logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa auta RC 1:5 z silnikiem od piły spalinowej - moc, części, skrzynia biegów

reg_edit 29 Kwi 2016 23:08 7557 6
REKLAMA
  • #1 15639898
    reg_edit
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam

Przymierzam się do budowy takowego pojazdu. Z tego co wiem z piły 2-3 KM można uzyskać ~10 tyś obrotów. Czy to wystarczy aby pojazd w skali 1:5 miał odpowiednią moc? Czy potrzeba będzie jakiś przełożeń?
    Skąd wziąć części do budowy układu napędowego, tzn nieduże wały kardana, zębatki do dyferencjału itp. (wiem, że szlifierki i inne tego typu urządzenia, ale gdzie jeszcze). Czy w domu jestem wstanie zbudować jakąś prostą skrzynie przód/tył? Czy elementy zlutowane na twardo wytrzymają (tzn. wahacze, elementy napędu itp.)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15640077
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1365
    Nie podałeś ciężaru autka 2-3 KM to trochę mało w czasie ruszania i przy wysokich obrotach silnika, chyba że skrzynia biegów będzie dwubiegowa. Lepszym wyborem będzie przykładowo silnik z przekładnią i biegiem wstecznym od quad cross pojemność 49ccm, moc silnika: 2,5kW / ok.4 KM, lub większy. Lutowane na twardo to trochę słabsze połączenia.

Uproszczona konstrukcja bez mechanizmu dyferencjału.

Budowa auta RC 1:5 z silnikiem od piły spalinowej - moc, części, skrzynia biegów

Jaki typ podwozia oraz napęd 4WD/2WD najbardziej Ci pasuje.
    Do modelu jest sporo opcjonalnych części modelarskich przykładowo od Himoto.
    Najłatwiejszy do wykonania to model 2WD.

• REKLAMA
  • #3 15640254
    reg_edit
    Poziom 12  
    Co do ciężaru to ciężko mi powiedzieć. Będę się starał, żeby było jak najlżejsze.
    Zawsze mogę włożyć mocniejszy silnik. Piła 4 KM to nie powinien być problem.
    Tylko, że silnik do quad cross będzie pewnie już sporo większy i ciężko będzie przerobić łańcuch na dyfer. Silnik od piły zmieściłby się w modelu 1:8? Chciałbym 4WD. Wiem, że są części, ale z takim silnikiem musiałyby być minimum średniej jakości- co nie jest tanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15640377
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    reg_edit napisał:
    Silnik od piły zmieściłby się w modelu 1:8?

Na pewno nie, zbyt mało miejsca.
    Chyba że silnik jak najmniejszy max 10 - 15 ccm.

Wymiary modelu 1:8 długość 500 mm szerokość 400 mm

Popatrz ile masz miejsca przy skali 1:8 na silnik w przypadku 4WD.

W przypadku napędu 2WD jest praktycznie cały tył do wykorzystania na umiejscowienie silnika
  • #5 15642545
    rcnitros
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Można by wykożystać silnik od dmuchawy spalinowej one mają około 20 cmm
  • REKLAMA
  • #6 15643347
    reg_edit
    Poziom 12  
    Po wyjęciu silnika z piły (bez zbiornika) ma około 15 cm.
  • #7 15643370
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    W podwozie 1:8 4WD na pewno nie wejdzie, tylko podwozie 1:8 ale 2WD.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje budowę modelu RC 1:5 z silnikiem od piły spalinowej, zastanawiając się nad mocą i odpowiednimi przełożeniami. Odpowiedzi sugerują, że silnik o mocy 2-3 KM może być niewystarczający, zwłaszcza przy ruszaniu, a lepszym wyborem byłby silnik z quada o pojemności 49ccm i mocy 2,5kW. Wskazano również na trudności w umiejscowieniu silnika w modelu 1:8, zwłaszcza w wersji 4WD, oraz na dostępność części modelarskich, takich jak wały kardana i zębatki, głównie od marki Himoto. Użytkownicy podkreślają, że lutowane na twardo elementy mogą być zbyt słabe, a konstrukcja bez mechanizmu dyferencjału może być prostsza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA