logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie kablowe dwóch kompów

Gelip 27 Mar 2003 00:14 18879 17
  • #1 150237
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Witam!

Chciałbym połączyć 2 kompy. Mam kabel (chyba LPT bo gdzie indziej nie pasuje), który był razem z TP-201Z AUTO SWITCH (2 TO 1 PARALLEL INTERFACE 3 porty A, B i COM) więc to chyba LPT. Kabel z obu stron ma wtyki żeńskie. Słyszałem, że są różne typy kabli LPT (na tym nie ma oznaczeń). Ustawiłem na obu kompach w BIOSie typ portu LPT na ECP DMA 3, zainstalowałem Bezpośrednie połączenie kablowe i nic. Zamieniałem kompy funkcjami Host - Gość. Oczywiście na obu kompach wcześniej udostępniłem jakieś katalogi. Jak to właściwie jest z tym połączeniem. Czy ma coś do rzeczy typ portu LPT - SPP, ECP czy EPP, czy w obu kompach muszą być tak samo ustawione? Proszę o szczegółowe instrukcje, linki www, jak połączyć 2 kompy.

Pozdrawiam
  • #2 150259
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ta magiczna czarna skrzynka to przełącznik umożlwiające wybór z którego kompa ma korzystać drukarka, w żaden sposób nie umożliwia połączenia 2 komputerów.
  • #3 150489
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Najpewniej przez 2 karty sieciowe...
    Pozniej przez kabel USB.
    Jak masz starego Nortona Commandera to w pliku Readme.txt sa opisane kable do połaczenia dwoch kompow poprzez rs232 lub poprzez LPT. sprawdzone.
  • #4 152797
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Po pierwsze kabel LPT ma wtyki męskie.
    Po drugie, kabel ten musi być z przeplotem.
    I po trzecie nie trzeba nic zmieniać w BIOS-ie.
    Na obu kompach powinny być zainstalowane takie same wersje Norton Comandera (nie pamiętam która jest najlepsza - ja korzystałem z 4-ki pod DOS-em)
    Przeplot żył jest następujący:
    2 z 15
    3 z 13
    4 z 12
    5 z 10
    6 z 11
    15 z 2
    25 z 25
    10 z 5
    11 z 6
    12 z 4
    13 z 3
  • #5 152843
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no czasami trzeba w biosie wlaczyc bo ja mialem wylaczone COMy zeby szybciej dzialalo wiec wszystko jest mozliwe, ja laczylem przez COM kablem ktorego schemacik gdziestam znalazlem, takin jak byl w momencie kupna nie dzialal wiec go przerobilem i jest spox tylko jedyna wada to szybkosc, ale np mozna sobie w quake I zagrac na 2 kompy i jest fajnie...
    pozdrawiam
  • #7 153499
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Ja kupowałem kable sieciowe, USB, i inne, ale mi poszło tylko przez LPT. Jak jest komp. stary (PentiumI) i nowszy, to tylko mi chodziło LPT.
  • #8 228569
    zyraf
    Poziom 26  
    moze ktos powie ze to nieaktualny temat ale napewno komus pomoze...
    jest tu schemacik kabla polaczeniowego COM. byl gdzies tu na forum w zipie razem z kilkunastoma innymi schematami. dzieki niemu przerobilem kabel kupiony do polaczenia kompoterow ale nie dzialal. ten dziala na pewno bo sprawdzalem :D
    Załączniki:
    • Łączenie kablowe dwóch kompów modem_sieciowy-5.gif (12.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 228972
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Może ktoś zrobił kabel EPLIP (Enhanced Parallel Line IP) ze sterownikiem Virtual NIC? Ponoć wyciąga do 400kBps...
    http://e-plip.sourceforge.net/
  • #10 230670
    zbojcerz33
    Poziom 12  
    na strych kompach p100 kiedys probowalem przesylac dane na samym kablu rs232 pod dosem w nortonie i poszlo slaby speed to prawda ale szlo trzeba troche pogrzebac nc gdzie jest opisany emulator modemu
  • #11 230690
    wardowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zdecydowanie do łączenia dwóch kompów polecam lpt (po skrosowaniu, tak jak wyżej opisał powyżej jeden z kolegow) - super chodzi np. Q2.
    przez com nie polecam - bieda z nędzą.
  • #13 233295
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    osobiscie na temat LPT duzo dobrego niepowiem jezeli chodzi o granie. Poniewaz jak giercowalem w qlaka to potrafil haczyc i to zdrowo przez tego elpeteka ( taki efekt jak czasami chcemy drukowac i przykrzaczy sie winda dopoki niewysle wszystkiego ). Polecam kupic karte sieciowa koszt 30 i po sprawie transfer o niebo leprzy ;) do 100M.
  • #14 285286
    MoLiK
    Poziom 12  
    Leap napisał:
    osobiscie na temat LPT duzo dobrego niepowiem jezeli chodzi o granie. Poniewaz jak giercowalem w qlaka to potrafil haczyc i to zdrowo przez tego elpeteka ( taki efekt jak czasami chcemy drukowac i przykrzaczy sie winda dopoki niewysle wszystkiego ). Polecam kupic karte sieciowa koszt 30 i po sprawie transfer o niebo leprzy ;) do 100M.

zgadzam sie, racej samobojstwem jest granie przez lpt w qlaka, nei wspominajac juz o com, bo i z takimi przypadkami rozpaczy sie spotkalem :) (i nei mowie tu o sobie :D )
  • #15 285293
    zyraf
    Poziom 26  
    troche dziwne te posty piszesz, niewiem co one maja wspolnego z tematem bo nic do niego nie wnosza.
    jakos gralem w Q1 przez COM i nawet sie dalo, ale gralem dosyc krotko (jakies 15minut) bo mnie zniechecilo sterowanie klawka:D ale nadaje sie do pogrania wlasnie w takie gierki
  • #16 285503
    SP4SR
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Pod windowsem łaczyć sie można Total Comanderem (Windows Commander), opcje SIEĆ / PORT POŁACZENIE DO INNEGO PC. Jeden jako Serwer a drugi jako Klient. Idą oliki jak burza (70kb).
  • #17 316098
    Dariusz Kołodziej
    Poziom 2  
    słyszałem że mozna połączyć sie przez kabel USB A-A między 2 PC tylko trzeba przeciąć i skrosować niestety nie wiem jak.
    Moje źródło milczy na ten temat :-)

może ktos słyszał takie pltki?
    (bez stosowania czarnej skrzynki w środku)
  • #18 316099
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dariusz Kołodziej napisał:
    słyszałem że mozna połączyć sie przez kabel USB A-A między 2 PC tylko trzeba przeciąć i skrosować niestety nie wiem jak.Moje źródło milczy na ten temat :-) może ktos słyszał takie pltki?
    Kable się kupuje gotowe (w byle jakim supermarkecie można dostać) jedyny problem to że przynajmniej w jednym komputrze musi być płyta główna ze sterownikiem USB który może działać w ten sposób, o ile pamięci Microstar miał w ofercie taką jedną płyte Limited Edition, modelu nie pamiętam, ale pewnie nie tylko w tym modelu to zastosowano. Inaczej NIE WOLNO łączyć komputerów kablem USB A-A

Podsumowanie tematu

✨ Łączenie dwóch komputerów za pomocą kabla LPT wymaga specjalnego kabla z przeplotem (skrosowanego), który posiada złącza męskie, a nie żeńskie. Typ portu LPT w BIOS-ie (SPP, ECP, EPP) nie musi być jednakowo ustawiony na obu komputerach, a zmiany w BIOS-ie zwykle nie są konieczne. Do transferu plików często używano programów takich jak Norton Commander (wersja 4 pod DOS) lub Total Commander (Windows) z funkcją bezpośredniego połączenia sieciowego przez porty LPT lub COM. Połączenie przez port COM jest możliwe, ale charakteryzuje się niską prędkością transmisji. Kabel LPT z przeplotem pozwala na transfer danych z prędkością wystarczającą do prostych zastosowań, np. grania w gry sieciowe typu Quake. Alternatywnie, do łączenia komputerów zaleca się użycie kart sieciowych i kabla sieciowego, co zapewnia znacznie wyższą prędkość (do 100 Mbps). Próby łączenia komputerów kablem USB A-A są ryzykowne i wymagają specjalnych sterowników oraz odpowiedniego sprzętu (np. płyty główne z obsługą takiego połączenia, jak niektóre modele Microstar). Istnieją też projekty takie jak EPLIP (Enhanced Parallel Line IP) z wirtualnym sterownikiem sieciowym, które mogą zwiększyć prędkość transmisji przez LPT do około 400 kB/s. Urządzenie TP-201Z AUTO SWITCH to przełącznik portów równoległych do drukarki i nie służy do łączenia komputerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA