logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zrobic czujnik włączenia odbiornika do zasilania 220V ?

sundayman 27 Cze 2005 14:31 1801 4
  • #1 1610416
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 403
    ...kiedys bylo troche takich projektow. Chodzi mi o prosty, niezawodny w miare uklad wlaczany miedzy zasilanie 220AC a odbiornik (np. amplituner), ktory mierzac na czyms obciazenie wykrywa fakt właczenia danego urządznia, przy czym przydalaby sie jakas regulacja tego obciazenia, zeby moc dopasowac do konkretnego urzadzenia.

Proste, ale raczej bez kontaktronow z cewkami itp.
    Moze jakis pomiar na malej rezystancji czy cos takiego.
    Macie jakies namiary ?

pozdr.
  • #2 1610605
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Proste, bez cewek i z pomiarem poboru mocy-to się trochę wyklucza.Co do określ. prądu sprawa jest wątpliwa bo wiele urządzeń pobiera zmienną moc;wzm.,napędy.Samą identyfik. poboru można wykonać tak:szeregowo z urządz. włączamy dwie szereg.diody prost.na odpowiedni prad.Do nich antyrównolegle jedną tego typu.Równolegle do tego ustrojstwa włączamy szeregowo rezystor(np 47*om) z diodą transoptora w kierunku przewodzenia dwójki szeregowych diód .Brzmi to nienejlepiej ale układ działa.Na wyj.transoptora mamy imp.50Hz.Rezystor dobieramy OSTROŻNIE .Pozdr.
  • #3 1610830
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    A ja chciałbym zapytac autora tego tematu jaki sens ma stosowanie takiego czujnika i jakie jest jego zastosowanie?
  • #4 1611328
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 403
    hm...nie chodzilo mi o pomiar mocy, tylko o mozliwosc prostej regulacji "czulosci", moze zle sie wyrazilem.
    A co do zstosowania, no przykladowo, podlaczamy taki uklad do tv, a z tego ukladu sterujemy odpowiednio sciemniacz do swiatla, dzieki czemu przy wlaczeniu TV automatycznie sciemnia sie swiatlo w pokoju...

Ja potrzebuje to do czegos innego, ale sens jest taki sam :)

pozdr.
  • #5 1615611
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    W takim przypadku potrzebujesz przekładnik prądowy + układ wykonawczy. Chyba najprosciej i bez ingerencji w instalacje zasilajacą.
REKLAMA