logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra C 2.2 DTI błąd P0400 przy temperaturze powyżej 13°C - co sprawdzić?

fefik1 29 Kwi 2016 20:37 5667 8
REKLAMA
  • #1 15639498
    fefik1
    Poziom 2  
    Witam,
    Na wstępie napisze, że na temat błędu P0400 w vectrze c przeczytałem już tyle informacji, że głowa paruje. Nie znalazłem jednak takiego przypadku jak mój. Otóż pojawia mi się wskazane wyżej błąd, oraz kontrolka check engine. Błąd występuje jednak tylko wtedy gdy temperatura ppwietrza atmosferycznego wynosi powyżej 13 stopni. Gdy jest chłodniej problem nie występuje. Dodatkowo check wyłącza się gdy na trasie jadąc na 5 biegu przy obrotach około 1500 docisne mocno pedal gazu. Odwiedziłem już 2 mechaników. Podmieniony został przepływomierz, sprawdzone podłączenie rzewodow,wyczyszczony egr i kolektor dolotowy. Auto to Vectra C 2.2 Dti. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #2 15722663
    endo.sz
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam też vectre c z tym silnikiem i ten sam problem.Właśnie teraz skojarzyłem,że jak było chłodniej to tego problemu nie było .Też ostatnio czyściłem egr i czujnik w kolektorze od turbo ale nic to nie dało dalej jak na niskich obrotach na 5 wcisnę gaz do końca wchodzi w tryb awaryjny.
    Może udało się komuś to rozwiązać ?
  • REKLAMA
  • #3 15723062
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 780
    Da się wrzucić emulator egr i zaślepka i problem z głowy
  • REKLAMA
  • #5 19685939
    qwerty9020
    Poziom 10  
    Ocena: 45
    Witam, odświeżę trochę temat, pacjent Vectra C 2.2dti 2004 r sedan, ostatnio wyświetlił mi się samochodzik z kluczem i oczywiście tryb awaryjny i brak mocy, wyczyściłem egr, wszystko było dobrze przez dwa dni, po dwóch dniach znów tryb awaryjny i brak mocy, wyczyściłem ponownie egr zero poprawy, wyczyszczona przepustnica i czujnik, zero poprawy, błąd jaki pokazuje to "P0400-obwód czujnika położenia zaworu egr, błąd zasilania czujnika" pomóżcie co może być przyczyną? Powiem tylko że po odpaleniu auto wkręca się normalnie na obroty lecz po chwili już tylko do 2500 obrotów. Czy padł elektrycznie egr? Czy może któryś z zaworków podciśnień? Nie chciałbym wymieniać na wszystkiego po kolei. Pomocy.
  • #6 19686268
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1636
    Mogę zaproponować programowe usunięcie ,rozwiąże problem na zawsze lecz potrzebne całe auto lub chociaż sterownik pompy.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #7 19686349
    qwerty9020
    Poziom 10  
    Ocena: 45
    adam7009 napisał:
    Mogę zaproponować programowe usunięcie ,rozwiąże problem na zawsze lecz potrzebne całe auto lub chociaż sterownik pompy.

Wiem że przyczyn może być dużo, ale podany błąd może wskazywać na całkowicie walnięty egr? Czy jeszcze można przejrzeć inne rzeczy? Jeśli tak to które? Dodam że na postoju gdy robię wkręca się tylko do 2500 tys obrotów przy czym kopci na jasno niebiesko. Gdy przegazuje go zaraz po odpaleniu gdy moc jeszcze jest, to podczas gazowania nie kopci.
    Jeszcze zrobiłem tak że gdy auto było odpalone, brak mocy, obroty do 2500, wypiąłem wtyczkę od egr i wpiąłem przegazowalem i auto zaczęło normalnie chodzić, wkręcać się na obroty, lecz dwa przegazowania i znów brak mocy.
  • #8 19686779
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1636
    Uszkodzony egr ,używka droga ,nowy ponad 1000zł ,a już bywały przypadki że nowy pierburg też był uszkodzony elektrycznie .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują o problemie z błędem P0400 w samochodzie Vectra C 2.2 DTI, który występuje przy temperaturze powyżej 13°C. Wiele osób zauważa, że błąd pojawia się w trybie awaryjnym, szczególnie przy niskich obrotach silnika. Wymieniano różne działania, takie jak czyszczenie EGR, wymiana przepływomierza oraz sprawdzanie połączeń, jednak nie przyniosły one trwałej poprawy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie emulatora EGR oraz programowe usunięcie EGR, co może trwale rozwiązać problem. Użytkownicy zwracają uwagę na wysokie koszty nowych części oraz ryzyko uszkodzeń elektrycznych w nowych komponentach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA