logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo Fh 13 2007 - Usterka adblue blad MID 128 PSID229 FMI 9

lukasz56 30 Kwi 2016 21:46 16551 10
REKLAMA
  • #1 15641578
    lukasz56
    Poziom 13  
    Ocena: 98
    Witam, po dokładnym umyciu ramy i silnika ( kabina podniesiona była na maksimum) wyskoczył mi błąd na desce usterka adblue wizyta w serwisie.Odczytany błąd to MID 128 PSID 229 FMI 9 (wyświetlany raz i jest aktywny ) czyli brak komunikacji z ecu.Przed umyciem pojazdu adblue pracowało normalnie.Nie pokazuje poziomu adblue na desce ( not available ) i nie słychać pracy pompy.Przy myciu nie stanąłem na żadne przewody od pompy czy zbiornika adblue.Sprawdziłem bezpiecznik NOX jest ok, bezpiecznik w skrzynce akumulatorów również ok choć nie ma w kostce prądu.Pozbroiłem peszel z przewodami z wejścia do kabiny do mniej więcej okolicy 20 cm za tym bananem w którym jest ułożona wiązka i nic.Nie mam już konceptu co może być, no może jeszcze,że umyłem mocna chemia do aluminium zbiornik do adblue ( ten stalowy z nierdzewki ) i może coś go zjadło w srodku choć nic nie widać.Jakieś sugestie?Z góry dzięki za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15641785
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Szukaj przerwy w przewodach,od modułu Adblue do terminalu w kabinie i wszelkie złącza i wtyczki. To zasługa mycia chemią i silnym strumieniem.
  • #3 15642006
    zubereq
    Poziom 16  
    Ocena: 89
    Pewnie uszkodziła się wiązka lub wtyczki od mycia.
  • REKLAMA
  • #4 15643645
    lukasz56
    Poziom 13  
    kwantor napisał:
    Szukaj przerwy w przewodach,od modułu Adblue do terminalu w kabinie i wszelkie złącza i wtyczki. To zasługa mycia chemią i silnym strumieniem.

Wstępnie posprawdzałem wszystkie złączki i kostki ,popsikałem WD 40 i przedmuchałem sprężonym powietrzem,nic podejrzanego nie widać,nic nie zaśniedziało.Chyba czeka mnie rozrywanie wiązki od pompy adblue w stronę kabiny.
  • REKLAMA
  • #5 15643721
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Lepiej "przedzwonić" prądem przewody. Zasilenie, masę, CAN..
  • #6 15643798
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1718
    Zanim zaczniesz "pruc" instalacje warto sprawdzić zasilanie przy module szyne can oraz można sprawdzic instalacje na ciągłość i zwarcia pomiędzy załączami pod "maską" a modułem.
  • #7 15644034
    lukasz56
    Poziom 13  
    serwisantscani1 napisał:
    Zanim zaczniesz "pruc" instalacje warto sprawdzić zasilanie przy module szyne can oraz można sprawdzic instalacje na ciągłość i zwarcia pomiędzy załączami pod "maską" a modułem.

Muszę znaleść rozpiskę tych kabli w kostce które wchodzą do modułu ecu adblue żebym wiedział co szukać.Zasilanie będę potrafił zmierzyć, jak wypnę can przy kabinie w tej żółtej kostce i podam napięcie na niego to też myślę ,że uda się go sprawdzić.Jak sprawdzić instalację na ciągłość?Miernikiem połączyć dwa końce przewodu i sprawdzić czy jest przejście?Zwarcia między załączami pod maską to już nic mi nie mówi.Mechanikiem jestem dobrym ale elektrykiem to już raczej kiepskim...
  • #8 15713663
    lukasz56
    Poziom 13  
    Witam po dłuższej przerwie.Z braku czasu nie zajmowałem się szukaniem usterki adblue.Dziś miałem chwilkę to poszperałem i okazało się,że powodem wyświetlania się komunikatu na desce był zaśniedziały przewód plusowy ( ten cienki czerwony ) w heblu elektrycznym koło akumulatorów.Po założeniu nowej końcówki na przewód wróciło napięcie i błąd zniknął.
  • #9 16575064
    TAZ651
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Panowie czy ma ktoś opis wtyczki do modułu adblue volvo
    Opis pinow
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z błędem AdBlue w Volvo FH 13 z 2007 roku, który pojawił się po myciu ramy i silnika. Błąd MID 128 PSID 229 FMI 9 wskazuje na brak komunikacji z ECU. Po myciu nie działał poziom AdBlue, a pompa nie była słyszalna. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i przewody, ale nie znalazł uszkodzeń. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przewodów, złączy oraz zasilania. Po dłuższym czasie użytkownik odkrył, że przyczyną problemu był zaśniedziały przewód plusowy w heblu elektrycznym, co po naprawie przywróciło funkcjonalność systemu AdBlue.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA