Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo Fh 13 2007 - Usterka adblue blad MID 128 PSID229 FMI 9

lukasz56 30 Apr 2016 21:46 11991 10
    lukasz56
    Level 13  
    Witam, po dokładnym umyciu ramy i silnika ( kabina podniesiona była na maksimum) wyskoczył mi błąd na desce usterka adblue wizyta w serwisie.Odczytany błąd to MID 128 PSID 229 FMI 9 (wyświetlany raz i jest aktywny ) czyli brak komunikacji z ecu.Przed umyciem pojazdu adblue pracowało normalnie.Nie pokazuje poziomu adblue na desce ( not available ) i nie słychać pracy pompy.Przy myciu nie stanąłem na żadne przewody od pompy czy zbiornika adblue.Sprawdziłem bezpiecznik NOX jest ok, bezpiecznik w skrzynce akumulatorów również ok choć nie ma w kostce prądu.Pozbroiłem peszel z przewodami z wejścia do kabiny do mniej więcej okolicy 20 cm za tym bananem w którym jest ułożona wiązka i nic.Nie mam już konceptu co może być, no może jeszcze,że umyłem mocna chemia do aluminium zbiornik do adblue ( ten stalowy z nierdzewki ) i może coś go zjadło w srodku choć nic nie widać.Jakieś sugestie?Z góry dzięki za każdą pomoc.
    kwantor
    Level 38  
    Szukaj przerwy w przewodach,od modułu Adblue do terminalu w kabinie i wszelkie złącza i wtyczki. To zasługa mycia chemią i silnym strumieniem.
    zubereq
    Level 15  
    Pewnie uszkodziła się wiązka lub wtyczki od mycia.
    lukasz56
    Level 13  
    kwantor wrote:
    Szukaj przerwy w przewodach,od modułu Adblue do terminalu w kabinie i wszelkie złącza i wtyczki. To zasługa mycia chemią i silnym strumieniem.

Wstępnie posprawdzałem wszystkie złączki i kostki ,popsikałem WD 40 i przedmuchałem sprężonym powietrzem,nic podejrzanego nie widać,nic nie zaśniedziało.Chyba czeka mnie rozrywanie wiązki od pompy adblue w stronę kabiny.
    kwantor
    Level 38  
    Lepiej "przedzwonić" prądem przewody. Zasilenie, masę, CAN..
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zanim zaczniesz "pruc" instalacje warto sprawdzić zasilanie przy module szyne can oraz można sprawdzic instalacje na ciągłość i zwarcia pomiędzy załączami pod "maską" a modułem.
    lukasz56
    Level 13  
    serwisantscani1 wrote:
    Zanim zaczniesz "pruc" instalacje warto sprawdzić zasilanie przy module szyne can oraz można sprawdzic instalacje na ciągłość i zwarcia pomiędzy załączami pod "maską" a modułem.

Muszę znaleść rozpiskę tych kabli w kostce które wchodzą do modułu ecu adblue żebym wiedział co szukać.Zasilanie będę potrafił zmierzyć, jak wypnę can przy kabinie w tej żółtej kostce i podam napięcie na niego to też myślę ,że uda się go sprawdzić.Jak sprawdzić instalację na ciągłość?Miernikiem połączyć dwa końce przewodu i sprawdzić czy jest przejście?Zwarcia między załączami pod maską to już nic mi nie mówi.Mechanikiem jestem dobrym ale elektrykiem to już raczej kiepskim...
    lukasz56
    Level 13  
    Witam po dłuższej przerwie.Z braku czasu nie zajmowałem się szukaniem usterki adblue.Dziś miałem chwilkę to poszperałem i okazało się,że powodem wyświetlania się komunikatu na desce był zaśniedziały przewód plusowy ( ten cienki czerwony ) w heblu elektrycznym koło akumulatorów.Po założeniu nowej końcówki na przewód wróciło napięcie i błąd zniknął.
    TAZ651
    Level 11  
    Panowie czy ma ktoś opis wtyczki do modułu adblue volvo
    Opis pinow