też szukam i szukam i chyba jednak w polskim necie nic się nie znajdzie.
Co do cytowanej wyżej niezależnej prasy naukowej, to po przeczytaniu zdania:
"W przypadku wodoru wzbudzonego jako nieprzezroczystego dla kwantów promieniowania serii Balmera (nie przepuszcza kwantów, lecz je pochłania), towarzyszą przeskoki elektronów na orbity wyższe, którym towarzyszy energia jonizacji wodoru."
stwierdzam, że autorzy nie mają pojęcia o czym piszą.
Praca A . Wiszniewskiego dużo lepsza, lecz uboga w cytowania (zwłaszcza współczesne).
Zawziąłem się więc i zacząłem szukać.
Artykułów naukowych w języku langauge setki, zwłaszcza dotyczących oczyszczania powietrza (tzn nie skupiających się na plasmacluster).
Czytałem głównie streszczenia i wnioski i:
1. Najlepiej z cząstek stałych czyszczą filtry HEPA (tzn dużo lepiej od filtrów elektrostatycznych w jonizatorach).
2. Jonizatory rzeczywiście generują ozon, w ilościach może nieszkodliwych, ale wyczuwalnych.
3. Słabe są dowody na to, że oczyszczone powietrze (bo rzeczywiście JEST oczyszczone) działa uzdrawiająco, może natomiast zmniejszyć nasilenie objawów astmy czy zmniejszyć częstość występowania stanów zapalnych w drogach oddechowych. A to już coś.
Ze znalezieniem badań na temat plasmacluster trochę trudniej (ograniczyłem się do prac z lat 2010 do dziś) ale:
A. potwierdzono skuteczność bakteriobójczą technologii (aczkolwiek mechanizm nie do końca poznany)
B. wykazano, że obecność generowanych jonów (w stężeniach nawet 1000x większych niż generowane normalnie) nie wpływa na rozrodczość szczurów ani na ich dalszy rozwój (musiałem o tym napisać, strasznie mi się spodobało)
C. Są badania pokazujące, że stosowanie oczyszczaczy z plasmacluster zmniejsza częstość stanów zapalnych u astmatycznych dzieci, ale nie wyczytałem, czy porównywano wyniki dla oczyszczaczy z plasmacluster i bez, czy porównywano wyniki dla pomieszczeń z oczyszczaczem z plasmacluster i bez oczyszczacza w ogóle. W tym drugim przypadku efekt pozytywny równie dobrze mógł być dzięki samym filtrom HEPA. Potwierdzono za to niski poziom generowanego ozonu.
"efficacy of the Plasma cluster ® device in asthmatic and/or allergic rhinitis Patients with House dust mite allergy: a Prospective Observational Pilot study"
"Plasmacluster Ion technology reduced airway inflammation in pediatric patients with mild to moderate atopic asthma"
Tu też ciekawy link (i ogólnodostępny!)
all-sharp-certificates.pdf
Jeśli szukamy ratunku dla alergika/astmatyka to chyba nie jest konieczne
inwestowanie w plasmacluster. Za 1/4 ceny można mieć oczyszczacz z filtrem
HEPA i węglowycm (aczkolwiek przy takim tańszym koszta eksploatacji pewnie
będą wysokie - filtry mniej trwałe).
Jeśli do tego mamy w mieszkaniu sucho, to dobre może być kombo z
nawilżaczem, nie wiem jednak dlaczego to tak winduje cenę. W zasadzie
prawie do poziomu urządzeń Sharpa.
Jeszcze kilka, mam nadzieję ogólnodostępnych linków:
dodatek lampy UV nie jest skuteczny:
"Air Cleaning Technologies An Evidence-Based Analysis"
Tu bardzo fajny artykuł, IMO dość sceptyczny:
"RESIDENTIAL AIR CLEANERS Indoor Air Quality (IAQ)"
"Efficiency of portable HEPA air purifiers against traffic related combustion particles:"
Tutaj, że zabija bakterie:
"Bactericidal effects of plasma-generated cluster ions"
moje ulubione (o szczurach:-)
"Positive and negative ions by air purifier have no effects on reproductive function or postnatal growth and development in rats"
Niestety większość artykułów jest płatnych, to ich tu nie opisuję.
ponieważ nie mogę dodawać linków daję tytuły - łatwo będzie wyguglać
Sorki za lekki chaos, ale pisałem to późnym wieczorem...