logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UHER VCR590 - Magnetowid nagrywa, ale nie odtwarza. Wzmacniacz LA7321?

bihop 25 Cze 2005 23:52 1722 13
REKLAMA
  • #1 1607097
    bihop
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Magnetowid ne odtwarza ale nagrywa.
    Brak już sygnału z wzmacniacza głowic.
    Zrobiłem sztuczkę typu , że podałem sztucznie sygnał z wzmacniacza ale z innego video. I też nic , ekran ciemny sygnał nie przechodzi dalej. Może zły tok rozumowania , ale kiedyś już robiłem taki myk i to działało , wtedy uszkodzona była głowica. Nie mam schematu , może ta napięcia zasilania , sam nie wiem. Pomocy. Wzmacniacz na układzie LA7321 , uszkodzenie może być jednak innego typu.
  • REKLAMA
  • #2 1607543
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    bihop napisał:
    Wzmacniacz na układzie LA7321

O jakim wzmacniaczu myślisz? Gdzie on się znajduje?
    Z Twoich informacji z działu"Szukam" wynika, że masz na płycie LA7323 (LUMA) czyli powinieneś mieć również LA7331 (CHROMA) a o tym nie wspominasz.
  • REKLAMA
  • #3 1608683
    bihop
    Poziom 12  
    Jest jeszcze LA7333.
    Myślę o wzmacniaczu sygnału z głowic. Mieści się to przy głowicy wizyjnej i jest zaekranowane. W rybie PLAY powinien pojawić się tu zmodulowany sygnał. O ile dobrze rozumuje. Nie wiem jak jest realizowana sprawa przełączenia toru video PLAY/REC , ekran jest ciemny , przypuszczam że tor jest zablokowany. Przy włączeniu z tyłu magnetowidu sygnału TEST , pojawia się oprócz obrazu testu dźwięk z odtwarzanej kasety.
  • Pomocny post
    #4 1608955
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W załączniku na PW masz schemat blokowy LA7321, jednak w konkretnym rozwiązaniu modułu HEAD AMP sygnał z p.9 układu trafia do dwóch oddzielnych torów korekcji i separacji (luminancja, chrominancja). Nie mając schematu tego modułu jest niezmiernie trudno ustalic co się dzieje z sygnałem podczas PLAY. Równie dobrze usterka może występować na dalszym etapie obróbki sygnału luminancji czyli w układzie LA7323.
  • REKLAMA
  • #5 1705727
    bihop
    Poziom 12  
    Dopasowałem schemat z Samsunga VK-1260 bo taki znalazłem. Prawidłowym schematem jest Samsung VX-1580 , jak ktoś taki posiada to byłbym wdzięczny. Jest tak , po analizie schematu okazało się , że brak pełnego napięcia 5V oznaczonego jako "DL PB 5V". Uszkodzony okazał się tranzystor kluczujący Q3203. Jest teraz sygnał PB FM. Jednak obraz jest zaszumiony , praktycznie nic nie widać. Podczas przewijania jest obraz ale z kilkoma paskami szumu , na pauzie podobnie jak przy PLAY. Podczas gdy video jest w trakcie realizacji funkcji typu przewijanie/play/pause , potrafi pojawić się na sekundkę zupełnie przyzwoity obraz i za chwilę już tylko szum. Jak to jest z tymi głowicami przy ukladzie czterech głowic. Które kiedy biorą udział przy np, pauzie , przewijaniu itd. Może ktoś podzieli się teorią. Mi to wygląda na uszkodzenie głowicy , ale przy wzmacniaczu LA7321 też wcześniej grzebałem i może coś popsułem , a może to serwo ?
  • REKLAMA
  • #7 1708327
    bihop
    Poziom 12  
    O taki opis ( jak wyżej ) mi chodziło. Wcześniej rozbierałem bęben z głowicami razem z silnikiem. Odkleiły się uzwojenia na trafie wirującym co było słychać podczas obracania dysku. Przykleiłem na super glu. Jednak podczas składania mogłem coś źle ustawić. Chodzi o ustawienie czujnika hallotronowego obrotów , można to złożyć i ustawić w dowolnej pozycji. Chyba to ustawienie jest ważne. Jeśli tak to proszę o wskazówki jak to ustawić.
  • #8 1708431
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Podczas demontażu dysku czy silnika należy zwrócić uwagę na ich położenie względem wtórnych uzwojeń transformatora wirujacego (dysk) oraz konstrukcji stojana (wirnik).
    Obrót dysku o 180°powoduje utratę koloru, natomiast obrót wirnika (metalowa miska z magnesem cylindrycznym) o taki sam kąt może spowodowac całkowity brak obrazu. Jeżeli uprzednio nie zaznaczyłeś sobie tych położeń to teraz czeka Cię więcej pracy.
  • #9 1708530
    bihop
    Poziom 12  
    Chęci do pracy nie brakuje. Brak natomiast informacji jak to ustawić. I tu rodzi się prośba , jak to spasować. Dodam że mechanizm tu to "SAM X-1"
  • #10 1711379
    bihop
    Poziom 12  
    Rozebrałem bęben z głowicami. Od góry widać dwie szczeliny w rdzeniu statora i wirnika trafa które można zgrać , ale czy tym się kierować podczas składania ?. Natomiast od dołu , jak ustawić ten pierścień mosiężny do którego przykręca się wirnik magnesu statora silnika. Może na ten otwór w korpusie ? W załączeniu przesyłam zdjęcia góry i dołu. Proszę o pomoc. W razie potrzeby mogę podać jeszcze inne zdjęcia.
    Załączniki:
    • UHER VCR590 - Magnetowid nagrywa, ale nie odtwarza. Wzmacniacz LA7321? samsung-dół bębna .jpg (38.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UHER VCR590 - Magnetowid nagrywa, ale nie odtwarza. Wzmacniacz LA7321? samsung-góra bębna.jpg (39.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1712304
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Mimo załączenia fotek Twój opis jest mało precyzyjny. Od dołu sprawa jest jasna, na pierścieniu mosiężnym masz dwa otwory gwintowane do których mocuje się wirnik, trzeci otwór (wywiercone wgłębienie) jest markerem i najczęściej na wirniku jest w tym miejscu również otwór, oba mają się pokrywać.
    O montażu dysku pisałem wyżej, są dwie możliwości. Tutaj nie ma markerów, czasem producent zaznacza kolorem wyproadzenia głowic na płytce dysku.
  • #12 1715709
    bihop
    Poziom 12  
    Od góry są dwa pola z drukiem zielonym i białym , odpowiednio jest tak samo na głowicy. Tu nie ma problemu z dopasowaniem. Ale od dołu .... Ten pierścień mosiężny jest mocowany do osi na dwa "imbusy" z boku i można go dowolnie ustawić względem trafa czy poszczególnych głowic na bębnie. Ustawiłem pierścień na oko , tak że magnesik na zamontowanym wirniku silnika wypada pomiędzy dwoma głowicami. Tylko przy takim ustawieniu pojawia się obraz. Teraz chyba tylko doregulować mechanizm. Lub ustawić ten pierścień nie na oko lub dokładnie. Obraz przy pauzie ma pasek zakłóceń a do play trzeba doregulować zawsze tracking.
  • #13 1715880
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Pozostaje metoda prób i błędów.
    bihop napisał:
    Tylko przy takim ustawieniu pojawia się obraz.

A co z kolorem?
  • #14 1734479
    bihop
    Poziom 12  
    Kolor jest , czyli niby jest dobrze złożone. Inne elementy mechanizmu ustawiłem wg. jakiejś taśmy niby dobrze nagranej. Sprzętem jeszcze się zajmę jak będę miał odpowiednią kasetę. W sklepie taśma testowa to 170 zł. ( cena sklepu w Pile )

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid UHER VCR590 nagrywa, ale nie odtwarza obrazu – brak sygnału z wzmacniacza głowic na układzie LA7321. Próba podania sztucznego sygnału z innego magnetowidu nie przyniosła efektu, ekran pozostaje czarny. W dyskusji wskazano, że na płycie mogą występować układy LA7323 (luminancja) i LA7331 (chrominancja), a także LA7333. Schemat blokowy LA7321 pokazuje, że sygnał z pinu 9 trafia do torów korekcji luminancji i separacji chrominancji, co utrudnia diagnozę bez pełnego schematu modułu HEAD AMP. Autor dopasował schemat z Samsunga VK-1260, ale prawidłowy to Samsung VX-1580. Zdiagnozowano uszkodzony tranzystor kluczujący Q3203, co powodowało brak pełnego napięcia 5V ("DL PB 5V"). Po naprawie pojawił się zaszumiony obraz, z paskami szumu podczas przewijania i pauzy, a przy odtwarzaniu obraz chwilowo poprawiał się. Podejrzewane są uszkodzenia głowic lub problemy z serwomechanizmem. Autor rozebrał bęben z głowicami i silnikiem, naprawił odklejone uzwojenia transformatora wirującego, ale ma wątpliwości co do prawidłowego ustawienia czujnika hallotronowego obrotów i pierścienia mosiężnego mocowanego do osi wirnika silnika. Wskazano, że niewłaściwe ustawienie dysku lub wirnika może powodować utratę koloru lub całkowity brak obrazu. Zalecane jest precyzyjne dopasowanie pozycji pierścienia mosiężnego względem transformatora i głowic, co wpływa na pojawianie się obrazu i jakość sygnału. Ustawienia mechanizmu i tracking wymagają regulacji metodą prób i błędów. Kolor obrazu jest obecny, co sugeruje poprawny montaż, ale jakość sygnału nadal wymaga optymalizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA