochę TIG mnie przerósł ale po prostu dawno nie spawałem i zapomniałem wiele rzeczy. Plazma tnie dużo lepiej niż np. Trexus 50 którego miałem wcześniej. Zobaczymy w dłuższym użytkowaniu.
REKLAMA